UPDATE: Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anunţat o serie de măsuri executive menite să diminueze atacurile armate, afirmând că „pretextele invocate constant trebuie să înceteze”, informează NBC News, citat de Mediafax.
Este vorba de măsuri introduse într-o ordonanţă executivă, o manevră menită să evite o decizie a Congresului, reticent să adopte legi pentru diminuarea accesului la arme de foc. „Noile măsuri nu intră în contradicţie cu al II-lea Amendament”, a declarat Obama. „Dar cred că putem găsi modalităţi de reducere a atacurilor armate, în conformitate cu al II-lea Amendament”, a subliniat preşedintele Statelor Unite.
„Nu putem accepta acest carnagiu cu preţul libertăţii; pretextele invocate constant trebuie să înceteze”, a insistat liderul american. „Congresul este ţinut ostatic de grupurile de lobby proarme, dar Statele Unite ale Americii nu pot fi ţinute ostatice. Nu este vorba de măsuri pentru a restricţiona accesul tuturor la arme. Dacă treci de teste, ai dreptul să deţii o armă. Problema este că, până acum, vânzătorii de arme aveau alte reguli”, a subliniat preşedintele SUA.
Magazinele care vând arme de foc vor avea nevoie de licenţe speciale emise de Biroul pentru Alcool, Arme de foc şi Explozibil, iar cumpărătorii vor fi verificaţi atent.
–-
Preşedintele american Barack Obama a anunţat, luni, că va încerca să îşi folosească puterea de reglementare, pentru a impune o consolidare a controlului asupra armelor de foc, informează Mediafax.
Obama a mai spus că va face mai multe precizări despre proiectul său, zilele viitoare. El a subliniat că, deşi măsurile nu vor reuşi să împiedice toate crimele sau masacrele, ar putea salva vieţi.
Preşedintele democrat s-a întâlnit luni cu secretarul Justiţiei, Loretta Lynch, pentru a studia împreună modul de consolidare a controlului asupra armamentului în Statele Unite printr-o ocolire a Congresului, dominat de republicani care se opun impunerii unor restricţii în privinţa deţinerii de arme de foc.
Obama urmează să participe joi la o emisiune de televiziune, la CNN, la ora locală 20.00 (vineri, 3.00, ora României), în care va încerca să obţină susţinerea publicului într-o ţară în care grupurile de lobby favorabile armelor de foc sunt foarte puternice, înainte să susţină discursul despre Starea Uniunii, pe 12 ianuarie.
Hillary Clinton, favorita la învestitura democrată în vederea alegerilor prezidenţiale de la 8 noiembrie, a salutat proiectul lui Barack Obama. Fostul secretar de Stat a subliniat că ar emite la rândul său decrete pe tema controlului armelor de foc, dacă va deveni preşedintă.
Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat luna trecută, 65% dintre persoanele intervievate considerau important să se acţioneaze în legătură cu problema conrolului armelor de foc. Center for American Progress (CAP), un centru de reflecţie apropiat Casei Albe, îl îndeamnă pe preşedinte să-i vizeze pe cei care vând arme în număr mare şi care nu au licenţă.
Anumiţi candidaţi republicani, mai ales Donald Trump, favoritul la învestitura republicană, au anunţat că vor anula măsurile privind controlul armelor care vor fi adoptate de către Obama, în timp ce guvernatorul statului New Jersey Chris Christie, unul dintre candidaţii la învestitura republicană, l-a condamnat cp „vrea să acţioneze ca şi cum ar fi rege, ca şi cum ar fi dictator”.
El a încercat să înăsprească restricţiile impuse armelor de foc după masacrul de la Şcoala primară Sandy Hook – soldat cu 26 de morţi, dintre care 20 erau copii -, la Newtown, în statul Connecticut, în decembrie 2012, însă planurile sale au fost blocate de către Congres.
Atacul armat de luna trecută de la San Bernardino, în urma căruia au murit 14 persoane, comis de un cuplu de musulmani radicalizaţi aparent inspiraţi de Statul Islamic (SI), a determinat echipa prezidenţială să încerce din nou să legifereze, de această prin decret.