Mihai Motoc, fost director general şi asociat al Cameliei Voiculescu la institutul de sondare a opiniei publice CCSB, a relatat pentru RL că atât el, cât şi Sorin Oancea, Mihai Craiu şi Codruţ Sereş, foşti manageri şi asociaţi la Intact, ar fi renunţat la colaborarea cu Dan Voiculescu deoarece „la un moment dat trebuia să alegi între bani şi libertate“.
Mihai Motoc ne-a relatat că a renunţat la colaborarea cu Voiculescu deoarece mogulul făcea presiuni asupra lui să schimbe rezultate ale sondajelor în favoarea Partidului Conservator şi a aliaţilor acestuia şi în defavoarea lui Traian Băsescu şi a PDL. El ne-a declarat că are şi probe în acest sens, pe care le va da doar procurorilor DNA, când va fi chemat la audieri.
„Asocierea cu Voiculescu însemna să faci bani pentru el, iar el să nu dea nimic”
Motoc, împreună cu partenerul său Mirel Palada, au înfiinţat institutul de sondare CCSB, iar în 2006 s-au asociat cu Dan Voiculescu, care a preluat majoritatea acţiunilor.
„Pe hârtie era trecută Camelia Voiculescu, dar toate negocierile le-am făcut cu Dan Voiculescu. De vreo două ori, rezultatele unor sondaje comandate de PC au plecat de la noi cu nişte cifre şi la Antena au fost date altele. Pe traseu, cel mai probabil la partid, au fost schimbate. Voiculescu ne cerea să micşorăm cifrele de încredere în Traian Băsescu, în PDL sau la exit–poll-uri, însă noi le dădeam corect. Dacă nu le dădeam corect, ne pierdeam clienţii, iar Voiculescu nu băga bani în firmă. Uneori aduceam noi bani, de acasă. Asocierea cu Voiculescu însemna să faci bani pentru el, iar el să nu dea nimic” ne-a relatat Motoc..
„O singură dată am greşit sondajul, la ultimele alegeri prezidenţiale, când l-am dat câştigător pe Mircea Geoană şi a câştigat Băsescu, dar atunci noi n-am făcut evaluarea în diaspora, care i-a adus victoria lui Băsescu“, ne-a spus Motoc.
El ne-a mai relatat că Voiculescu nu dădea bani nici pentru opere caritabile, ci banii veneau din alte direcţii, ca sponsorizări ale fundaţiilor sale.
„Când l-am cunoscut pe Voiculescu, mi s-a lăudat că el avea, la începutul anului 1990, peste 80 de milioane de dolari la firma Crescent, prin care el a lucrat cu Securitatea. Insă era zgârcit, dar pe de altă parte îi plăcea să se laude cu bogăţia sa. Îi plăcea să fie văzut cum coboară din maşini de lux. În plină criză la Jurnalul Naţional, când oamenii nu-şi luau salariile, el şi-a cumpărat avion. Nu-i pasă de oamenii care lucrează pentru el“, ne-a spus Motoc.
Potrivit lui Motoc, foştii colaboratori importanţi ai lui Voiculescu – Sorin Oancea, Mihai Craiu, Codruţ Sereş – au plecat din trustul INTACT-ANTENA pentru că erau puşi să încalce legea, scopul final al fostului colaborator al Securităţii fiind obţinerea frauduloasă a unor contracte din care să câştige bani, şi prin bani şi prin trustul de presă, PUTERE.
Motoc:”Codruţ Şereş NU poate vorbi pentru că îşi pierde casa din Corbeanca”
„ Sereş (fost şi ministru al Economiei din partea PC – n.n.) s-a mai fript cu Voiculescu pentru că din cauza lui are dosarele penale. El a plecat din trust tocmai pentru că era pus de Voiculescu să-l şantajeze pe Ioan Bendei de la RCS&RDS, dar după plecarea lui Sereş, solicitarea a fost pusă în practică de Sorin Alexandrescu, directorul de la ANTENA TV GROUP, care a acceptat să şantajeze şi a ajuns în arestul preventiv. Sereş n-o să recunoască public faptul că a fost pus de Voiculescu să şantajeze şi că de asta a plecat din trust. El nu poate vorbi pentru că îşi pierde casa din Corbeanca“, ne-a relatat Motoc.
De altfel, Motoc ne-a avertizat că nu numai „Sereş, ci şi alţi angajaţi sau foşti angajaţi de la INTACT-ANTENA, nu pot vorbi despre presiunile lui Voiculescu deoarece fie au contracte de împrumut semnate cu Voiculescu – Sereş ar avea un împrumut de vreo 200.000 de euro, bani cu care şi-a construit casa din Corbeanca –, fie clauze de confidenţialitate dure”.
Codruţ Sereş nu a putut fi contactat pentru a–şi expune punctul de vedere.
