4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăLifestyleFoodUmbrele anului 2015: Acuzații de plagiat, anchete de corupție și o catastrofă...

Umbrele anului 2015: Acuzații de plagiat, anchete de corupție și o catastrofă cu peste 60 de morți

Anul 2015 rămâne în istoria României prin câteva evenimente cu consecințe grave, atât în plan social cât și politic.

O serie de personalități politice au fost acuzate de plagiat în tezele lor de doctorat, printre suspecți aflându-se Gabriel Oprea – vicepremier, Mihai Tudose – ministrul Energiei, Petre Tobă – ministru de Interne, Mihai Stănișoară și Eugen Nicolăescu – foști miniștri. Niciunul dintre ei  nu a recunoscut acuzațiile.

Anchetele derulate de câteva instituții ale statului, în frunte cu DNA, au vizat, printre altele, dosarul de corupție Turceni – Rovinari, în care sunt implicați lideri PSD. Drept urmare, în iulie 2015, Victor Ponta și-a anunțat demisia din funcția de președinte al PSD, forțat de faptul că împotriva lui începuse urmărirea penală.

În seara zilei de 20 octombrie 2015, un polițist din Brigada Rutieră a Capitalei, Bogdan Gigină, moare în urma unui accident de motocicletă, produs în timp ce deschidea coloana de escortă a lui Gabriel Oprea. La acel moment, Oprea era vicepremier și ministru de Interne.

"Polițistul Bogdan Cosmin Gigină se afla în exercitarea atribuțiunilor de serviciu specifice poliției rutiere, conform reglementărilor legale în domeniu, fiind angrenat în dispozitivul mobil și fix de fluidizare a traficului rutier în București, asigurând deplasarea în siguranță a coloanei oficiale, precum și a celorlalți participanți la trafic", a precizat Poliția Capitalei.

Nici până azi nu s-a stabilit dacă Oprea avea sau nu dreptul să folosească o coloană oficială, în condițiile în care el se deplasa spre domiciliu. Opinia publică a cerut demisia ministrului Oprea, dar fără niciun rezultat.

La 30 octombrie 2015 s-a înregistrat cel mai grav accident din România de după anul 1989. Incendiul produs în clubul Colectiv a produs, până acum, 63 de morți. Catastrofa din Colectiv a pus în evidență nu doar iresponsabilitatea unor patroni de firme, ci și corupția autorităților din România. Drept urmare, în mai multe orașe s-au declanșat proteste cu zeci de mii de participanți.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Atracții turistice care-și închid porțile în 2025

Unele muzee, situri naturale și hoteluri și-au luat rămas bun pentru totdeauna în acest an, cum ar fi emblematicul club parizian Chez Michou Călătoria globală...

Bursele europene au închis în creștere înainte de Crăciun: Acțiunile tehnologice și Novo Nordisk, în prim-plan

Piețele europene au încheiat ședința de marți în creștere, într-o zi de tranzacționare mai scurtă cu ocazia ajunului Crăciunului, relatează CNBC. Indicele paneuropean Stoxx...

Avertizări meteo pentru jumătate din țară: Coduri portocaliu și galben de vânt, viscol și ploi

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis cinci avertizări meteo, valabile miercuri și joi, care vizează peste jumătate din țară, inclusiv Capitala. Un Cod portocaliu...
Ultima oră
Pe aceeași temă