Rusia a simulat atacuri nucleare împotriva unor ţări membre ale NATO, ca parte a exerciţiilor militare Zapad, sau împotriva unor parteneri ai Alianţei, precum Suedia, se menţionează în raportul anual al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, dat publicităţii la Bruxelles, informează Agerpres.
În raportul pe 2015, Stoltenberg menţionează creşterea numărului de aplicaţii militare ale Rusiei în ultimii trei ani.
Rusia a desfăşurat 18 manevre de anvergură numai în decursul anului 2013, potrivit raportului, care denunţă aceste acţiuni ale Moscovei ca pe un factor ‘imprevizibil şi destabilizator’. Atacul împotriva Suediei ar fi fost simulat în martie 2013.
Aplicaţiile militare care au inclus şi simularea unui atac nuclear împotriva Suediei au avut loc în 2013 aproape de graniţa de est a arhipelagului Stockholm, a relatat miercuri publicaţia The Local. Suedia a avut o reacţie lentă la aceste aplicaţii din cauza personalului militar aflat în concediu şi a trebuit să se bazeze pe asistenţă din partea NATO, scrie sursa citată.
Două bombardiere Tu-22M3, capabile să transporte arme nucleare, însoţite de patru avioane de luptă au survolat insula suedeză nelocuită Gotska Sandön şi au simulat un atac nuclear împotriva Stockholmului, relatase încă în aprilie 2013 ziarul suedez Svenska Dagbladet, citând surse militare. Până acum aceste informaţii nu fuseseră confirmate la nivel oficial.
Centrul european de analiză geopolitică (European Center for Geopolitical Analysis) indicase anterior că Rusia a efectuat manevre similare şi în 2015, când a fost simulată capturarea unor zone din Danemarca, Norvegia, Suedia şi Finlanda, potrivit newsru.com.
Autorităţile de la Stockholm au declarat recent că Rusia reprezintă o ameninţare reală pentru ţara lor. La mijlocul lunii octombrie 2015, militarii suedezi au detectat un submarin neidentificat în apropierea coastelor Suediei. S-a speculat că submarinul ar aparţine Federaţiei Ruse, dar Ministerul Apărării de la Moscova nu a confirmat niciodată până acum acest fapt.
La sfârşitul lunii aprilie anul trecut, un submarin neidentificat a fost detectat în apropierea Finlandei, iar militarii finlandezi au deschis atunci foc de avertisment. Submarine neidentificate au apărut şi în largul coastelor altor ţări europene, aminteşte newsru.com.
Andrei Krasov, vicepreşedintele Comisiei de apărare din Duma de Stat (camera inferioară rusă), a catalogat informaţiile despre simularea de către Rusia a unui presupus atac nuclear împotriva Suediei drept o ‘nouă poveste de groază’ a NATO. ‘Aceasta este o nouă poveste de groază, o nouă încercare de a demoniza acţiunile de succes ale Rusiei în lupta împotriva terorismului internaţional’, a spus oficialul rus, citat de RIA Novosti.