12.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialNoul Cod Rutier a fost amânat din nou, de Guvern

Noul Cod Rutier a fost amânat din nou, de Guvern

Adoptarea noului Cod Rutier a fost amânată din nou, de Guvern. Proiectul Ordonanţei de urgenţă privind unele modificări ale Codului Rutier va fi reprogramat pentru prima şedinţă de Guvern de săptămâna viitoare, a precizat Ministerul Afacerilor Interne (MAI) într-un comunicat de presă. 

Proiectul de modificare a legislaţiei în domeniul circulaţiei a făcut obiectul mai multor discuţii aprinse în interiorul USL. Motivul amânării ar fi constituirea codului unic în care trebuie plătite amenzile de circulaţie.

Potrivit prevederilor proiectului, şoferii indisciplinaţi nu vor avea o viaţă uşoară. Potrivit proiectului supus dezbaterii publice, vor fi aspru sancţionaţi cei care conduc cu viteză excesivă, dar şi o alcoolemie mai mare de 0,2 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Mai mult, şoferii care nu-şi vor plăti amenzile, vor rămâne fără permis, până vor face dovada plăţii acestora.

Modificările Codului Rutier au plecat de la principalii factori generatori de accidente, pe drumurile din România. Potrivit unui raport publicat pe site-ul Ministerului de Interne, în anul 2012, din totalul de 26.927 accidente rutiere soldate cu victime, pe fondul vitezei, neacordării priorităţii pietonilor angajaţi regulamentar în traversare sau consumului de băuturi alcoolice au fost produse 10.513 accidente (39,04%) soldate cu 805 persoane decedate (39,46%), 3.994 persoane rănite grav (54,48%) şi 10.125 persoane rănite uşor (39,94%).

Cele mai multe accidente rutiere sunt imputabile şoferilor şi constau în viteză excesivă, oboseală, consum de alcool, neatenţie, neacordarea priorităţii în trafic, coroborate cu o necunoaştere a reglementărilor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice, se mai arată în raportul MAI.

Pentru aceste abateri, soldate numai cu pagube materiale, şoferii ar putea risca amenzi de 4.000 de lei şi cu suspendarea permisului pe o perioadă de un an.

Iată cele mai importante modificări aduse Codului Rutier.

1. ALCOOLEMIE. După implementarea noului cod rutier, şoferii pot bea un pahar cu bere fără să fie sancţionaţi. Potrivit noilor prevederi, până la 0,2 mg/l alcool pur în aerul expirat şoferul nu riscă nicio sancţiune. De la 02 la 05 mg/l alcool pur în aerul expirat, conducătorii pot primi amendă şi rămân fără permis, iar o alcoolemie mai mare de 0,5 mg/l alcool pur în aerul expirat duce dircet la dosar penal.

CITEŞTE ŞI:Codul Rutier va fi adoptat miercuri în şedinţa de Guvern

2. VITEZA. Proiectul modifică limita de viteză peste care şoferii pot rămâne fără permise de conducere.În prezent, permisul se suspendă, pentru 30 de zile, pentru depăşirea vitezei cu peste 50 de kilometri/h.

La depăşirea vitezei regulamentare cu 51-60 km/h permisul se suspendă pentru trei luni, iar amenda este cuprinsă între 720 lei şi 1.600 lei. Amenzile pot ajunge până la 120 de puncte, echivalentul a 9.600 de lei.

De asemena, dacă un şofer este implicat într-un accident rutier care a avut ca principală cauză depăşirea vitezei cu peste 60 de kilometri la oră şi în urma căruia a murit o persoană, permisul se poate suspenda până la doi ani.

Clasele de sancţiuni sunt următoarele:
a) clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;
b) clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;
c) clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;
d) clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;
e) clasa a V-a – de la 21 la 50 puncte-amendă;
f) clasa a VI-a – de la 51 la 120 puncte-amendă.”

CITEŞTE ŞI: Cele mai importante ZECE modificări ale noului Codului Rutier. Ce vor risca şoferii indisciplinaţi, dacă proiectul va fi adoptat

3. AMENZI NEPLĂTITE. Neplata amenzii în termen de 30 de zile de la data aplicării sancţiunii, duce la suspendarea permisului de conducere până la achitarea sumei respective. Va fi deschis un cont unic unde contravenientul va trimite banii respectivi. Dacă în termen de 30 de zile, banii nu vor fi viraţi în contul respectiv, poliţia va trimite contravenientului o înştiinţare, conform căreia, trebuie să predea permisul. În caz contrar, dacă este prins conducând pe drumurile publice, şoferul se poate alege cu dosar penal. Suspendarea va înceta în momentul plăţii contavalorii amenzii.

CITEŞTE ŞI: Noile modificări propuse pentru Codul rutier: Amenzi de până la 7.500 de lei, permis suspendat pentru şoferii băuţi sau examen auto filmat

4. CENTURA DE SIGURANŢĂ. Nepurtatea centurii de siguranţă vor aduce amenzi de până la 720-1.600 de lei, faţă de 160-240 lei în prezent. Punctele de penalizare pentru această sancţiune vor fi de asemenea majorate, de la 2 la 6. Şoferii vor fi de asemenea traşi la răspundere şi pentru copiii care îi însoţesc în maşini şi nu poartă centură de siguranţă sau echipamentele omologate. În prezent sancţiunea este de 2-3 puncte-amendă şi 2 puncte penalizare. Centura de siguranţă pentru minori devine obligatorie, în condiţiile în care şi după regulile vechi copiii trebuie să stea pe bancheta din spate. Scaunele speciale, pentru cei mici, ataşate de bancheta din spate, pot fi folosite numai dacă acele echipamente sunt omologate. Până acum, nu fusese clarificată în mod explicit responsabilitatea şoferului de-a asigura toate aceste măsuri pentru copii.

CITEŞTE ŞI: Ce pot păţi şoferii care nu-şi plătesc amenzile în 30 de zile

5. SUSPENDĂRI REPETATE. Atunci când suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule depăşeşte efectiv şi continuu trei ani, pentru revalidarea dreptului de a conduce, titularul permisului trebuie să facă dovada că este apt medical şi să promoveze un examen constând într-o probă teoretică şi practică cu autoritatea competentă în eliberarea permiselor pe raza căreia îşi are reşedinţa.

9. ÎNMATRICULAREA SUSPENDATĂ. Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul a cărei înmatriculare a fost suspendată constituie congtravenţie şi se sancţionează cu amendă de până la până la 4.000 de lei şi cu suspendarea permisului pentru trei luni.

Punctul-amendă este 10% din valoarea salariului minim pe economie, adică 80 de lei.

Cele mai citite

Anul agricol 2024, excelent pentru producția de prune, dar provocările persistă în valorificarea ţuicii româneşti

Anul agricol 2024 a adus o recoltă generoasă de prune, în special pentru soiurile de vară și livezile situate în zonele de câmpie, unde...

Parlamentul se reuneşte pentru numiri la conducerea BNR, ASF şi CNA. Mugur Isărescu îşi continuă mandatul

Parlamentul României se va reuni marţi, de la ora 15:00, într-o şedinţă comună pentru a numi noii membri ai consiliilor de administraţie ale Băncii...

Aproximativ 600 de angajați de la Dacia s-au înscris pe listele de concedieri voluntare. Câți oameni vor pleca acasă

Aproximativ 600 de angajați de la fabrica de autovehicule Dacia de la Mioveni s-au înscris pe listele de concedieri voluntare. Dacia Mioveni a demarat, de la 1...
Ultima oră
Pe aceeași temă