23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialGuvernul României ar putea interzice folosirea cianurilor în minerit

Guvernul României ar putea interzice folosirea cianurilor în minerit

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca-Palmer, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, în Baia Mare că posibilitatea interzicerii cianurilor în minerit va fi dezbătută la nivel de Guvern, informează Agerpres.

“Susţin într-adevăr interzicerea folosirii cianurii în mineritul cu aur şi argint. Asta este poziţia noastră, dar, sigur, la nivel de Guvern vom dezbate şi s-a dispus ca, împreună cu dl. premier Cioloş, să avem un grup de lucru ca să vedem cum stabilim punctul de vedere al Guvernului. Însă, repet: aici, cred că istoria nu ne ajută şi chiar la Baia Mare am avut acel accident teribil, l-a Certej, în 1971, când s-a lăsat cu pierderi serioase de vieţi omeneşti. La nivel european, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie încă din anul 2010 care propune interzicerea cianurii în minerit, alte state europene care aveau în exploatare minerit identic – Ungaria, Slovacia, Polonia – au decis deja să interzică şi, sincer, cred că viitorul ar trebui să stea în altceva. Viitorul ar trebui să stea într-o abordare de dezvoltare durabilă, economie verde. E un pic greu pentru că necesită o schimbarea de paradigmă, de gândire”, a spus Cristiana Paşca-Palmer. 

Ministrul mediului a subliniat, cu această ocazie, ca în Parlament a fost depus un proiect de lege privind interzicerea folosirii cianurilor în minerit, iar specialiştii consultaţi de Ministerul Mediului au confirmat posibilitatea riscului asupra mediului. 

“La nivelul Parlamentului am depus un proiect de lege de mai mult timp, care propune interzicerea folosirii cianurilor în mineritul cu aur şi argint (îndeosebi mineritul neferos). S-a solicitat din nou un punct de vedere al Guvernului, acum o perioadă de timp şi eu, sigur după o analiză internă cu specialiştii şi societatea civilă, cu specialiştii Academiei Române, am ajuns la concluzia, din punct de vedere al impactului de mediu, pe mandatul pe care ministrul mediului şi ministerul îl are, că folosirea cianurii în mineritul cu aur şi argint prezintă foarte multe riscuri, riscuri pe care noi deja le-am experimentat în România prin accidentele catastrofale (…) şi atunci se impune, aşa cum precizează directiva SEVESO, principiul de prevenire de a fi foarte atenţi la modul cum ne gândim să folosim mai departe această tehnologie”, a precizat Cristina Paşca – Palmer. 

În context, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Toma Florin Petcu a precizat că ministerul n-a oprit funcţionarea companiei Romaltyn Mining din Baia Mare, însă firma n-a respectat procedurile de conformare. 

“Romaltyn n-a respectat procedurile integrate de mediu, a avut dosarul de mediu, iar dacă doresc să-şi reia activitatea aşteptăm să-şi refacă documentaţia în conformitate cu legislaţia. Repet, nu avem niciun fel de piedică sau de problemă că avem puncte de vedere în Ministerul Mediului despre cianură, în general e o chestie de termen lung, pe care dorim să o introducem în dezbaterea publică împreună cu doamna ministru şi cu Guvernul, dar ăsta e un subiect separat (…). De multe ori se percepe că noi împiedicăm activitatea economică. Din contră, noi încercăm să încurajăm. Însă avem legislaţia de mediu care e transpusă din directiva europeană pe care ne-am asumat-o şi trebuie să o respectăm. Suntem de acord cu o dezvoltare durabilă, dar făcută în spiritul protecţiei mediului”, a spus Toma Florin Petcu. 

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca-Palmer şi echipa care o însoţeşte a avut, vineri, mai multe întâlniri cu reprezentanţii administraţiei locale, mai puţin cu preşedintele CJ Maramureş, care a refuzat să poarte un dialog cu ministrul deşi era programată o întâlnire.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...
Ultima oră
Pe aceeași temă