12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCoacăzele ar putea reduce riscul de îmbolnăvire cu Alzheimer. Află care este...

Coacăzele ar putea reduce riscul de îmbolnăvire cu Alzheimer. Află care este secretul!

Coacăzele sunt cel mai delicios şi mai eficient mod de pe pământ de procurorare a vitaminei C. O singură porţie de coacăze conţine un sfert din necesarul zilnic de vitamina C, plus o serie de fibre sănătoase pentru inimă şi magneziu, important pentru oase. Pe lângă faptul că este foarte bogat în antioxidanţi, acest fruct poate reduce riscul de boli de inimă, cancer şi, potrivit ultimelor cercetări, chiar şi de Alzheimer, scrie Medical Daily.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Cincinnati, condusă de dr. Robert Krikorian, susţine că antioxidanţii conţinuţi de coacăze contribuie în mod deosebit la îmbunătăţirea memoriei şi a funcţiilor cognitive la unele persoane în vârstă. Pe baza studiilor lor, savanţii au ajuns la concluzia că adăugarea coacăzelor în alimentaţie poate ajuta la prevenirea declinului neuro-cognitiv.

Originea culorii puternice a coacăzelor este antocianul, un gen de flavonoid care acţionează ca un antioxidant. În general, antioxidanţii ajută la prevenirea problemelor legate de îmbătrânirea plantelor, la nivel celular. Cu toate acestea, savanţii sunt împărţiţi în două tabere – unii susţin că fructele bogate în antioxidanţi întârzie îmbătrânirea, în timp ce alţii nu cred în această teorie.

Totuşi, toţi oamenii de ştiinţă spun că o dietă bogată în fructe şi legume este bună pentru sănătate şi mulţi dintre ei fac studii pe anumite alimente pentru a înţelege dacă ar putea preveni anumite boli.

Potrivit echipei de cercetători de la Universitatea din Cincinnati, mai multe astfel de studii au arătat că un consum crescut de coacăze poate preveni demenţa. Ei spun că este posibil să nu se observe efectul consumului de coacăze la persoanele care au probleme minore cu memoria sau care nu au dezvoltat încă probleme cognitive. În urma studiilor lor, specialiştii au observat că aceste fructe tratează mai eficient pacienţii care au deja simptome de deteriorare mintală.

Şeful echipei de cercetători spune că exact ingredientul care dă culoarea coacăzelor are efecte benefice asupra creierului. În studii mai vechi, făcute pe animale, savanţii au demonstrat că antocianul îmbunătăţeşte capacitatea cognitivă.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă