Agenţia de turism Mareea Comtur, care a organizat excursia pe parcursul căreai un autocar s-a prăbuşit provocând moartea a 18 turişti şi rănirea altor 29, deţine în portofoliu mai multe contracte cu instituţii ale statului.
Citeşte şi: Marile semne de întrebare ale accidentului din Muntenegru
România liberă a dezvăluit, ieri, în exclusivitate, că Mareea a câştigat o licitaţie în valoare de 1,22 milioane de euro cu Ministerul Administraţiei şi Internelor. Contractul a fost reziliat la cererea companiei deoarece MAI “plătea prea puţin pentru serviciile de transport oferite de compania de tursim”, potrivit reprezentanţilor Mareea. Acceaşi firmă mai are un contract în derulare cu ROMATSA de jumătate de milion de euro de care toată lumea este foarte mulţumită.
Mareea, însă, mai are semnate contracte pe bani publici cu alte trei autorităţi ale statului. Aceste contracte nu sunt unele de exclusivitate. La licitaţii au participat mai multe companii turisitce şi fiecare dintre ele a câştigat o parte din pachetul de servicii turistice cerut de către autorităţile statului.
Spre exemplu, Mareea Comtur este parte a unui contract pentru “servicii de transport aerian: transporturi de pasageri şi de marfă, cu exceptia transportului de corespondenţă”, încheiat, la 1 iunie 2012, cu Senatul României. Contractul este în valoare de 900 de mii de lei, dar Mareea se ocupă “doar de partea de ticketing şi ocazional cazări”, după cum ne-au confirmat reprezentanţii agenţiei. În contract mai sunt implicate alte cinci companii.
Citeşte şi: Cronologia evenimentelor din Muntenegru
Un alt contract a fost semnat cu “Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale” pentru procurarea de bilete de avion. Contractul este în valoare de aproape două milioane de lei, dar în el mai sunt implicate alte cinci companii de turism.
În fine, ultimul contract în care este implicată Mareea este cel derulat cu Ministerul de finanţe. Mareea Comtur se obligă să asigure bilete angaţilor de la Finanţe într-un contract de aproape trei milioane de lei la care mai sunt parte alte nouă companii.
De la buget, doar 2%
Am cerut un punct de vedere legat de faptul că Mareea Comtur a fost implicată în ultimul an în cinci contracte cu statul (patru în derulare, unul denunţat) ale căror valoare totală este estimată la 1,7 milioane euro (ca unic titular de contract) şi la 1,3 milioane de euro (ca parte dintr-un consorţiu de agenţii de turism).
Dan Dumitru, PR Marketing manager la Mareea Comtur ne-a precizat că “vânzările noastre de servicii turistice pe segmentele câştigate, din contractele publice (ex. ticketing, sau cazări din valoarea totală anuntata public) reprezintă maxim 2 % din cifra de afaceri generală a MAREEA. Practic, aceste contracte au ca si castigatori un număr mai mare de agenţii de turism, fiecare dintre acestea furnizând serviciile pe segmentele pentru care pot să ofere cel mai mic preţ. De exemplu, pentru Ministerul Finanţelor Publice sunt 10 agenţii de turism care au câştigat contractul.”