16.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialSud-coreenii, în căutare de noi investiţii în Transilvania

Sud-coreenii, în căutare de noi investiţii în Transilvania

Reprezentanţii a cinci firme coreene din domeniul instalaţiilor electrice sau al telefoniei mobile s-au întâlnit, timp de aproape opt ore, cu potenţiali parteneri de afaceri din Ardeal.

Dezvoltarea relaţiilor economice dintre România şi Coreea de Sud au cunoscut un nou episod ieri, la Cluj-Napoca, acolo unde o delegaţie formată din opt oameni de afaceri şi membri ai primăriei din oraşul Suwon au fost în vizită de lucru în capitala Transilvaniei. Aceştia, reprezentanţi ai unor firme din domeniul instalaţiilor electrice, aparatură de mixaj muzică, arhivare şi sterilizare, dar şi a unor companii care se ocupă cu accesorii de telefonie mobilă s-au interesat de potenţialul acestei pieţe atât la Cluj, cât şi în Transilvania. Evenimentul, numit “Business Matchmaking Româno-Coreean” a ajuns la a 10-a ediţie şi, dacă până acum au fost purtate discuţii referitoare la energie, optică sau decoraţiuni, de data aceasta s-a luat în calcul, în principal, domeniul electric şi cel al telefoniei mobile. Oaspeţii veniţi de la Suwon, oraş înfrăţit cu Clujul, le-au arătat ultimele noutăţi de pe această piaţă reprezentanţilor câtorva firme de profil din Ardeal şi au încercat să-i convingă pe aceştia de necesitatea producerii unor astfel de aparate şi în România. Astfel, timp de aproximativ opt ore, în cadrul evenimentului organizat la sediul primăriei clujene, oamenii de afaceri din Coreea de Sud şi Transilvania au încercat să ajungă la un numitor comun cu privire la eventuale investiţii în această parte a României.

Emil Boc le-a urat bun venit

Înainte, însă, de discuţiile propriu-zise, primarul Clujului, Emil Boc, le-a promis membrilor delegaţiei din Asia sprijinul autorităţilor locale clujene în găsirea celor mai bune soluţii economice din care să profite atât România, cât şi Coreea de Sud. “Primăria clujeană va sta la dispoziţia dumnevoastră şi va încerca să fie un factor de legătură între mediul de afaceri coreean şi clujean pentru a dezvolta relaţii economice. România, ca ţară membră a Uniunii Europene, are câteva avantaje de investiţii în energie, agricultură sau turism şi, dacă vorbim de Cluj, mai spun că avem o componentă de dezvoltare IT extrem de bine dezvoltată. De altfel, Clujul se află acum în plin proces de mediatizare internaţional şi, dacă în 2015 va fi capitală culturală europeană a tineretului, în 2021 sperăm să obţinem şi titlul de capitală culturală europeană. Această întâlnire este o bună oportunitate pentru oamenii de afaceri din Coreea de Sud şi din Cluj pentru a dezvolta parteneriate şi investiţii viitoare. De altfel, relaţiile pe care le avem cu ţara asiatică s-au concretizat în locuri de muncă şi investiţii coreene în Cluj şi în România şi sperăm ca, prin ceea ce vom prezenta astăzi (n.r.-ieri) vom atrage alţi investitori din Coreea de Sud”, a declarat Emil Boc. Delegaţia din Asia a fost condusă de doi inspectori din Primăria Suwon, Lee Do-Young şi Lee KT, iar evenimentul de la Cluj a avut loc şi cu sprijinul Open Bridge Consortium, organizaţie non-guvernamentală creată de cele două oraşe înfrăţite din Coreea de Sud şi România. “Între Cluj şi Suwon am făcut un parteneriat de colaborare în iunie 2007 şi vom continua să dezvoltăm relaţii economice în fiecare an, iar în acest sens ne vom aduce toate eforturile”, a promis Lee Do-Young.

Boc le-a dat palincă

Cu ocazia evenimentului de afaceri de la Cluj, reprezentanţii primăriei oraşului Suwon şi cei ai Clujului au făcut şi un schimb de cadouri. Dacă asiaticii i-au oferit lui Emil Boc, printre altele, un pliant lung de aproape un metru, care conţinea diferite desene ce înfăţişau o altfel de istorie a oraşului Suwon, piesa de “rezistenţă” a cadoului oferit de primarul Clujului a fost o sticlă de palincă. “Asta este pentru toată delegaţia şi este cel mai bun antibiotic”, a comentat edilul oraşului din Ardeal.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Locomotivă deraiată între Filiași și Turceni. Circulația feroviară este oprită

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a anunțat duminică seara că, începând cu ora 18:25, traficul feroviar pe secția Turceni – Filiași a...

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...
Ultima oră
Pe aceeași temă