12.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSportFormula 1Generalul Dan Voinea, coordonatorul cărţilor lui Cătălin Voicu: “Nu i le-am scris...

Generalul Dan Voinea, coordonatorul cărţilor lui Cătălin Voicu: “Nu i le-am scris eu, am făcut doar o caracterizare. Nu ştiu cine l-a ajutat”

Fostul procuror militar Dan Voinea este unul dintre numele importante care au girat cărţile de care se folosesc deţinuţii de lux pentru a-şi micşora pedepsele cu închisoarea. Magistratul, cunoscut mai ales pentru că a instrumentat dosarele Revoluţiei din 1989, apare în datele furnizate de Ministerul Justiţiei drept coordonatorul ştiinţific a cinci din cele șase lucrări publicate de fostul senator Cătălin Voicu. Acesta din urmă ispăşeşte o sentinţă de şapte ani de închisoare, pentru trafic de influenţă.

Citește și: Fostul secretar de stat Dan Dungaciu, coordonatorul a trei cărţi scrise de un deţinut de lux: “Nu ştiu, o să verific, mulţumesc”

Generalul Dan Voinea a declarat, pentru România liberă, că avocatul lui Cătălin Voicu i-a cerut să scrie câte o caracterizare pentru lucrările fostului senator (vezi galeria foto). “A venit avocatul cu ce a scris Cătălin Voicu şi m-a rugat să îi dau o caracterizare. Tema este bună, de actualitate, şi am acceptat să îi dau caracterizările. Nu am avut nici un interes material”, a răspuns magistratul.

Totuşi, Dan Voinea a precizat că nu poate spune cu certitudine dacă respectivele lucrări ştiinţifice au fost scrise sau nu de Cătălin Voicu: „Nu i-am scris cărţile. Eu i-am făcut doar o caracterizare, de fapt aşa se şi intitulează hârtia pe care am făcut-o. (…) Nu ştiu cine l-a ajutat sau… Nu pot să spun”.

Întrebat dacă nu era obligatoriu să ştie acest lucru, din moment ce a recomandat favorabil cărţile fostului senatorul, Dan Voinea a răspuns că „eu m-am referit doar la conţinutul cărţii, la temă. M-am ferit să îi fac o apreciere ştiinţifică, academică”.

Generalul a precizat că ultimul cuvânt în evalurea lucrărilor îl are judecătorul. Potrivit legii, pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă de un deţinut şi girată de un cadru universitar, i se scade celui închis 30 de zile din pedeapsă. În aceste condiţii, peste 400 de cărţi au apărut în ultimii trei ani în penitenciarele din România, apogeul fiind înregistrat în 2015. În cazul de față, Cătălin Voicu și-a redus pedeapsa cu 180 de zile. 

Listele cu cadrele universitare care le-au acordat recomandare scrisă deţinuţilor pentru fiecare titlu scris de aceştia în detenţie, cu scopul de a ieşi mai repede din penitenciar, au fost publicate de portalurile Republica şi Hotnews.

 

INTERVIUL INTEGRAL CU GENERALUL DAN VOINEA

România liberă: De ce aţi acceptat să deveniţi coordonator ştiinţific pentru patru dintre cărţile pe care fostul Cătălin Voicu le-a publicat din închisoare?

Dan Voinea: Eu pe Cătălin Voicu îl ştiu de mult, de când era militar. A fost pe lângă noi la Revoluţie, a fost la cabinetul procurorului general. A venit la mine avocatul lui, care mi-a spus că Voicu a scris. I-am răspuns: „Foarte bine că scrie, nu-i nimic de criticat că în penitenciar oamenii se duc şi la bibliotecă şi scriu cărţi”. Este adevărat că le folosesc pentru a fi eliberaţi mai devreme, dar trecând peste aspectul acesta, pe care-l apreciază judecătorul, eu zic că e bine să îi încurajăm pe oamenii ăştia să stea departe de restul deţinuţilor. În penitenciarele noastre nu e o lume deloc bună, există regimul ăsta de detenţie în comun de unde nu iese nimeni mai bun decât a intrat. Or, faptul că sunt unii care, într-un interes subiectiv, ce-i drept, se duc şi scriu, stau prin bibliotecă şi iau legătura cu profesori e bine. Eu nu pot să îi refuz dreptul de a învăţa.

Problema este că în cazul mai multora dintre deţinuţii care au publicat cărţi pentru a scăpa de închisoare există suspiciunea că lucrările nu sunt ştiinţifice, de fapt. Cât de ştiinţifice sunt volumele lui Cătălin Voicu?

Cărţile au nişte teme cu caracter mai mult militar, strategic, cu terorism, cu securitate naţională, lucruri care lui Cătălin Voicu îi sunt cunoscute, că a lucrat în instituţiile astea. Nu era departe de politica de apărare. Eu mi-am dat cu părarea, de fapt, i-am făcut o caracterizare.

Care a fost, aşadar, rolul dumneavoastră concret?

A venit avocatul cu ce a scris Cătălin Voicu şi m-a rugat să îi dau o caracterizare. Tema este bună, de actualitate, şi am acceptat să îi dau caracterizările. Nu am avut nici un interes material, din contră. Nu trebuie să ne supărăm pe ei, neapărat, că scriu.

Totuşi, după cum am menţionat, problema este că de fapt, de multe ori, nu scriu ei. Gigi Becali a recunoscut că lucrările publicate i-au fost scrise de îndrumător, el doar le-a semnat. În aceste condiţii, girând cărţile lui Cătălin Voicu, apare firesc suspiciunea că dumneavoastră i-aţi fi scris cărţile şi fostul senator doar le-a semnat.

Nu, nu i-am scris cărţile. Eu i-am făcut doar o caracterizare, de fapt aşa se şi intitulează hârtia pe care am făcut-o. O caracterizare pe lucrare.

Şi, din ce aţi citit dumneavoastră, cărţile sunt scrise de Cătălin Voicu?

N-aş vrea să spun un lucru pe care nu îl stăpânesc. Nu ştiu cine l-a ajutat concret sau… Nu pot să spun.

Dar acea caracterizare nu presupunea să fiţi convins că le-a scris Cătălin Voicu?

Eu m-am referit doar la conţinutul cărţii, la temă. M-am ferit să îi fac o apreciere ştiinţifică, academică. Asta o va decide piaţa, publicul. Dacă o carte se vinde, prezintă interes, dacă nu, nu.

 

 

 

 

Cele mai citite

Bărbat care punea la dispoziție locuințe pentru practicarea prostituției a fost reținut

Zece percheziţii domiciliare au efectuate luni, 30 septembrie, în județul Mureș, într-un dosar de proxenetism, un bărbat de 45 de ani fiind reţinut. Suspectul...

Asigurarea obligatorie a locuinței este, de fapt, facultativă

La nivelul întregii țări, doar 17% dintre locuințe sunt protejate împotriva riscurilor și situațiilor dificile Polița de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAD), așa cum este...

Premierul calmează temerile: România nu va intra în criză, avem depozite la BNR

Marcel Ciolacu afirmă că este în legătură permanentă cu guvernatorul BNR și analizează indicatorii economici Întrebat dacă există riscul unor turbulențe economice în viitor, premierul...
Ultima oră
Pe aceeași temă