11.7 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialAzerbaidjanul cere sprijinul SUA pentru a recupera enclava Nagorno-Karabah de la Armenia

Azerbaidjanul cere sprijinul SUA pentru a recupera enclava Nagorno-Karabah de la Armenia

Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a cerut miercuri, în faţa secretarului de stat american John Kerry, ca Armenia să-şi retragă "imediat" trupele din teritoriul Nagorno-Karabah, informează AFP, citată de Agerpres.

Enclava, cu populație majoritar armeană, este disputată între Armenia și Azerbaidjan și reprezintă unul dintre conflictele înghețate din spațiul ex-sovietic.

Preşedintele Aliev, contestat în ţara sa de ONG-uri de apărare a drepturilor omului pentru modul autoritar de conducere, a fost primit de John Kerry la Departamentul de Stat, cu prilejul Summit-ului internaţional asupra securităţii nucleare, organizat de preşedintele Barack Obama joi şi vineri. 

"Suntem recunoscători guvernului Statelor Unite pentru eforturile sale de a găsi o cale de a rezolva lungul conflict între Armenia şi Azerbaidjan", a salutat Aliev în faţa presei, alături de Kerry. 

"Conflictul trebuie rezolvat pe baza unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU cerând retragerea imediată şi necondiţionată a trupelor armene din teritoriile noastre", a cerut şeful statului azer. 

Şeful diplomaţiei americane, al cărui minister lucrează de ani de zile asupra acestui dosar, a cerut de asemenea "o rezolvare finală a conflictului îngheţat din Nagorno-Karabah care trebuie să fie o soluţie negociată". 

Azerbaidjan şi Armenia, două foste republici sovietice din sudul Caucazului, sunt în conflict de la sfârşitul anilor 1980 asupra Nagorno-Karabah. 

Populat în majoritate de armeni dar alipit Azerbaidjanului în epoca sovietică, Nagorno-Karabah a fost scena unui război ce a făcut 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi între 1988 şi 1994. În ciuda semnării unei încetări a focului, niciun tratat de pace nu a fost semnat şi ciocniri armate au loc în mod regulat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

A fost dezvoltat plasticul care se descompune când nu mai e nevoie de el

O echipă de cercetători a dezvoltat un nou tip de plastic biodegradabil, care conține bacterii vii ce declanșează descompunerea materialului, potrivit antena3.ro. Noul plastic care...

SUA fac „tot ce este omenește posibil” pentru a furniza rapid arme Ucrainei

Statele Unite(SUA) fac "tot ce este omeneşte posibil" pentru a furniza rapid arme Ucrainei, care se confruntă cu o nouă ofensivă rusă, a declarat...

Melinda Gates a ieșit din fundația pe care o fondase cu fostul ei soț Bill Gates

Melinda Gates, care a prezidat una dintre cele mai influente fundații filantropice din lume, a anunțat luni că părăsește organizația pe care a fondat-o...
Ultima oră
Pe aceeași temă