17.4 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăSpecialA murit academicianul Paul Dan Cristea

A murit academicianul Paul Dan Cristea

Fizicianul Paul Dan Cristea, membru titular al Academiei Române, a murit, miercuri, la vârsta de 72 de ani, informează Înaltul For Cultural şi Şiinţific, scrie Mediafax.

Academicianul Paul Dan Cristea s-a născut în 13 februarie 1941, la Bucureşti. A absolvit ca şef de promoţie cursurile Liceului „Sf. Sava”, după care a urmat Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, Secţia Fizică Teoretică a Politehnicii şi Facultatea de Fizică, Secţia de fizică teoretică a Universităţii Bucureşti.

Şi-a început cariera didactică în anul 1962, ca preparator, urmând toate treptele ierarhiei universitare, ajungând profesor, desfăşurând, totodată şi o bogată activitate de cercetare. Dintre funcţiile pe care le-a îndeplinit şi care dimensionează aria preocupărilor multi şi interdisciplinare sunt amintite: director al Centrului de Inginerie Biomedicală a Universităţii „Politehnica” din Bucureşti, consilier al ministrului secretar de stat la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, director de studii la Departamentul de Ştiinţe Inginereşti, în prezent Facultatea de Inginerie în limbi străine din cadrul Universităţii „Politehnica” din Bucureşti.

A fost coordonator de masterat şi doctorat în inginerie electrică, electronică şi tehnologii informatice. Spirit inovator, a abordat un larg evantai de specialităţi ca bioinformatica, semnalele genomice, prelucrarea numerică a semnalelor şi imaginilor, bazele electrotehnicii, teoria şi proiectarea circuitelor electrice şi electronice, reţele neuronale, agenţi inteligenţi evolutivi şi aparatură medicală computerizată. Rezultatele acestor cercetări sunt expuse în peste 280 de lucrări publicate în volumele unor conferinţe ştiinţifice din ţară şi de peste hotare, peste 280 de contribuţii în lucrări şi manuale de specialitate. Paul Dan Cristea este şi deţinătorul a 11 patente.

A fost iniţiatorul domeniului semnalelor genomice nucleotidice, în care a elaborat lucrări publicate în ţară şi străinătate precum „Conversion o Nucleotides Sequences into Genomic Signals”, „Representation and Analysis of DNA sequences”.

A fost profesor invitat la universităţi din Anglia, Australia, Belgia, SUA, India şi Finlanda, organizator şi coordonator a numeroase conferinţe internaţionale şi a participat la numeroase manifestări ştiinţifice de specialitate.

De asemenea, a fost editor a mai multor reviste de specialitate şi a fost recompensat de Academia Română cu premiile „Constantin Miclescu” şi Traian Vuia” şi cu premiul pentru cea mai bună lucrare specială al Fundaţiei pentru medicina celulară şi moleculară.

Pentru valoarea contribuţiilor ştiinţifice, Paul Dan Cristea a fost ales, în 2006, membru corespondent şi, în 2011, membru titular al Academiei Române.

Cele mai citite

Joe Biden întâlnire importantă cu omologul său din Emiratele Arabe Unite

Preşedintele american, Joe Biden, s-a întâlnit luni la Washington cu preşedintele Emiratelor Arbae Unite (EAU), Mohammed bin Zayed al-Nahyan, cu care a discutat despre...

SUA vor trimite suplimentar trupe militare în Orientul Mijlociu ca răspuns la tensiunile existente

Statele Unite vor trimite suplimentar "un număr mic" de efective militare în Orientul Mijlociu ca răspuns la tensiunile regionale în creştere, în plină escaladare...

ONU: Noi dovezi privind torturile aplicate de autoritățile ruse împotriva civililor ucraineni și prizonierilor de război

Comisia internațională independentă de anchetă privind Ucraina a identificat noi dovezi care demonstrează existența unor modele comune de tortură aplicate de autoritățile ruse împotriva...
Ultima oră
Pe aceeași temă