16.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialProiecte integrate anti-sărăcie, pe platforma MySMIS a Ministerului Fondurilor Europene

Proiecte integrate anti-sărăcie, pe platforma MySMIS a Ministerului Fondurilor Europene

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) deschide luni oficial pe pe platforma MySMIS două apeluri POCU pentru proiecte integrate anti-sărăcie, în valoare de 350 milioane de euro.

Autorităţile locale, organizaţiile neguvernamentale, partenerii sociali şi societăţile comerciale care doresc să aplice au la dispoziţie două linii de finanţare separate: Obiectivul Specific 4.1. – Dezvoltare locală integrată (DLI 360o) în comunităţile marginalizate în care există populaţie aparţinând minorităţii rome şi Obiectivul Specific 4.2. – Dezvoltare locală integrată în comunităţile marginalizate (indiferent de dimensiunea populaţiei de etnie romă), transmite MFE, într-un comunicat de presă.

Concret, autorităţile locale şi/sau organizaţii neguvernamentale şi societăţi comerciale identifică o comunitate marginalizată şi propun un plan integrat de ameliorare, pe baza unei analize la faţa locului. Bugetul maxim poate fi de 6 milioane de euro.

Potrivit aceleiaşi surse, Ministerul Fondurilor Europene va evalua proiectele depuse din perspectiva analizei la faţa locului şi a măsurilor propuse de promotorii proiectelor, grila de punctaj ”încurajând o abordare complexă, care să răspundă mai multor nevoi ale oamenilor din comunităţile sărace”.

”Pe de o parte, activităţile de proiect nu mai pot fi formulate din birou, ci trebuie construite pornind de la nevoile comunităţii, de la faţa locului. Prin ceea ce lansăm astăzi, Ministerul Fondurilor Europene propune o schimbare în modul în care statul român tratează problema sărăciei: nu doar acţiuni sectoriale făcute din perspectiva unei agenţii guvernamentale şi doar în aria sa de competenţă, ci finanţăm acţiuni care pun la o un loc mai multe surse ale sărăciei (condiţii proaste de locuire, abandonul şcolar, lipsa de acces la sănătate, etc) şi vin cu soluţii pentru toate în acelaşi timp, punând comunitatea în centrul intervenţiei. (…) Noi am creat cadrul, acum aşteptăm ca promotorii de proiecte, autorităţi şi ONG-uri, să lucreze la firul ierbii, să analizeze cauzele sărăciei din comunitatea lor şi să propună soluţii bune. Evaluarea proiectelor va începe de la 1 iulie, deci este timp pentru o analiză serioasă şi vorbit cu oamenii din comunităţi, pentru a acoperi nevoile lor reale”, a declarat Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene.

Ministerul Fondurilor Europene a organizat săptămâna trecută o consultare publică şi a decis să emită un corrigendum care va clarifica unele dintre observaţiile participanţilor – de pildă se permite participarea la aceste call-uri a comunităţilor din localităţi incluse în strategiile de dezvoltare locale depuse în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Totodată, MFE a decis organizarea a opt sesiuni de informare, una în fiecare regiune de dezvoltare, pentru a discuta cu autorităţile locale şi judeţene şi partenerii sociali condiţiile noii abordări.

Solicitanţii pot adresa în continuare întrebări referitoare la cele două propuneri de proiecte, prin sistemul de help-desk pus la dispoziţie de către MFE. Cererile de finanţare pot fi încărcate în MySMIS până la 1 august 2016.

Cele mai citite

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Rusia – Ucraina, ziua 778: Zelenski confirmă că summitul de pace din Elveția va avea loc în iunie

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat, astăzi, pe reţelele sale de socializare, că la Burgenstock, în Elveţia, va avea loc, în 15 şi 16...

ONU a estimat la 30-40 de miliarde de dolari cheltuielile pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a estimat joi la 30-40 de miliarde de dolari costurile pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza, distrusă după aproape şapte luni de...
Ultima oră
Pe aceeași temă