Liderul UDMR, Kelemen Hunor, consideră că este dreptul preşedintelui Traian Băsescu de a declanşa procedura pentru organizarea unui nou referendum, dar este un demers pe care Uniunea nu îl susţine, militând pentru un Parlament bicameral, informează Mediafax.
„Noi susţinem bicameralismul şi nu vom milita pentru acest referendum, dar este dreptul preşedintelui Băsescu de a iniţia procedura pentru organizarea unui referendum. Aşa cum, în 2009, noi am formulat o poziţie foarte clară şi foarte simplă, şi în 2013 poziţia noastră este foarte clară şi este pentru Parlament bicameral în continuare.
Dincolo de Parlament bicameral, noi am spus că reprezentarea politică trebuie să îşi găsească loc în Camera Deputaţilor şi principiul trebuie să fie reprezentare proporţională. Suntem de acord cu reducerea numărului de deputaţi şi am susţinut 300 de deputaţi plus 18 pentru minorităţile naţionale, iar Senatul să fie reprezentarea teritorială, cu 100 de membri. Avem o grămadă de argumente pentru această poziţie, pornind de la faptul că România este o ţară mare, a şaptea din UE, o ţară complexă, cu regiuni istorice, cu identităţi naţionale, cu probleme regionale, până la tradiţiile din România care ne ghidează către un Parlament bicameral. Noi credem că acest bicameralism trebuie păstrat”, a declarat, miercuri Kelemen Hunor.
Citeşte şi: Băsescu: Cele 20 de zile pentru consultarea Parlamentului au început să curgă de ieri
Potrivit acestuia, problemele României şi ale cetăţenilor nu au nicio legătură cu faptul că Parlamentul are două Camere, nici măcar cu faptul că sunt foarte mulţi parlamentari.
„Nici calitatea Parlamentului nu are nicio legătură cu bicameralismul şi nici economii substanţiale nu faci cu această reducere. Dacă acesta este un argument, atunci ar trebui să desfiinţăm Parlamentul”, a afirmat Kelemen.
El a menţionat că, dacă tot se vorbeşte de referendum, ar fi fost util să fie întrebaţi cetăţenii dacă vor regiuni administrative, dincolo de judeţe, dacă mai vor un nivel administrativ între judeţe şi Guvernul central.
„Ar trebui întrebaţi dacă vor să mai cheltuie nişte bani pentru creşterea birocraţiei, nu să se repete referendumul din 2009”, a conchis Kelemen Hunor.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, precizând însă că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009.