15.7 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialDe ce dฤƒ PDL testul Macovei

De ce dฤƒ PDL testul Macovei

Intrarea Monicฤƒi Macovei ลŸi a echipei acesteia în cursa pentru ลŸefia PDL este pentru partid o veste deopotrivฤƒ bunฤƒ ลŸi proastฤƒ. Bunฤƒ – pentru cฤƒ, la cum aratฤƒ PDL în acest moment, doar terapia de ลŸoc ar mai putea servi la ceva, dacฤƒ privim lucrurile dincolo de supravieลฃuirea politicฤƒ de moment ลŸi le plasฤƒm apoi în perspectiva alegerilor prezidenลฃiale din 2014 ลŸi a celor parlamentare din 2016.

Proastฤƒ – deoarece la congresul din 23 martie democrat-liberalii vor da un test hotฤƒrâtor în faลฃa opiniei publice, în general, ลŸi a electoratului pe care l-au pierdut, în special, un test care va lฤƒmuri cât de oneลŸti sunt când vorbesc de asanarea scenei politice, când acuzฤƒ actuala putere cฤƒ îi apฤƒrฤƒ pe corupลฃi sau când se pronunลฃฤƒ asupra asaltului cotidian al USL la independenลฃa justiลฃiei.

Ipoteza cฤƒ acest examen va fi picat ar trebui sฤƒ stârneascฤƒ vii neliniลŸti în rândul pedeliลŸtilor, pentru cฤƒ adevฤƒrul despre prฤƒbuลŸirea fulgerฤƒtoare a PDL în sondaje are la bazฤƒ doar în parte uzura produsฤƒ de crizฤƒ ลŸi guvernare.

O pondere considerabilฤƒ a avut-o, în schimb, ruptura partidului de clasa de mijloc, de la care senatorii ลŸi deputaลฃii PDL ลŸi-au cules iniลฃial voturile, pentru ca pe parcurs sฤƒ o abandoneze, cฤƒci ochiul public devenise incomod pentru planurile lor legate de banul public.

O rupturฤƒ care nu mai poate fi cosmetizatฤƒ ลŸi care a demonstrat cฤƒ poate aduce un partid mare sub cota pe care o are astฤƒzi PPDD.

 Pe de altฤƒ parte, chiar dacฤƒ logica dezvoltฤƒrii PDL e strâns legatฤƒ de o desลฃelenire temeinicฤƒ a partidului – printr-un pas definitiv înapoi al vechii garnituri de lideri ลŸi, mai ales, prin închiderea ลŸcolii de gândire pe care aceลŸtia o reprezintฤƒ –, mulลฃi se întreabฤƒ ce ลŸanse au oameni ca Monica Macovei sau Cristian Preda sฤƒ punฤƒ mâna pe frâiele PDL ลŸi apoi sฤƒ reziste.

ลขine deja de rutinฤƒ ca printre argumentele scepticilor sฤƒ identifici aceleaลŸi ลŸi aceleaลŸi observaลฃii: sunt talibani, au idei fixe, le lipseลŸte carisma, nu au conexiuni ลŸi influenลฃฤƒ în organizaลฃiile din teritoriu, nu au experienลฃa muncii de partid, nu au pornit de jos etc. 

Nu voi intra în hora acestei abordฤƒri pentru cฤƒ nu mai este de actualitate.

La momentul la care vorbim, pedeliลŸtii nu mai sunt în situaลฃia de a da cu piciorul puลฃinilor oameni care continuฤƒ sฤƒ promoveze singurele idei ลŸi principii care-i mai pot aลŸeza la aceeaลŸi masฤƒ cu partea populaลฃiei active care crede în valorile dreptei ลŸi care, mai presus de orice, aลŸteaptฤƒ ca dincolo de discursuri sforฤƒitoare politicienii sฤƒ probeze cฤƒ au mฤƒcar voinลฃa de a schimba lucrurile.

Din acest punct de vedere, mi se pare cฤƒ mingea este mai mult în curtea delegaลฃilor la congresul din 23 martie decât în cea a Monicฤƒi Macovei.

Ei, delegaลฃii, vor alege, ei, delegaลฃii, ลŸtiu bine la cât a ajuns încrederea electoratului în partidul lor ลŸi tot ei, delegaลฃii, o cunosc prea bine pe fosta ministrฤƒ a Justiลฃiei, aลŸa încât la prea multe surprize nu se pot aลŸtepta.

În fine, tot ei, delegaลฃii, au suficient habar cu privire la ceea ce pot oferi partidului Vasile Blaga ลŸi Elena Udrea.

Prin urmare, au toate datele pe masฤƒ pentru a-ลŸi contura opลฃiunea ลŸi, bฤƒnuiesc, capacitatea de a înลฃelege în ce direcลฃie va merge formaลฃiunea sub conducerea fiecฤƒruia dintre cei trei.

Acestea fiind spuse, decât ce ลŸanse au reformiลŸtii sฤƒ marcheze golul de aur mai degrabฤƒ ne-am întreba de ce a intrat în joc Monica Macovei ลŸi ce se va întâmpla nu atât în caz de victorie, cât mai ales în caz de eลŸec.

S-o luฤƒm cu primul caz. Inamicii din interior ai lui Macovei i-au modelat constant un profil de outsider care a avut numai de câลŸtigat de pe urma Partidului Democrat Liberal, dar care s-a arฤƒtat, în schimb, atât de nerecunoscฤƒtoare.

A primit funcลฃii în partid, a fost sprijinitฤƒ pentru a ocupa funcลฃia de ministru în guvernarea Alianลฃei D.A. ลŸi, tot pe listele PDL, a fost aleasฤƒ europarlamentar, o aratฤƒ cu degetul frustraลฃii de serviciu.

Ce a dat în schimb? ลži-a criticat colegii penali, a cerut retragerea acestora, a vrut sฤƒ impunฤƒ standarde etice prea înalte pânฤƒ ลŸi pentru sฤƒritori ca Serghei Bubka, le-a fฤƒcut candidatura amarฤƒ pedeliลŸtilor cu probleme la capitolul integritate.

Pentru toate acestea, Macovei a fost atacatฤƒ la scenฤƒ deschisฤƒ de lideri ai PDL care, altminteri, în talk-show-uri vorbeau atât de frumos despre lupta cu fenomenul corupลฃiei. O bunฤƒ perioadฤƒ, cartelurile anti-Macovei au funcลฃionat ceas.

Dar alegerile din 9 decembrie 2012 au demonstrat ceea ce anticipase orice om de bun-simลฃ: pe fondul lipsei unor performanลฃe economice ลŸi sociale convingฤƒtoare, absenลฃa unei oferte închegate pe zona luptei împotriva propriilor corupลฃi a antagonizat la maximum electoratul PDL.

Practic, lupta de gherilฤƒ dusฤƒ pe plan intern împotriva a tot ceea ce a atins Monica Macovei a fฤƒcut ca o supapฤƒ interesantฤƒ, prin care ar fi putut fi canalizate energiile negative generate de guvernarea PDL, sฤƒ fie astupatฤƒ sistematic.

Or, tocmai acest istoric ambivalent al relaลฃiei PDL-Macovei poate sฤƒ fi contat decisiv în depunerea moลฃiunii „ReformiลŸtii“. Cumva, Monica Macovei nu avea altฤƒ soluลฃie decât sฤƒ îลŸi asume candidatura.

Oricât de mult a fost tocatฤƒ de propriii colegi, prin prisma funcลฃiilor avute pânฤƒ acum în partid ลŸi a proiectelor pe care le-a iniลฃiat în numele sฤƒu ลŸi al formaลฃiunii, a devenit de interes strategic ca Macovei sฤƒ meargฤƒ pânฤƒ la capฤƒt pentru reinventarea sa ca om politic ลŸi ceea ce se numeลŸte salvarea pe termen lung a PDL.

Cu toate pฤƒcatele sale, a fost singurul partid care a promovat, chiar dacฤƒ împins de la spate de Traian Bฤƒsescu, oameni de croiala Monicฤƒi Macovei sau Cristian Preda.

La capitolul ฤƒsta, PSD ลŸi PNL stau jalnic, chiar dacฤƒ nici PDL nu a fฤƒcut primฤƒvarฤƒ cu doar câteva flori.

În plus, aparลฃinând de un partid, Macovei ลŸi-a putut urmฤƒri mult mai eficient câteva dintre proiectele personale legate de anticorupลฃie.

Dar lucrurile, fie ลŸi aลŸa, ลŸchiopฤƒtând, au mers numai atât timp cât PDL s-a aflat, într-o formulฤƒ sau alta, la guvernare.

