Anchetatorii români încearcă să-l aducă pe Vitalie Proca în ţară. Săptămâna trecută ei au fost la Moscova, unde l-au audiat pe moldovean şi au luat probe din ADN-ul său. Potrivit unor surse apropiate anchetei, ADN-ul lui Proca urmează să fie comparat cu cel găsit pe armele folosite în atentatul din Vitan.
Vitalie Proca a fost audiat la Moscova, în prezenţa unei echipe de procurori şi poliţişti români, de către reprezentanţii Departamentului Anchetă, subordonat preşedintelui Vladimir Putin. I-au fost aduse la cunoştinţă inclusiv drepturile şi acuzaţiile formulate pe numele său, potrivit unor surse judiciare.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, ”la data de 17.07.2013, au fost recoltate probe biologice de referinţă de la aceasta, fiind puse la dispoziţia Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Procedându-se la compararea profilului genetic al numitei Ana L. Proca, mama inculpatului Vitalie Proca, cu profilele genetice obţinute în urma expertizelor efectuate în cauză, raportul nr. 2896760 din data de 25.07.2013 a concluzionat că numita poate fi înrudită genetic – având o alelă comună – cu persoana al cărei profil genetic a fost identificat pe atât pe armele folosite la comiterea faptei cât şi în interiorul autoturismului Audi A6, cea mai probabilă relaţie de înrudire fiind aceea de «părinte – copil»”,
VĂ RECOMANDĂM ŞI: Puiu Mironescu s-a mutat din Vitan, imediat după atacul mafiot
”În perioada 12-16 august 2013, o echipă de anchetatori români, compusă dintr-un procuror criminalist al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi doi ofiţeri ai Serviciului Omoruri din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, s-a deplasat la Moscova în scopul efectuării actelor procedurale dispuse prin comisie rogatorie în cauza privind tentativa de omor comisă în data de 26 noiembrie 2012, în cartierul Vitan din Bucureşti, de către PROCA VITALIE asupra victimei I.M.N.R., cauză în care deja au fost trimişi în judecată instigatorii MARARU BOGDAN-ANTON şi MARARU RĂZVAN-NICOLAE”, se arată îngtr-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Anchetatorii români, printr-o colaborare eficientă realizată cu Procuratura Generală a Federaţiei Ruse şi cu Departamentul Anchete al Federaţiei Ruse, au participat la efectuarea tuturor activităţilor stabilite iniţial în comisia rogatorie.
Activităţile procurorului şi poliţiştilor români au beneficiat şi de sprijinul Ambasadei României în Federaţia Rusă.
”Reamintim că, în data de 06 februarie 2013, în baza mandatului de urmărire internaţională emis de autorităţile române, Vitalie Proca a fost depistat şi prins pe teritoriul Federaţiei Ruse, la Moscova, cu sprijinul Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Ministerului de Interne al Federaţiei Ruse”, se mai arată în comunicat.