12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialFemeile, dincolo de prejudecăţi, celebrate de artişti români contemporani

Femeile, dincolo de prejudecăţi, celebrate de artişti români contemporani

Nouă artişti români contemporani surprind femeia în ipostaze mai puţin tradiţionale, în cadrul unei expoziţii deschise la Aiurart, „Momentum”, organizată de Asociaţia Experimental Project şi Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen: FILIA.

Expoziţia „Momentum” porneşte de la tematica zilei de 8 martie, Ziua Internaţională a femeii, şi asocierea lunii martie cu feminitatea şi „bagajul conformist”, arată curatoarea Olivia Nitiş. Artiştii Carmen Acsinte, Matei Bejenaru, Simona Dobrescu, Mario Ionescu, Dan Pierşinaru, Renée Renard, Marilena Preda Sânc, Valeriu Şchiau şi Patricia Teodorescu „observă şi deconstruiesc realităţile sociale, relaţionează cu problematica în funcţie de experienţele personale pentru a construi un alt tip de viziune asupra modului în care societatea ar trebui să se raporteze nu doar la ziua de 8 martie, ci mai ales la o jumătate din populaţia omenirii care poartă pe umeri prejudecăţi politice, economice şi culturale”, mai spune Olivia Nitiş.

8 martie nu este altceva decât ziua drepturilor femeilor. Resemnificările ulterioare sunt mistificări ideologice, tentative de depolitizare a experienţelor femeilor şi de ‚temperare’ a relaţiilor de putere dintre femei şi bărbaţi. Vă invităm la o scurtă introspecţie într-o lume a cifrelor care sunt decupaje ale vieţilor femeilor şi bărbaţilor din România. Vă invităm să păşiţi pe aceste drumuri pentru că adesea credem că femeile au parte de mai multe şanse egale şi de mai puţină discriminare, respectiv că viaţa lor este ceva mai bună decât în realitate„, explică preşedinta Centrului de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen, Oana Băluţă.

Expoziţia este deschisă la Spaţiul de artă contemporană Aiurart până în 30 martie.

Femeile în cifre

„Drepturile trebuie monitorizate constant. Evoluţia drepturilor femeilor trebuie privită cu atenţie pentru că nu există garanţii că femeile vor beneficia mereu de acestea ori că le vor fi respectate drepturile câştigate treptat, de-a lungul secolelor, prin mobilizarea femeilor, a organizaţiilor de femei şi a asociaţiilor feministe”, arată preşedinta Centrului FILIA, Oana Băluţă. 

Citeşte şi O nouă iniţiativă legislativă: Consiliere obligatorie pentru femeile care vor să facă avort

Vorbind despre drepturile femeilor, Ona Băluţă aminteşte de două proiecte legislative care afectează femeile şi care au născut controverse în societatea civilă: iniţiativa deputaţilor democrat-liberali Marius Dugulescu şi a Suflinei Barbu, care urmărea introducerea unei perioade de consiliere psihologică obligatorie înainte de întreruperea de sarcină, precum şi legea medierii, iniţiată de deputata liberală Alina Gorghiu, care include şi violul pe lista infracţiunilor care pot fi mediate.

Citeşte şi CONTROVERSĂ. De ce sunt sfătuite victimele VIOLURILOR să-şi IERTE AGRESORUL

2009: S-au înregistrat peste 12.000 de cazuri de violenţă în familie, în timp ce locurile din adăposturi acopereau doar 4,46% din victime.

Citeşte şi VIOLENŢA DOMESTICĂ în familiile româneşti: Peste 1.000 de persoane au cerut ordin de protecţie în ultimul an

2010:  Femeile cu un copil sub 6 ani aveau o rată de ocupare pe piaţa muncii de 69.9%, iar bărbaţii -de 87,3%.  Rata de ocupare a femeilor scade acolo unde există doi copii sub 6 ani în gospodărie (64% femei, 86,1% bărbaţi) pentru ca ea să crescă atunci când copilul trece pragul de 6 ani (71,2 % femei şi 86,5% bărbaţi). „Când copilul are între 0 – 6 ani, avem exact acea etapă din viaţa femeilor în care politicile de reconciliere a vieţii de familie cu profesia (de exemplu creşe şi grădiniţe) au un rol fundamental; ele pot să scoată femeile de pe piaţa muncii sau nu”, explică Oana Băluţă, citând raportul Eurostat.

2010-2011: Numărul grădiniţelor publice era de 1.498, diminuat cu 199 de unităţi de învăţământ faţă de 2009-2010, când erau 1697 de grădiniţe, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

2012-2016: În actuala legislatură, prezenţa femeilor este de 13,3% în Camera Deputaţilor şi 7,3% în Senat, respectiv în Parlamentul României avem 55 de deputate şi 357 deputaţi, 163 de senatori şi 13 senatoare.

Citeşte şi IPP: Parlamentul României, ÎMBĂTRÂNIT şi cu puţine femei

Cele mai citite

Cum te poți asigura opțional la sănătate în 2025 dacă nu ai venituri fiscalizate

Persoanele care nu au venituri fiscalizate și care nu beneficiază de exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pot opta...

România rămâne cea mai săracă țară din UE, cu o treime din populație expusă riscului

Conform celui mai recent raport al Băncii Mondiale, România ocupă ultima poziție în Uniunea Europeană din punct de vedere al prosperității economice, având o...

Dominic LeBlanc a anunțat că nu intenționează să candideze pentru conducerea Partidului Liberal

Ministrul de Finanțe al Canadei, Dominic LeBlanc, a anunțat că nu intenționează să candideze pentru conducerea Partidului Liberal, după ce prim-ministrul Justin Trudeau și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă