13.9 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialBrexit, un pericol pentru pacea Europei

Brexit, un pericol pentru pacea Europei

Foşti secretari generali ai NATO au avertizat că ieşirea Marii Britanii din UE va ajuta inamicii Occidentului, în timp ce foşti miniştri americani de Externe şi Apărare au atras atenţia că ţara va avea mai puţină greutate în afara Uniunii.

Dublul avertisment intervine în timp ce ambele campanii pro şi contra Brexit îşi intensifică retorica  asupra impactului pe care îl poate avea rămânerea sau părăsirea UE pentru securitatea Marii Britanii.

Campania privind referendumul asupra apartenenţei Marii Britanii la UE s-a reluat luni, când premierul David Cameron a menționat riscurile pentru pacea în Europa în cazul unui Brexit, în timp ce ex-primarul Londrei, Boris Johnson, taxa UE ca „ideologie veche absolutistă”. Cei cinci ex-şefi ai NATO – Peter Carrington, Javier Solana, George Robertson, Jaap de Hoop Scheffer şi Andres Fogh Rasmussen – au declarat că impunerea sancţiunilor UE împotriva Rusiei şi a Iranului, o mişcare dirijată de Marea Britanie, a demonstrat importanţa blocului european. În scrisoarea lor publicată de Daily Telegraph, ei subliniază: „Fără îndoială, Brexit ar conduce la o pierdere a influenţei britanice, ar aduce atingere NATO şi ar veni în ajutorul duşmanilor Occidentului în momentul în care avem nevoie să fim uniţi în comunitatea euro-atlantică împotriva ameninţărilor comune”.

Într-o scrisoare separată pentru Times, 13 foşti secretari americani de stat, ai Apărării şi consilieri pentru securitatea naţională din fiecare administraţie americană de la Barack Obama la Jimmy Carter, în anii 1970, subliniază că poziţia mondială a Marii Britanii ar suferi dacă iese din UE. „Credem că dacă Marea Britanie alege să părăsească Uniunea Europeană, locul şi influenţa Regatului Unit în lume se vor diminua şi Europa va fi slăbită în mod periculos”, se arată în scrisoarea semnată, printre alţii, de foştii secretari de stat George Schultz şi Madeleine Albright. Mesajul lor este ca un ecou la mesajul similar al lui Barack Obama în timpul vi­zitei sale de luna trecută în Marea Britanie.

Cei care sunt în campanie pentru Brexit au respins în mai multe rânduri astfel de avertismente care precizau că a fi membru NATO şi al UE reprezintă cheia securităţii britanice.

Dezbateri tensionate

După alegerile locale şi regionale de săptămâna trecută, premierul conservator, David Cameron, a intervenit în această dezbatere, invocând orele cele mai sumbre din istoria europeană. UE „a contribuit la reconcilierea ţărilor care s-au sfâşiat timp de decenii”, a reamintit premierul

într-un discurs la British Museum din Londra, la şase săptămâni distanţă de referendumul din 23 iunie. Citând provocările puse de organizaţia Statul Islamic, Rusia sau criza refugiaţilor, el a subliniat ca esenţială „cooperarea cât mai strâns posibil cu vecinii noştri europeni”. „Este în interesul naţional al Marii Britanii să menţină un obiectiv comun în Europa pentru evitarea de viitoare conflicte între ţările europene”, a mai precizat premierul, care pledează pentru menţinerea ţării în Uniune, contrar unei mari părţi din partidul său conservator.

Tabăra pro-Brexit a reacţionat prompt, strigând că sunt exagerări. „Cameron avansează ameninţarea unui război? Sunt cuvintele disperate ale lui «Dave disperatul»”, acuză milionarul Arron Banks, co-fondator al LeaveUE. „Departe de a fi un factor de pace, UE a accentuat ostilitatea în Europa”, a estimat Nigel Farage, liderul partidului eurofob Ukip, acuzând UE că „zdrobeşte” democraţia greacă. „În final este o lipsă de democraţie care duce la război şi conflicte.”

David Cameron, a cărui promisiune făcută în 2013 de a organiza un referendum era destinată calmării aripii euroscepticilor din Partidul Conservator, joacă dur în această campanie, în timp ce ultimele sondaje arată o perfectă egalitate între cele două tabere. Premierul avertiza luni că „fie influenţăm Europa, fie ea ne influenţează. Şi dacă lucrurile vor merge rău în Europa, nu vom pretinde că noi am putea fi la adăpost de consecinţe”. 

De fiecare dată când am întors spatele Europei, am regretat  mai devreme sau mai târziu.“ David Cameron, premierul Marii Britanii

Cele mai citite

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...

Dan Șucu, prima reacție după ce Rapidul a ratat toate obiectivele în acest sezon

După ce Rapidul a ratat toate obiectivele în acest sezon, Dan Şucu se declară dezamăgit și afirmă că managerii nu au apărat interesele clubului...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...
Ultima oră
Pe aceeași temă