Primăvara este anotimpul ideal pentru a trata diverse probleme estetice. Celulită, pete pigmentare, vergeturi, toate se află în topul terapiilor estetice care se fac în această perioadă. De aceeași atenție beneficiază și venectaziile, micile vase de sânge sparte care ne pot afecta tenul, picioarele sau toracele din punct de vedere estetic.
„Vizibilitatea vaselor dilatate creează de obicei un prejudiciu estetic fără să afecteze starea de sănătate. Tratamentul se face doar în scop estetic. Agravarea se produce lent în timp și poate însoți formarea de varice“, afirmă medicul dermatolog Mihaela Leventer.
De vină pentru aceste disconfort este moștenirea genetică a unui perete vascular cu probleme. Venectaziile apar însă și în timpul sarcinii sau din cauza excesului ponderal. Cele de la nivelul tenului pot fi provocate sau agravate de terapiile neadecvate pe bază de cortizon.
„Tratamentul vinișoarelor dilatate de pe membre se poate face prin sclerozarea celor de dimensiuni mai mari, prin laser NdYag care citește vase de calibru sub un milimetru sau chiar cu ajutorul laserului Dye care citește și vase foarte fine. Toate aceste tratamente efectuate în clinica noastră se recomandă să fie efectuate înainte de începerea sezonului cald și sunt necesare ședințe multiple pe aceeași zonă astfel încât să obținem închiderea lor fără afectarea structurii pielii“, recomandă coordonatoarea Dr. Leventer Centre.
În cazul în care aveți în familie rude cu astfel de probleme, medicii vă sfătuiesc să apelați la ciorapii speciali care pot asigura o circulație bună la nivelul membrelor inferioare. Există însă și alte măsuri pe care le puteți lua pentru a evita venectaziile.
„Ar trebui să consumați periodic vitamina C sau întăritori de perete vascular, ar trebui să evitați statul lânga surse de căldură care produc vasodilatație, sportul care accentuează staza cum este schiul și ar trebui să preferați mersul pe jos sau cu bicicleta. Băile reci-calde ale membrelor inferioare asigură drenajul venos, la fel odihna cu picioarele sprijinite pe o pernă la ușoară înălțime“, spune Mihaela Leventer.
Iar pentru un ten fără vinișoare roșii, tratamentul cu laser vascular V-beam Perfecta este ideal pentru reducerea acestui aspect.
Ajută remediile naturiste?
Efectele pot fi atenuate pe termen scurt prin utilizarea unor remedii naturiste, dar de cele mai multe ori ele se complică prin expunerea pielii la un leac nepotrivit. Deci nu puneţi iaurt, roşii sau albuş de ou pe arsura solară şi nici frunză de varză pe foliculită. De îndată ce este posibil, vizita la medic este obligatorie. Pe termen scurt, pentru ciupiturile de ţânţar este indicată aplicarea de comprese reci, alcool medicinal sau mixtură mentolată, pentru a diminua senzaţia de mâncărime.
În ceea ce priveşte expunerea la soare, pentru a evita cojirea pielii, imediat dupa expunere se recomandă aplicarea unei creme after sun, hidratante (prin care se reface nivelul de apă din piele), respectiv a unor produse uşor exfoliante, dacă se instaurează cojirea. Dacă se simte o arsură a pielii, senzaţia de „piele care a luat foc“, sunt recomandate compresele cu alcool medicinal, cu oţet alb diluat cu apă rece, care calmează pielea.