23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSportMacovei: Corupţia la achiziţiile publice costă anual miliarde de euro

Macovei: Corupţia la achiziţiile publice costă anual miliarde de euro

Eurodeputatul PDL Monica Macovei a declarat, marţi, la o dezbatere publică organizată în Parlamentul European că un studiu realizat în opt ţări membre ale UE, printre care şi România, arată că în zona achiziţiilor publice costurile în 2010 din cauza corupţiei sunt între 1,4 şi 2,2 miliarde euro, informează Mediafax.

Macovei a organizat dezbaterea publică „Achiziţiile publice: costurile pe care le plătim din cauza corupţiei”, pornind de la un studiu referitor la anul 2010.

Studiul arată că în 2010, în opt ţări membre UE, în cinci domenii de activitate (drumuri şi căi ferate, apă şi deşeuri, construcţii urbane, formare profesională şi cercetare şi dezvoltare), costurile directe cauzate de corupţie sunt estimate între 1,4 şi 2,2 miliarde de euro.

„Cifrele acestea sunt mai mult decât orice. Cu banii ăştia putem face şcoli, spitale, putem creşte pensii, putem investi în sănătate, în cercetare, în noi, în oameni”, a precizat Macovei.

Studiul a fost realizat de OLAF la iniţiativa Monicăi Macovei şi s-a făcut pe opt state membre UE: Franţa, Ungaria, Italia, Lituania, Olanda, România, Polonia şi Spania.

Potrivit europarlamentarului PDL, costul studiului a fost de 1,35 milioane de euro. Macovei a apreciat că studiul trebuie continuat la nivelul tuturor statelor membre ale UE.

„Următorul pas este calcularea costurilor corupţiei în toate statele membre şi în toate domeniile. Obiectivul meu este să avem la nivelul UE o directivă care pedepseşte mituirea oficialilor străini, asta ar înseamna ca companiile care dau mită pentru a obţine contracte să fie sancţionate”, a mai spus Macovei.

La dezbaterea publică organizată de Monica Macovei, participanţii au arătat că în studiu au fost identificate patru tipuri de corupţie, şi anume manipularea ofertei, comisioane secrete, conflict de interese şi gestionarea neadecvată intenţionată.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă