16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăLifestyleFoodDEZBATERE Putem fără Schengen?

DEZBATERE Putem fără Schengen?

România se confruntă în ultima perioadă cu „dilemele” pe care politicienii de la Bruxelles le au legat de acceptarea ţării noastre în Schengen. În timp ce liderii Europei anunţă pe rând că amână acceptarea României în spaţiul Schengen, politicienii de la Bucureşti răspund cu declaraţii care pot deterioara relaţiile cu Bruxelles-ul. 

„Putem trăi şi fără Schengen! a exclamat vic­torios ministrul de Externe al României, Ti­tus Corlăţean, acompaniat şi de primul mi­nis­tru, şi de preşedintele Senatului, Crin An­to­nes­cu. Câţiva s-au supărat auzindu-i, dar n-au drep­tate. Ce, au spus respectivii vreun neade­văr? Deloc! Bineînţeles că putem trăi şi fără Schengen, aşa cum putem trăi chiar şi fără Uni­unea Europeană. Putem trăi şi mar­gi­na­li­zaţi, îndobitociţi, corupţi, cu un prim-mi­nis­tru plagiator, cu miniştri trimişi în judecată pen­tru corupţie; putem trăi şi cu un CSM supus presiunilor politice şi aşa mai departe. Pu­tem trăi, am trăit aşa neam-de-neamul nos­tru, iar cei peste 66% dintre votanţi, care au ales USL la ultimele alegeri, n-au decât să ju­bileze – România, cică, nu mai stă în ge­nunchi, ci îşi cere drepturile apăsat: gata, nu mai suntem o colonie a lui Barroso-Merkel ca pe vremea lui Băsescu-Boc! (fragment din editorialul lui Cornea, 5 martie, Revista 22)

Andrei Cornea este profesor universitar la Facultatea de Litere, în cadrul Universităţii din Bucureşti, şi colaborator al revistei „22″. A activat de-a lungul timpului în cadrul mai multor muzee sau institute, în domeniul universitar dar şi în mass-media, fiind cunoscut mai ales pentru analizele sale poltice.

Floare Comşea analizează alături de invitaţii săi, oameni de afaceri sau persoane publice importante, subiectele momentului din domenii precum economic, social sau politic. Urmăreşte emisiunea radio online „Dezbaterile României libere” pe romanialibera.ro şi radiolynx.ro în fiecare miercuri între orele 13.00-14.00.  

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă