Adrian – Toni Neacşu, judecător la Tribunalul Vrancea, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în prezent suspendat, a fost trimis în judecată pentru ca a încasat nejustificat 66.942 de lei, deşi a absentat nejustficat de la serviciu.
Neacşu este cercetat şi de Agenţia Naţională de Integritate pentru conflict de interese deoarece ar fi încasat drepturi de autor pentru un program informatic, pe care şi le-ar fi aprobat dupa ce a ajuns membru CSM
În cursul lunilor iulie, septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie 2012, ”inculpatul Neacşu Adrian-Toni, în calitate de judecător, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, a încasat nejustificat, de la Consiliul Superior al Magistraturii, suma totală de 66.942 lei, reprezentând venituri din salarii şi asociate (din care diurnă de detaşare în sumă de 13.136,12 lei), aferente unui număr de 48 de zile în care a absentat nemotivat de la serviciu. Magistratul a beneficiat de plata integrală a acestor drepturi de natură salarială şi asociate pe baza a 10 documente justificative falsificate de inculpat (foi colective de prezenţă şi cereri pentru plata cheltuielilor de diurnă de detaşare)” precizează procurorii anticorupţie in rechizitoriul de trimitere în judecata.
Pentru aceste fapte, Neacşu este acuzat de săvârşirea infracţiunilor: participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de uz de fals, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
In acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi şoferul lui Neacşu de la CSM, Gabriel Anghel– ROŞCA pentru că a încasat în mod nejustificat suma de 7.668,09 lei reprezentând drepturi de natură salarială şi asociate (venitul brut şi contribuţiile sociale datorate de angajator) pentru cele 55 de zile în care a absentat nemotivat de la serviciu.
În vederea obţinerii acestor bani, ”inculpatul Roşca Angel-Gabriel a falsificat mai multe documente justificative, respectiv 55 de file din condica de prezenţă şi 71 foi de parcurs ale autovehiculului din dotare. De asemenea, ca urmare a depunerii, la compartimentele de specialitate, a foilor de parcurs false, Roşca Angel-Gabriel a creat în dauna CSM un prejudiciu în sumă de 5.985,18 lei, reprezentând contravaloarea combustibilului folosit în interesul său şi al inculpatului Neacşu Adrian Toni” se precizează în actul de acuzare a procurorilor anticorupţie.
Şoferul lui Neacşu este acuzat de săvârşirea infracţiunilor participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, uz de fals, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Consiliul Superior al Magistraturii s-a constituit parte civilă în procesul penal cu sumele reţinute cu titlu de prejudiciu pentru cei doi inculpaţi.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor imobile aparţinând ambilor inculpaţi.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Ca urmarea a acestei decizii a DNA de trimitere în judecată, Neacşu va fi în continuare suspendat (nu POATE participa la lucrarile şi la deciziile CSM pentru ca e acuzat de fapte penale) , deci locul lui în CSM va fi blocat până la soluţionarea dosarului său penal.
În campania sa electorală din 2010 pentru a fi ales membru CSM , Neacşu, considerat pe atunci reformator, susţinea că judecătorii împotriva cărora s-a început urmarirea penală TREBUIE să-şi dea demisia. El a uitat de această iniţiativă şi nu şi-a dat demisia, deşi acum e trimis în judecată.