UPDATE 15.00: Procurorii DNA au extins urmărirea penală împotriva deputatului Nicolae Păun, a anunțat, luni, Direcția Națională Anticorupție.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție „au dispus extinderea urmăririi penale față de PĂUN NICOLAE, deputat în Parlamentul României, care deține și calitatea de președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, în formă continuată” precum și pentru „folosirea, cu rea-credință, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, în formă continuată”.
De asemenea, procurorii DNA au extins urmărirea penală în cazul „S.C. NIKY SCORPION ALCOM S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, în formă continuată”, precum și pentru „spălarea banilor, în formă continuată”.
UPDATE 10.27: Deputatul Nicolae Păun s-a prezentat, luni, cu întârziere, la sediul DNA.
––
Deputatul Nicolae Păun a fost citat, luni, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), însă nu s-a prezentat la audieri, potrivit unor surse judiciare.
Procurorul de caz poate decide aducerea cu mandat.
Parlamentarii au încuviinţat, săptămâna trecută, cererea DNA de reţinere a deputatului Partidei Romilor Nicolae Păun. Decizia a fost luată cu 128 voturi „pentru”, 78 „împotrivă” şi 20 de voturi au fost anulate, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi deturnare de fonduri. Cu toate acestea, solicitarea de arestare a lui Păun a fost amânată, ședința fiind suspendată din lipsă de cvorum. Biroul Permanent urmează să stabilească când va fi reluată procedura.
Citește și: Cum explică Valeriu Zgonea scăderea în credibilitate a Parlamentului
Deputatul Nicolae Păun i-a cerut ajutorul deputatului Mădălin Voicu pentru a-i deschide uși la Ministerul Finanțelor ( la ministrul Teodorovici) și la ANAF (la Gelu Diaconu, șef ANAF, și la adjunctul acestuia, Mihai Vătășescu) ca să se oprească punerea în aplicare a plății impozitelor pe venit și a contribuțiilor la asigurările de sănătate pe salariile și alocațiile care, pe hârtie, ar fi fost plătite unor romi defavorizați. Gelu Diaconu și Mihai Vătășoiu sunt urmăriți penal pentru că au dat două decizii de suspendare a taxelor și impozitelor datorate statului de romii lui Păun.
Banii delapidați – circa 27 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 6.000.000 de euro – proveneau în cea mai mare parte din fonduri europene nerambursabile și din cofinanțarea asigurată de la bugetul de stat, bani destinați pentru două proiecte derulate de Asociația Partida Romilor Pro-Europa, unde președinte este Nicolae Păun. Cele două proiecte urmau să-i ajute pe romii defavorizați să-și găsească locuri de muncă sau să-și deschidă o afacere.
Citește și: Băsescu acuză „frăţia PSD-PNL” în cazul deputatului Nicolae Păun