Tehnica lui Voiculescu de „a agăţa oamenii“
„Şi mie mi-a oferit bani cu împrumut, era tehnica lui de a agăţa oamenii. Aşa a procedat şi cu Mihai Gâdea, actualul director general de la Antena 3 şi chiar cu actualul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, care nu vor îndrăzni să nu-i execute ordinele sau să facă declaraţii împotriva lui, pentru că rămân fără case“, ne-a relatat Motoc.
Alte tehnici ce ar fi fost folosite de Voiculescu pentru a avea controlul asupra angajaţilor şi asociaţilor săi erau filajul, înregistrarea ambientală a convorbirilor şi de la distanţă, din maşini ale serviciului de investigaţii ale firmei BIDEPA, precum şi şantajul, ne-a dezvăluit Motoc.
„Folosea metodele Securităţii“, a punctat Motoc. Reamintim că Dan Voiculescu a fost declarat, prin hotărâre judecătorească definitivă, colaborator al Securităţii ca poliţie politică.
„Ştia că merg des la un restaurant din nordul Capitalei, din apropierea sediului Antenei şi că mă întâlneam acolo cu diverşi parteneri sau amici, iar patronul restaurantului îmi era prieten. El mi‑a spus să vorbesc cu patronul să-l lase să monteze aparatură de înregistrare la o masă, să-l invit pe Craiu, cu care intrase în divergenţă, îmi spunea că îi face necazuri, şi să-l înregistreze ca apoi să-l şantajeze. Am vorbit şi cu Sereş despre asta, care s-a speriat rău. Chiar venise pe acolo, la restaurant, şeful de la BIDEPA, Pavel Constantinescu parcă, să monteze aparatura, dar eu l-am avertizat pe Craiu şi el n-a mai venit la întâlnire“.
Mihai Craiu a confirmat dezvăluirile lui Motoc
Contactat telefonic, Mihai Craiu a refuzat să mai dea declaraţii, susţinând însă că nu se dezice de declaraţiile anterioare date presei. Între aceste declaraţii, Craiu a susţinut că Sorin Alexandrescu, directorul general al ANTENA TV GROUP, l-a şantajat cu certitudine pe administratorul RCS&RDS deoarece şantajul era o practică a trustului şi a familiei Voiculescu. „Acest Sorin Alexandrescu (…) a fost atât de prost şi atât de naiv încât a fost păcălit şi a crezut că este intangibil. Şi, dintr-o convingere proprie, a şantajat. Ăsta este adevărul! Toată lumea trebuie să ştie că Voiculescu a ŞANTAJAT. Şi nu de ieri, de azi! Uitaţi-vă la limbajul folosit! E un limbaj conspirat”.
De ce nu reacţionează Voiculescu la acuzaţii?
Mihai Motoc ne-a mai relatat că Dan Voiculescu ar fi şi LAŞ pentru că nu face nimic cu mâna lui, ci prin alţii.
„ Era un laş. Şi-a sacrificat până şi propria fiică, pe Camelia, care răspunde penal pentru ce a fost pusă de tatăl ei să facă. L-a pus şi pe Sereş. Are obiceiul ca, după ce executanţii sunt prinşi, să le spună «Ce, bă, v-am zis eu aşa ceva?!» „susţine Motoc.
Fostul partener al lui Voiculescu ne-a precizat că i-a fost consilier de campanie electorală în 2007-2008, „când am participat şi la alte discuţii. Atunci mă bănuia de apartenenţă la un serviciu secret. Nu vedeţi că, deşi am făcut declaraţii despre el de vreo 10 zile, el nu dă replica? Un nevinovat ar reacţiona imediat, cel puţin printr-un comunicat de presă, dar Voiculescu tace. De ce?”
Şi „România liberă“ a încercat să ia legătura cu Dan Voiculescu, dar acesta NU a răspuns apelului nostru.
Sorin Oancea nu face declaraţii, dar nici nu contrazice dezvăluirile lui Craiu şi Motoc
Contactat telefonic, un alt asociat (timp de mulţi ani) al lui Dan Voiculescu, Sorin Oancea, a refuzat să ne relateze despre relaţiile sale cu Dan Voiculescu pe motiv că are litigii în instanţe cu
el, dar nici NU a contrazis practicile mogulului relatate de Mihai Motoc şi Mihai Craiu.
Oancea a fost (şi încă mai este) acţionar la Antena cu 25% şi la Radio Zu (care face parte din trust) cu 10%. El a lucrat pentru Voiculescu din 1992 până în momentul în care pe postul de director general a fost numit Mihai Gîdea.
Sorin Oancea i-a adus în companie pe Mihai Craiu prin 1997, care a părăsit trustul lui Voiculescu în 2008, iar pe Sereş l-a adus la ANTENA-Intact prin 1999. Sereş a părăsit trustul de circa două luni, el lucrând acum pentru RTV. Oancea l-a părăsit pe Voiculescu, alegând să lucreze pentru B1TV, unde este şi acţionar.