6.3 C
București
duminică, 8 decembrie 2024
AcasăInternaționalRăzboiul dintre Rusia și SUA ia amploare. Ce săgeți s-au mai aruncat

Războiul dintre Rusia și SUA ia amploare. Ce săgeți s-au mai aruncat

„Statele Unite exprimă preocupări profunde în legătură cu planurile Rusiei de a bloca intrarea navelor străine în zone din Marea Neagră, inclusiv în apropierea regiunii ocupate Crimeea şi în Strâmtoarea Kerci. Rusia a avut şi în trecut o serie de acţiuni agresive împotriva navelor ucrainene, blocând intrarea acestora în porturi ale Ucrainei din Marea Azov, afectând comerţul internaţional al Ucranei. Acţiunile de acum reprezintă o nouă escaladare neprovocată în campania Moscovei de subminare şi destabilizare a Ucrainei. Aceste evoluţii sunt în special problematice în contextul informaţiilor credibile despre acumularea de trupe ruse în Crimeea ocupată şi în jurul frontierelor Ucrainei, la niveluri care nu au mai fost de la invazia Rusiei din 2014; de asemenea, există alte acţiuni provocatoare ale forţelor conduse de Rusia, pe linia de contact”, a anunţat Departamentul de Stat american, conform unui comunicat postat pe site-ul instituţiei, vizualizat de agenţia MEDIAFAX.

„Statele Unite reafirmă susţinerea neclintită pentru suveranitatea Ucrainei, pentru integritatea teritorială a frontierelor ţării recunoscute la nivel internaţional. Statele Unite nu recunosc şi nu vor recunoaşte niciodată anexarea Crimeei. Lăudăm Ucraina pentru reţinerea constantă în faţa provocărilor ruse şi cerem Rusiei să înceteze hărţuirea navelor din regiune şi să reducă prezenţa militară de-a lungul frontierelor Ucrainei şi în regiunea ocupată Crimeea”, subliniază Departamentul de Stat american.

Putin acuză SUA de acțiuni provocatoare

La rândul său, Administraţia Vladimir Putin a acuzat Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică de acţiuni „provocatoare” în Ucraina şi în zona Mării Negre.

„Abordarea distructivă a conducerii politico-militare a Ucrainei continuă, în încercarea de a destabiliza situaţia din Donbas. Statele Unite şi NATO continuă activităţile destabilizatoare în spaţiul aerian şi în apele Mării Negre”, a declarat, marţi, potrivit agenţiei RIA Novosti, Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării.

Săptămâna trecută, Ucraina a cerut Alianţei Nord-Atlantice să acţioneze rapid pentru a opri izbucnirea unui conflict militar cu Rusia, acuzată că a suplimentat efectivele militare în regiunea Crimeea, anexată în 2014, şi în apropierea frontierelor Ucrainei.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a declarat, luni, că Rusia a mobilizat peste 150.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării susţine că Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să mobilizeze 40.000 de militari în apropierea frontierelor Rusiei, inclusiv în Marea Neagră şi în zona Mării Baltice.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a vorbit, săptămâna trecută, cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, reiterând angajamentul de a susţine suveranitatea Ucrainei. Joseph Biden a pledat pentru dialog strategic cu Rusia pentru controlul armamentului, propunând organizarea unui summit.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cum să încurajezi lectura la copiii de 12-14 ani? 5 idei de cărți

Lectura oferă numeroase beneficii pentru copii, de la îmbogățirea vocabularului, la stimularea imaginației și a creativității ori dezvoltarea empatiei. Totuși, nu este întotdeauna ușor...

Elena Lasconi, scrisoare către Donald Trump: „Sunteți un adevărat lider al poporului, exact ca și mine”

Elena Lasconi, fostă candidată în alegerile prezidențiale din România, i-a trimis o scrisoare președintelui ales al SUA, Donald Trump, în care își exprimă dezamăgirea...

Industriile din Europa se pregătesc pentru un nou șoc al prețului gazelor

Prețurile la gaze sunt la cel mai ridicat nivel din ultimul an, iar analiștii prevăd că vor crește în continuare Industriile aflate în dificultate din...
Ultima oră
Pe aceeași temă