21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialCinema: Povestea unor roluri celebre

Cinema: Povestea unor roluri celebre

Michelle Pfeiffer – Clarice, «The Silence of the Lambs» (1991)

Regizorul Jonathan Demme a admis că s-a opus mult timp ideii ca Jodie Foster să o interpreteze pe Clarice. Pur și simplu nu o vedea în acest rol, care avea să-i aducă lui Jodie cel de-al doilea premiu Oscar din carieră. Prima alegere a fost Michelle Pfeiffer, care a considerat scenariul prea întunecat. A doua a fost Meg Ryan (!), care a părut chiar “ușor ofensată” că Jonathan Demme se gândise la ea pentru acest rol. Apoi, regizorul a vrut-o pe Laura Dern, pe care producătorii au respins-o, considerând-o “relativ necunoscută”.

De asemenea, rolul lui Hannibal Lecter i-a fost oferit inițial lui Sean Connery. Vă imaginați un Lecter vorbind despre jupuiri cu accent scoțian?

Bette Davis – Scarlett O’Hara, «Gone With the Wind» (1939)

A fost cel mai mare casting din istoria filmului, peste 1.400 de actrițe dând probe sau fiind luate în considerare pentru rolul Scarlett O’Hara, de-a lungul a trei ani. Cele mai cunoscute au fost Gloria Swanson, Joan Crawford, Paulette Godard, Jean Harlow și Katharine Hepburn. Ultima chiar a cerut o întâlnire cu producătorul David O. Selznick, căruia i-a spus: “Eu sunt Scarlett O’Hara. Rolul e scris practic pentru mine”. Selznick i-a răspuns: „Îmi pare rău, nu mi-l pot imagina pe Rhett Butler vânându-te timp de doisprezece ani”.

Înainte ca romanul să fie publicat, Jack Warner dorea să cumpere drepturile de ecranizare, dar Bette Davis nu s-a arătat atunci interesată să joace rolul lui Scarlett. După ce Selznick a luat drepturile, ea și-a schimbat opinia. Warner Bros – cu care Davis era sub contract –  i-a pus însă lui Selznick condiția ca, pentru a o împrumuta pe Bette, Rhett să fie interpretat de către Errol Flynn. Atât Selznick, cât și Bette Davis – care declarase deja că nu vrea să mai lucreze cu Flynn – au refuzat.

O.J. Simpson – „The Terminator“ (1984)

Crede cineva că ar fi funcționat această alegere? Nici măcar regizorul James Cameron nu a crezut: a înlemnit când l-a auzit pe șeful companiei producătoare cerându-l cu insistență în rolul principal pe fostul jucător de fotbal american. Arnold Schwarzenegger fusese distribuit inițial în rolul secundar: soldatul din viitor aflat pe urmele eroului pozitiv. “Din fericire, tocmai calitățile lui O.J. l-au făcut nepotrivit pentru rol. Era atât de plăcut de public și părea atât de inocent, încât n-ar fi fost credibil. În plus, nu vroiam un film în care un afro-american să fugărească o femeie albă cu un cuțit în mână”, a povestit Cameron.

În mod ironic, temerea regizorului s-a adeverit în viața reală: 11 ani mai târziu, Simpson a fost acuzat de uciderea soției, apoi, după un lung proces, achitat. În prezent, el este într-o închisoare din Nevada, pentru răpire și jaf armat, unde va rămâne până cel puțin în 2017.

Frank Sinatra – „Die Hard“ (1988)

Probabil nu vă vine să credeți, pentru că Sinatra avea 73 de ani la momentul acela, dar există o explicație. Cartea după care a fost scris scenariul lui “Die Hard” era urmarea alteia, intitulată “The Detective”. Aceasta fusese ecranizată în 1968, iar în filmul “The Detective” jucase Frank. Exista o clauză contractuală ca, în cazul în care urma să se facă o continuare, Sinatra să fie prima opțiune pentru a-l interpreta pe John

McClane. Continuarea s-a făcut, dar peste douăzeci de ani; totuși producătorii au fost obligați de contract să-i ofere rolul mai întâi bătrânului Frank. Acesta a refuzat, iar următorul pe listă a fost Schwarzenegger, care a declinat și el oferta. Și Richard Gere a fost „în cărți”, dar până la urmă a fost “titularizat” Bruce Willis.  

Cele mai citite

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

Motoreductoarele – ce sunt și la ce le folosim?

Cauți cea mai bună soluție pentru a optimiza etapele de lucru? Dacă activezi în domeniul industrial, probabil ai resimțit presiunea de a ține pasul...

Biden îl primește pe Iohannis la Casa Albă. România urmează să cumpere din SUA avioane F-35 de 6,5 miliarde USD

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi primit de președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, în ziua de 7 mai 2024, într-un moment în...
Ultima oră
Pe aceeași temă