6.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCe salarii și locuri de muncă pun la bătaie angajatorii europeni

Ce salarii și locuri de muncă pun la bătaie angajatorii europeni

 

Cei care îşi caută o slujbă într-un stat european pot să candideze pe cele circa 2.400 de posturi, înscriindu-se pe portalul EURES. Pozițiile sunt verificate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și girate de Comisia Europeană. Dar, pe aceste posturi concurează toţi cetăţenii UE.

Cele mai multe posturi vacante sunt în Spania, unde se caută 800 de muncitori necalificați în agricultură, în vreme ce în Danemarca sunt disponibile 400 de locuri de muncă la cules de mazăre, iar în Portugalia tot 400 de locuri de muncă în agricultură. Marea Britanie oferă 270 de locuri de muncă pentru îngrijitori persoane/infirmieri, asistenţi medicali şi bucătari. Iar în Germania sunt vacante 174 de locuri de muncă: asistenți medicali generaliști, operatori mașini și centrale, bucătari, ospătari, barmani, agenți de securitate, electricieni industriali etc.

Cei care doresc să lucreze în Cehia pot opta pentru unul din cele 162 de locuri de muncă disponibile (operatori, şoferi transport marfă,  lucrători în prelucrarea lemnului, vopsitori auto, ingineri testare software, programatori etc.). De asemenea, posturi vacante se găsesc şi în Polonia, Suedia, Norvegia, Belgia şi Ungaria. Pentru a obţine un astfel de serviciu nu trebuie decât să accesezi portalul naţional EURES – www.eures.anofm.ro –
unde se pot vizualiza toate ofertele de muncă disponibile, detaliate pe ţări şi ocupaţii, la secțiunea „Solicitanți de loc de muncă“.

De asemenea, poate fi contactat consilierul EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă de pe raza de domiciliu şi al cărui contact se găseşte tot pe site. Cei care nu se află în baza de date a agenţiei de ocupare vor  trebui să depună următoarele acte: copie BI/CI sau paşaport, adeverinţă de la medicul de familie care să ateste starea de sănătate, CV în limba română şi într-o limbă de circulaţie europeană, cazier judiciar în original, valabil. Toate serviciile EURES sunt gratuite.

Camelia Mihalcea, directorul Direcţiei de Coordonare a Reţelei Naţionale EURES, a explicat pentru „România liberă“ că, în Portugalia un muncitor necalificat în agricultură încasează  între 505 şi 724,94 euro/brut/lună. Salariul lunar cu ore suplimentare (48 de ore săptămâna de lucru, 6 zile lucrătoare pe săptămână) variază între 842,02 şi 1.192,02 euro/brut/lună. În schimb, în Spania, în agricultură se câştigă 40 euro brut/zi plătibil la două săptămâni, însă se achită la stat 2% impozit pe venit şi 113 euro asigurare socială. Iar în Marea Britanie îngrijitorii încasează 20.150 lire brut/an, salariul fiind plătit lunar. Inginerii IT au în Suedia salarii ce variază între 2.900 și 4.700 euro brut/lună, în funcţie de studii şi experienţă.

„În Cehia, salariile nu sunt la nivelul celor din Germania. Se împart cu 2-2,5. De exemplu, un bucătar câştigă în România, în medie, 1.000 de lei/lună net. În Germania ia 1.500 de euro. Trebuie însă avut în vedere şi costul vieţii. Acesta este relativ mai scăzut pentru cei care lucrează în ţară, care au deja o casă şi nu plătesc chirie. În Germania, chiria şi întreţinerea costă mai mult decât în România, însă mâncarea este mai ieftină“, ne-a spus Mădălina Popescu, directorul general al firmei de recrutare Pluri Consultants România.   

Cele mai citite

Referendum în București: Care sunt cele trei întrebări esențiale la care ar trebui să răspundă locuitorii Capitalei

Pe 24 noiembrie, bucureștenii votează nu doar pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, ci și la referendumul inițiat de primarul general Nicușor Dan. Cele trei...

Traian Băsescu, apel către români: „Turul întâi este decisiv la prezidenţiale. Practic, aici e finala”

Fostul președinte Traian Băsescu a votat duminică, 24 noiembrie 2024, la Colegiul „Aurel Vlaicu” din București, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale. După ce...

Klaus Iohannis a votat, dar a refuzat să facă declarații

Elena Lasconi a venit cu prăjituri „fără blat” la secția de votare Președintele Klaus Iohannis a votat la ora 10:00, la Liceul Jean Monnet din...
Ultima oră
Pe aceeași temă