Un scandal a izbucnit, săptămâna aceasta, la Cinematograful Scala din București, după ce Sindicatul Liber RomâniaFilm a publicat o scrisoare deschisă, în care a denunțat o serie de nereguli care au loc în instituța administrată de RADEF România Film. În acest context, au ieșit la suprafață mai multe controverse de care este legat numele Regiei Autonome a Distribuție și Exploatării Filmelor.
Ce reclamă sindicaliștii la Scala
Una dintre problemele enunțate de sindicaliști vizează condițiile precare cu care angajații s-au confruntat la cinematograful Scala. De exemplu, timp de două luni, Cinematograful Scala a funcționat fără apă menajeră, care a fost închisă pentru neplată. Ei au susținut că de vină este șeful serviciului exploatare cinematografe, Marinel Pascu, care „nu a făcut absolut nimic pentru găsirea unor resurse financiare, pentru a achita datoria şi să remedieze situaţia”.
Totodată, sindicaliștii și-au exprimat nemulțumirea privitoare la intrarea lor în șomaj tehnic, pentru o perioadă de trei luni, cu un salariu de 75%.
„Conducerea Regiei, în frunte cu dl Pascu, a spus că în luna aprilie regia s-a aflat pe profit, întrebarea este, dacă această informaţie este reală, care este motivul pentru care se introduc salariaţii în şomaj tehnic", se mai precizează în scrisoarea deschisă a Sindicatului Liber RomâniaFilm.
Biserica din cinematograf
Cel mai controversat aspect vizează, însă, închirierea clădirii, de către Biserica „Isus Speranța României”. Astfel, sindicaliștii s-au declarat revoltați de ideea ca o biserică neoprotestantă să desfășoare slujbe religioase și predici „într-un cinematograf cu o istorie de 100 de ani”.
Potrivit Digi24, Biserica „Isus Speranța României” a închiriat spațiul pe o perioadă de un an.
„Am văzut pe uşă că e scris 'de închiriat' şi asta am făcut. Este o slujbă… se cântă, ne rugăm, vorbim din scripturi. Durează cam două ore,” a explicat un reprezentant al Bisericii Baptiste, Slavic Vulpe, pentru Digi24.
Anterior, RADEF a publicat, pe site-ul instituției, un anunț de închiriere: „R.A.D.E.F. RomâniaFilm închiriază sălile de cinematograf (capacitate 230 – 700 locuri) în vederea organizării de întruniri politice, spectacole culturale (dans, muzică, stand-up comedy, etc.), conferinţe, seminarii, întruniri religioase, prezentări de modă, expoziţii sau alte manifestări. Aşteptăm solicitările dumneavoastră!”.
Cum răspunde RADEF
Reprezentanții Regiei Autonome a Distribuției și Exploatării Filmelor România Film au motivat, marți, decizia de a da spre închiriere cinematograful. Asfel, ei au susținut că imobilul este în curs de restituire către moștenitorii fostului proprietar, deci investițiile nu sunt justificate: ”Efectuarea oricăror lucrări de reparații și investiții” ar fi fost „contraproductivă și lipsită de finalitate economică, cu atât mai mult cu cât nivelul încasărilor din difuzare de film la nivelul Cinematografului Scala era extrem de scăzut”.
„În anul 2015, Cinematograful Scala a încasat din activitatea de exploatare a filmelor suma de 7.922 lei, iar în anul 2014 suma de 13.023 lei. În aceste condiții, cheltuielile totale s-au ridicat în anul 2015 la suma de 238.239 lei (suma în care nu sunt incluse impozitele și taxele locale datorate).Rezultă clar că, din activitatea de difuzare film, pierderea la nivelul anului 2015 este de 230.317 lei. O sursă pentru compensarea parțială a pierderilor a fost reprezentatăde veniturile din alte activități (în special din închirierea spațiilor excedentare). Aceasta sumă s-a ridicat în anul 2015 la 151.813 lei”, se precizează într-un comunicat de presă remis redacției.
Astfel, conducerea RADEF a decis să închirieze spațiul pentru evenimente de scurtă durată, iar din banii strânși, să fie plătite utilitățile, conform unui comunicat de presă. Astfel, a arătat RADEF, din acest motiv, cinematograful Scana a fost închiriat Bisericii baptiste, pentru trei ore, duminică dimineața. Reprezentanții instituției au mai precizat că nu este prima dată când sala a fost închiriată pentru evenimente, astfel că, în trecut, Fundația Geo Barton a desfășurat activități culturale în incinta cinematografului.
Primăria Sectorului 1 acuză intențiile ascunse ale Regiei Autonome a Distribuției și Exploatării Filmelor
Primăria Sectorului 1 a acuzat, marți, RADEF, că dorește înlocuirea sălilor de spectacole pe care le administrează cu blocuri de locuințe sau clădiri de birouri. În acest sens, Primăria a prezentat o cerere prin care Regia Autonomă solicită emiterea unui certificat de urbanism pentru o construcție P+15 pe locul fostei Grădini Cinematograf de pe Bulevardul Poligrafiei nr. 1.
„Această inițiativă demonstrează politica „prietenoasă” a RADEF față de patrimoniul cultural pe care îl administrează, care nu are nimic în comun cu interesul public și cu nevoile comunității din Sectorul 1”, au precizat autoritățile, într-un comunicat remis redacției.
În aceste condiții, Primăria Sectorului 1 i-a cerut ministrului Culturii să oprească demersurile inițiate de RADEF și să predea cinematografele, inclusiv documentele și bunurile mobile ale acestora, în administrarea Consiliului Local. Ei au motivat solicitarea precizând că se încearcă a salva, reabilita, consolida și reda cinematografele în circuitul cultural.
Potrivit sursei citate, o astfel de solicitare a fost transmisă și fostului ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, în 2 februarie 2016. Cu toate acestea, „demersul administrației locale a Sectorului 1 a rămas fără rezultate”, mai precizează sursa citată.
Secretarul Sectorului 1, Alexandru Moldoveanu, a declarat că solicitarea RADEF pentru emiterea unui certificat de urbanism reprezintă „încă o dovadă că sălile de spectacol din Sectorul 1, administrate de această instituție, sunt în pericol”.
Sâmbătă, cu o zi înainte de izbucnirea scandalului, Corina Șuteu preciza că prioritatea mandatului său este cinematografia.
„Vom propune o serie de amendamente la Legea Cinematografiei pentru a fluidiza munca în cinematografie și pentru a oferi instrumente astfel încât industria să poată funcționa mai bine. Nivelul instrumentelor noastre administrative și legislative din sistemul cinematografic este mult sub nivelul reușitelor creative ale acesteia”, a scris ea pe Facebook.
Primăria Sectorului 1 cere aplicarea Legii Cinematografiei
În anul 2009, Primăria Sectorului 1 a început demersurile pentru trecerea cinematografelor în administrarea Consiliului Local Sector 1, conform Legii Cinematografiei. Astfel, RADEF trebuia să predea toate cinematografele din sector Consiliului Local, până în data de 3 iulie 2009. RADEF a răspuns că le va preda în luna iulie 2009, însă nu a făcut-o. Astfel, în 12 octombrie 2009 s-a revenit cu o solicitare, însă RADEF nu a mai răspuns.
„Prin urmare, în 2009 Consiliul Local Sector 1 a chemat în judecată RADEF. A câștigat în primă instanță procesul, dar prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 47/2011, Executivul a abrogat prevederile legale privind transferul cinematografelor către consiliile locale. Ca urmare, recursul RADEF a fost admis și cererea Consiliului Local Sector 1 a fost respinsă de Înalta Curte de Casație și Justiție.În anul 2013, prin decizia 19, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Ordonanța dată de Guvern în 2011. În consecință, Consiliul Local Sector 1 a chemat din nou în judecată RADEF care a fost obligată de Curtea de Apel București în dosarul nr. 8128/2/2013 să predea cinematografele și grădinile cinematografice. RADEF a formulat recurs, care se judecă în prezent la Înalta Curte de Casație și Justiție”, mai precizează reprezentanții Primăriei Sectorului 1.