Daniel Băluță, primar interimar al Sectorului 4 al Capitalei, după suspendarea lui Cristian Popescu-Piedone, candidează la un mandat în fruntea instituției din partea PSD. Daniel Băluță a explicat, într-un interviu pentru Rl, că este imposibil să obții performanță cu oameni care sunt prost plătiți și a anunțat că, în mandatul său, va reabilita termic toate blocurile din Sectorul 4.
Rl: De ce candidați?
D.B: Candidez pentru că vreau o altă lume pentru copilul meu. Candidez în dorința de a schimba ceva, pentru a-i determina pe cei din jurul meu să vadă lumea cu alți ochi. Avem nevoie de alt system, de o altă abordare. Uneori pare că avem nevoie să nu mai suferim de Sindromul Stockholm.
Rl: Aveți un motto?
D.B: Am ales viața – ăsta e motto-ul pe care-l am. E din filmul Trainspotting: “I choose life”.
Rl: Ce studii aveți și cum credeți că vă vor ajuta în mandatul de primar?
D.B: Avem nevoie de oameni cu studii reale, nu trișori, nu oameni care au fentat școala. Eu am terminat Facultatea de Medicină Dentară în cadrul UMF Carol Davila. Am dat examen, cu șapte colegi pe un loc la momentul acela, pentru postul de rezident. Am terminat specializarea Stomatologie Generală, apoi am dat examen pentru a obține titlul de medic primar, pe care-l dețin și în momentul acesta. Am condus o clinică privată, unde am fost obișnuit să-mi calculez bugetul singur și să-mi drămuiesc cheltuielile, am învățat să am viziune. Dar conform legii pentru funcționari în situația mea, a trebuit să-mi suspend dreptul de liberă practică, pentru activitatea de medic și de asistent universitar – pentru că ar fi trebuit să fac demonstrații pe pacient. Contractul de muncă pe care-l am cu UMF Carol Davila este, și acesta, suspendat. E o anumită suferință, pentru că-mi sunt lucruri extrem de dragi. Dar interacțiunea cu oamenii o am, și acum, din plin.
Doi ani și jumătate am fost viceprimar, dar n-am avut deloc atribuții. În cele cinci luni de când sunt primar am reușit să creez programe multianuale. Cetățenii au nevoie de continuitate. Eventual, oricine altcineva poate veni cu idei suplimentare.
Rl: Care a fost primul loc de muncă și ultimul sau cel actual?
D.B: Imediat după ce am terminat facultatea, primul loc de muncă a fost cel de rezident al UMF Carol Davila. Apoi am devenit preparator universitar, după care asistent universitar. Apoi am deschis clinica mea stomatologică. Dar în momentul în care am devenit viceprimar mi-am suspendat toate aceste activități. Nu doresc să fiu etern în această poziție, îmi voi putea relua activitatea profesională.
Rl: Care este cea mai importanta realizare din viața dumneavoastră?
D.B: Cea mai importantă realizare este fetița mea, Alexandra. Are șapte ani și este elevă la aceeași școală în care am învățat și eu. Sunt căsătorit de 14 ani, am o soție absolut deosebită și o fetiță cel puțin la fel de deosebită.
Rl: Care este cea mai gravă problemă identificată în sector?
D.B: Sectorul 4 este din nefericire destul de vitregit din punctul de vedere al infrastructurii, al investițiilor, al prezenței investitorilor. Pe linie de producție suntem extrem de puțin reprezentați. Singurul lucru care merge extrem de bine este cel imobiliar, pentru că terenul este mult mai ieftin ca în alte sectoare. O prioritate este găsirea metodelor prin care să atragem investiții la nivelul sectorului, pentru că bugetul nostru este cel mai mic dintre cele ale sectoarelor Municipiului București. Trebuie să dezvoltăm profund o comunitate, nu să creăm doar aparențele.
Rl: De ce credeți că predecesorii dumneavoastră nu au făcut mai multe pentru sector?
D.B: Cred că nu au putut să facă mai mult. A lipsit o echipă de specialiști. Ca medic, eu am învățat că un pacient trebuie tratat de o echipă de medici. În dezvoltarea unui sector este determinantă multidisciplinaritatea. Ne trebuie specialiști pe fiecare departament – un deziderat greu de atins în aceste momente. O problemă comună administrațiilor locale este că e imposibil să obții performanță cu oameni care sunt prost plătiți. Valoarea oamenilor care vin în administrația publică este direct proporțională cu salarizarea. Sunt oameni a căror plusvaloare este echivalentă cu munca altor 2000 sau 5000 de oameni. Responsabilitatea este uriașă. Bugetul Sectorului 4 este de 110 milioane de euro. Eu, ca edil, primesc 12.000 de euro pe an pentru a gestiona o sumă de 110 milioane de euro. Dacă ne compărăm cu media salariilor pe care românii le au, este o sumă foarte mare. Eu sunt un om curajos, dar tendința pe care o au foarte mulți participanți la actul administrativ este de a evita să-și asume responsabilități, pentru că nu le-ar ajunge munca de o viață pentru a repara o eventuală greșeală. Unele greșeli nu sunt din rea-credință, unele sunt din prostie. Mai mult, funcțiile alese sunt nenormate. Nu contează că muncim opt ore sau 24 sau 16. Lumea zice: nu ți-a pus nimeni pistolul la tâmplă, ai putut să alegi. Nu e fair-play pentru că da, cineva trebuie să facă și lucrul ăsta.
