Feministele din România îşi exprimă surprinderea faţă de declaraţiile preşedintelui liberal Crin Antonescu şi îl provoacă la o dezbatere privind rolul feminismului şi problemele cu care se confruntă româncele, se arată într-un comunicat remis, luni, redacţiei.
Şeful Senatului a declarat, vineri, la reuniunea Organizaţiei de Femei a PNL, că îşi doreşte să fie femeie, însă detestă feminismul, „pentru că îmi pare că riscă să desfigureze femeia”.
În acest context, Societatea de Analize Feministe, Asociaţia Front şi Centrul de Studi în Idei Politice au luat act „cu surprindere” de afirmaţiile liderului liberal şi îi atrag atenţia că România se numără printre ultimele ţări din Europa în ceea ce priveşte reprezentarea politică a femeilor.
Totodată, organizaţiile semnatare susţin că, în România, femeile se confruntă în continuare cu violenţa domestică, violul, hărţuirea sexuală şi exploatarea sexuală, „agresiuni în urma cărora tot femeile sunt blamate şi stigmatizate şi faţă de care se practică o tăcere complice la nivel public”.
Citeşte şi O femeie din trei, victimă la serviciu. Vezi cum poţi să te aperi de discriminare şi abuzuri
În plus, femeile continuă să fie plătite mai puţin decât bărbaţii la muncă de valoare egală – în medie cu 9%, atrag atenţia ONG-urile, „rămân principalele prestatoare ale muncilor casnice şi de îngrijire, munci care sunt neremunerate şi invizibile, în timp ce pe piaţa muncii se confruntă cu discriminări ocupaţionale atestate de numeroase studii şi statistici: femeile ajung mai greu în funcţii de conducere şi lucrează în domenii mai prost plătite – vezi educaţia şi sănătatea”.
Organizaţiile atrag atenţia că mişcarea feministă a luat atitudine împotriva acestor probleme: „Ne întrebăm ce înţelege Crin Antonescu prin feminism şi am vrea să ne indice prin ce acţiuni şi activităţi organizaţiile feministe din România l-au făcut să ajungă la afirmaţia că detestă feminismul„.
Feministele îi atrag atenţia lui Antonescu că poziţia lui faţă de femei nu este coerentă, întrucât, în noiembrie 2009, liberalul a declarat că ar vota-o pe Mihaela Miroiu la preşedinţie, în condiţiile în care Miroiu este o exponentă a feminismului din România.
Atunci, preşedintele Senatului a arătat că Mihaela Miroiu susţine cauza femeilor, „acea majoritate uitată de politică”.
Citeşte şi Femeile, dincolo de prejudecăţi, celebrate de artişti români contemporani
În acest context, feministele îl provoacă pe Antonescu la „o dezbatere legată de feminism şi problemele femeilor din România, oricând doreşte şi în orice fel de spaţiu îi este convenabil: academic, informal, dezbatere televizată sau orice alt format”.