19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialAyatollahul Ali Khamenei vrea diplomaţie cu tiruri de rachete

Ayatollahul Ali Khamenei vrea diplomaţie cu tiruri de rachete

Tirurile de rachete ale Iranului, condamnate de puterile occidentale, sunt indispensabile pentru a însoţi diplomaţia şi dialogul, a estimat miercuri Ghidul Suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, informează AFP, potrivit Agerpres. Aceste declaraţii constituie un răspuns la un recent tweet al fostului preşedinte iranian moderat Akbar Hashemi Rafsandjani, în care acesta a scris: 'Lumea de mâine este cea a dialogului, nu a rachetelor'. 

'Duşmanii noştri îşi întăresc constant capacităţile militare şi de rachete, iar în această situaţie cum se mai poate afirma că timpul rachetelor a trecut?', a afirmat Ghidul Suprem al Iranului, în timpul unei întrevederi cu reprezentanţii clerului, la Teheran. 'În această lume, care seamănă cu o junglă, dacă Republica Islamică ar încerca doar calea negocierii, a comerţului, tehnologiei şi ştiinţei, fără a avea puterea de a se apăra, chiar şi ţările mici ar îndrăzni să ameninţe Iranul', a subliniat Khemenei. 

Aceasta 'nu vrea să însemne că suntem împotriva negocierilor, ci că trebuie să negociem ferm şi cu vigilenţă, pentru a nu fi înşelaţi', a adăugat el. Potrivit Ghidului Suprem, 'în lumea complicată de astăzi şi de mâine, trebuie să folosim toate mijloacele politice, economice, sociale şi de apărare pentru a întări poziţia Iranului'. 

SUA, Franţa, Marea Britanie şi Germania au estimat luni că recentele tiruri de rachete balistice iraniene contravin rezoluţiilor ONU, invitând Consiliul de Securitate să se sesizeze cu privire la această încălcare. Aceste ţări afirmă că unele tipuri de rachete iraniene sunt capabile să transporte arme nucleare, ceea ce autorităţile politice şi militare de la Teheran dezmint în mod categoric. 

SUA au impus noi sancţiuni după recentele tiruri ale Iranului, care reiterează că şi-a exercitat dreptul şi că aceste tiruri vor continua şi chiar se vor intensifica, în scop 'disuasiv'. Ghidul Suprem avertizează în mod regulat împotriva riscurilor de 'infiltrare' străină în ţara sa, după încheierea, în iulie 2015, a unui acord pe marginea programului nuclear iranian între Teheran şi marile puteri, acuzate printre altele, în special SUA, că nu îşi respectă angajamentele. 

Cele mai citite

Analiză: Trei din patru companii nu reușesc să gestioneze în mod eficient mobilitatea resurselor umane

Doar unul din patru angajatori (25%) dispune de o funcție de mobilitate pe deplin dezvoltată, iar trei sferturi (75%) nu reușesc să profite de...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Despre iubirea creștină

Despre om se vorbește azi mai mult fragmentar – ca ființă capabilă să muncească, cerebrală, ca una care are idealuri și întreprinde, una  care...
Ultima oră
Pe aceeași temă