Rl: Care este cel mai important proiect pe care vreți să îl implementați în mandatul dumneavoastră ?
D.B: Există un proiect pragmatic, legat de reabilitarea termică. Mi-am propus să reabilitez aproape toate blocurile pe care le am. În alte locuri s-au putut reabilita 900 de blocuri într-un mandat. Este un target pe care-l am. Iar proiectul meu de suflet este acela de a construi un centru cultural mutifuncțional. Vreau să facem un teatru.
Rl: Ați studiat proiectele contracandidaților? De care dintre ei vă temeți ?
D.B: Până în acest moment nu au fost publicate oficial proiectele contracandidaților. Încă nu știu cine sunt contracandidații. Ar putea candida fostul primar, domnul Piedone. Din punct de vedere legal are voie, pentru orice cetățean se aplică prezumția de nevinovăție. Chiar dacă dânsul a spus că iese din politică, orice este posibil. Dânsul este un politician autentic, vine din altă lume decât cea din care vin eu. Societatea cere ca un candidat cu notorietate, dar eu, în câteva luni, n-am cum să obțin notorietate. Nu pot compara notorietatea mea cu aceeea a domnului Piedone, sunt perdant la acest capitol. Sunteți primul om care mă întreabă de CV-ul meu, pentru ceilalți nu contează. Eu am fost și jignit, s-a spus că sunt un simplu dentist, un simplu asistent universitar – deși am învățat și am muncit pe brânci. Este dureros. Dar chiar dacă domnul Piedone candidează, eu, prin proiectele pe care le propun, sunt convins că pot să-l înving.
Rl: Cât de important este sprijinul unui partid politic? Ați candida ca independent?
D.B: Pentru mine, ca tânăr politician, fără notorietate deosebită, este extrem de important sprijinul pe care mi-l oferă PSD. Dacă aș candida ca independent, cu certitudine nu aș putea avea aceeași cotă electorală. Sunt extrem de fericit că PSD mi-a dat încrederea necesară, a văzut potențialul pe care-l am.
Rl: Ce obiective turistice din sector ați promova în fața turiștilor?
D.B: Avem, din fericire, în Sectorul 4, câteva obiective deosebite. Dealul Mitropoliei, Catedrala Patriarhală sunt obiective care au legătură cu istoria și cu tradiția poporului nostru. Spre sudul sectorului nu putem vorbi despre obiective turistice, e o zonă nou construită, dar și acolo sunt poli de entertainment pe care pot să îi dezvolt. Avem și zona istorică, chiar aici, lângă Primărie, putem dezvolta și aici o entitate, în legătură cu cea din Sectorul 3.
Rl: Ce soluție aveți pentru lipsa locurilor de parcare?
D.B: Răspunsul standard: parcările supraetajate. Există parcările de reședință, între blocuri, și deja am identificat spații, și este important să putem construi în parteneriat public – privat. Mai există parcări care trebuie construite lângă stațiile de metrou, și mă refer la Piața Sudului, Constantin Brâncoveanu, Apărătorii Patriei. Sunt cetățeni care vin chiar din Popești Leordeni până la Apărătorii Patriei și călătoresc în oraș cu metroul. Viziunea trebuie să fie unitară, Sectorul 4 este o componentă a orașului și a zonei metropolitane. Nu mă rezum la cei care mă votează din Apărătorii Patriei. Cei din Popești Leordeni nu mă votează. Orașul are nevoie de o asemenea parcare, acolo. Este obligatoriu. Sunt convins că și colegii mei candidați au o asemenea abordare. Este o urgență a orașului, nu a unui sector.
Rl: Ce propunere aveți pentru a avea un sector mai curat?
D.B: Propunerea mea este de a dezvolta un parteneriat, de a redescoperi, împreună cu cetățenii, spiritul civic. Eu sunt medic și știu ce înseamnă profilaxia. Puțină lume își pune întrebarea de ce este Bucureștiul un oraș murdar. Dacă o societate de salubrizare nu prestează activitatea, nu este plătită. Dar trebuie să cultivăm și conștiința civică. Trebuie să avem răbdare și trebuie să fim perseverenți.
Rl: Cum vă gândiți să îmbunătățiți protecția locuitorilor din sector?
D.B: Sunt bucuros că există o propunere legislativă de a avea un polițist local la 500 de locuitori. Ne va ajuta enorm. Acum avem peste 300.000 de locuitori și 333 de polițiști locali. Dintre care în jur de 100 reprezintă personal TESA, sau restul sunt în teren – fie pe ordine și liniște publică, fie pe intervenții. La un post care să fie acoperit 24 de ore din 24 avem nevoie de patru oameni angajați, ceea ce înseamnă că acum sunt extrem de puțini polițiști locali față de nevoile pe care le avem. Din nefericire, Sectorul 4 este pe locul trei între sectoarele Bucureștiului în ceea ce privește consumul de droguri. Pe de altă parte, acum inaugurăm proiectul pilot pentru ceea ce înseamnă Smart City – intersecții inteligente, iluminat inteligent și, evident, supraveghere. Avem circa 200 de locuri de joacă din care, anual, se fură sau se distrug elemente în valoare de 500.000 de euro. Apropo de spiritul civic – sunt niște pierderi incredibile. Avem nevoie de supraveghere, de camere video pentru locurile de joacă, pentru alei, de un iluminat public performant. Dacă ne limităm doar la amenzi, există riscul ca jumătate din România să alerge după cealaltă jumătate, ca s-o amendeze. Dacă avem doar 5 la sută care nu-și respectă îndatoririle față de societate, amenzile sunt bune. Dar în momentul acesta raportul este de unu la unu, e rău! Intervenția pe care o avem de făcut este în alte puncte – educația, cultura. De acolo pleacă problema. N-am inventat noi apa caldă. Să ne gândim la alte societăți – Norvegia, Finlanda. Cum au reușit să performeze? Intervenind pe aceste tronsoane.
Rl: Ce părere aveți despre construirea unei moschei în București? Dar Catedrala Neamului credeți că este necesară ?
D.B: În plan personal, nu am nimic împotrivă, ne îndreptăm spre o societate deschisă, multiculturală. Dar în calitate de om politic sau de edil, eu sunt dator să respect părerile cetățenilor. Dacă aș fi primarul Capitalei, eu nu aș face moschee până nu aș întreba cetățenii. Vox populi, vox Dei! În privința Catedralei – da, cred că este necesară. Este un simbol al identității naționale. Suntem un popor în care marea majoritate a locuitorilor sunt creștini ortodocși. Catedrala mi se pare un lucru foarte bun. Dacă voi putea, întotdeauna voi ajuta astfel de proiecte.
Rl: Vă temeți de DNA? Aveți vreun dosar?
D.B: Sunt un om foarte corect. Nu am niciun fel de dosar, niciun fel de problemă din acest punct de vedere, dar mă tem de DNA – într-o latură emoțională, nu într-o latură administrativă. Din nefericire, în subordinea mea se pot întâmpla niște lucruri, generate de incompetență, și este și răspunderea mea. În Parcul Lumea Copiilor s-au întâmplat niște lucruri oribile. Ce pot face eu împotriva celor care fură? Doar să-i prind și să-i predau. Mi-e teamă. Cred că ar trebui să le fie mult mai multor colegi teamă, pentru că astfel s-ar feri de situațiile în care s-ar putea confrunta cu DNA. Până când societatea va începe să se regleze. Dar nu numai cu cei de la DNA se reglează, ci și cu alte măsuri. Din nefericire, la nivelul societății românești, numai dânșii funcționează în parametri.
Rl: Ați luat vreodată mită? Dar ați dat?
D.B: Vă dați seama că răspunsul este nu. Eu eram medic – apropo de folclorul care există în societatea românească. Nici nu am dat, nici nu am luat. De aceea mi-am făcut un cabinet medical privat, ca toate veniturile să fie evidențiate contabil, fiscalizate.
Rl: Puteți fi șantajat cu ceva?
D.B: N-am cu ce să fiu șantajat. Sunt un om puternic. Chiar în ultima perioadă am depus la Poliție o plângere pentru amenințare și șantaj. Nu pot să dezvolt, e o cercetare în curs. M-a șantajat în calitate de primar. Dar în secunda doi am luat măsuri, instituțional, am anunțat organele statului. Prefer să fiu tăcut, nu vocal, mai ales în probleme sensibile.
Rl: Ce avere aveți ?
D.B: Eu consider că fac parte din clasa medie. Am o casă la care au contribuit determinant părinții mei, care mi-au și donat-o. De la socrul meu, care a decedat, avem o moștenire – niște bani pe care i-am investit în cabinetul nostru, care ne asigură un trai mai mult decât decent. Îmi permit această lejeritate din punct de vedere financiar.
Rl: Ce întrebare lipsește din acest interviu ?
D.B: Cred că am acoperit aproape toate temele.
Citiți și:
Cristian Petrescu, candidatul PMP la Primăria Sectorului 3: Avem o problemă cu gândacii