Într-o ลฃarฤƒ în care majoritatea politicienilor ar dona din comisioane numai sฤƒ vadฤƒ justiลฃia la genunchii lor, în care naลŸterea unui partid nou este greoaie, iar propaganda extrem de percutantฤƒ, planurile de viitor ale Monicฤƒi Macovei devin obligatoriu legate ลŸi de evoluลฃia PDL.

Numai într-un PDL care va conta suficient de mult încât sฤƒ revinฤƒ la guvernare Macovei mai poate spera sฤƒ promoveze ideile sale atât de puลฃin digerate de lumea politicฤƒ, mai ales cฤƒ pentru fiecare mic pas înainte a fost întotdeauna obligatฤƒ sฤƒ lupte nu doar cu restul partidelor, ci ลŸi cu colegii din propria formaลฃiune. ลži, implicit, numai într-un asemenea mediu va avea ลŸansa sฤƒ îลŸi perfecลฃioneze profilul de om politic ลŸi sฤƒ ลฃinteascฤƒ, la un moment dat, o poziลฃie mult mai înaltฤƒ în statul român.

Opusul, în schimb, înseamnฤƒ un PDL care face opoziลฃie aลŸa cum vrea Vasile Blagan ลŸi în care nu mai dฤƒ nimฤƒnui vreo ลŸansฤƒ. Fosta ministrฤƒ a Justiลฃiei cu siguranลฃฤƒ ar rฤƒmâne rapid fฤƒrฤƒ obiectul muncii.

Cu o ofertฤƒ practic inexistentฤƒ ลŸi suspectat de blaturi grele cu USL, Blaga va îndrepta PDL spre zona neparlamentarฤƒ sau, cu ceva noroc ลŸi înลฃelegeri ascunse, cu câteva procente deasupra pragului electoral.

Adicฤƒ va fi MIC sau NIMIC!

Nici perspectivele unui PDL condus de Elena Udrea nu sunฤƒ mai încurajator, dacฤƒ ลฃinem cont fie ลŸi de modul în care au fost gestionate alegerile locale pentru Capitalฤƒ. În plus, conexiunile soลฃului vor genera ลŸi de aici înainte suspiciuni greu de înlฤƒturat. Simplu spus, pe linia preferatฤƒ de Macovei (integritatea ลŸi anticorupลฃia), Elena Udrea are limitele ei, ultima oarฤƒ acestea ieลŸind în evidenลฃฤƒ în preajma parlamentarelor, când Udrea a scฤƒpat la mustaลฃฤƒ de filtrul comisiei de eticฤƒ a Monicฤƒi Macovei.

Pentru congresul PDL din 23 martie, opลฃiunile lui Macovei s-au plasat la extreme.

Monica Macovei trebuia sฤƒ candideze la ลŸefia partidului pentru cฤƒ are nevoie de PDL, iar PDL însuลŸi are acum nevoie de un ลŸoc puternic.

Nu este deloc sigur cฤƒ va ลŸi reuลŸi, dar în caz de eลŸec nici nu se vede motivul raลฃional pentru care ลŸi-ar mai pierde timpul sฤƒ rฤƒmânฤƒ în PDL.

Din acel moment, se vor deschide noi pariuri. 

Cele mai citite

TRAGEDIE: O tรขnฤƒrฤƒ de 27 de ani ศ™i pฤƒrinศ›ii ei au fost gฤƒsiศ›i morศ›i รฎntr-un apartament din Bistriศ›a

O tรขnฤƒrฤƒ ศ™i pฤƒrinศ›ii ei au fost gฤƒsiศ›i morศ›i, sรขmbฤƒtฤƒ searฤƒ, รฎn apartamentul lor din Bistriศ›a, รฎn urma unui apel la 112 care anunศ›a...

Protest cu mii de oameni la Budapesta รฎn faศ›a sediului televiziunii de stat

Mii de cetฤƒศ›eni unguri au protestat รฎn faศ›a sediului televiziunii publice din Budapesta, cerรขnd un serviciu de presฤƒ independent. Protestul a fost organizat de...

TRAGEDIE: O tรขnฤƒrฤƒ de 27 de ani ศ™i pฤƒrinศ›ii ei au fost gฤƒsiศ›i morศ›i รฎntr-un apartament din Bistriศ›a

O tรขnฤƒrฤƒ ศ™i pฤƒrinศ›ii ei au fost gฤƒsiศ›i morศ›i, sรขmbฤƒtฤƒ searฤƒ, รฎn apartamentul lor din Bistriศ›a, รฎn urma unui apel la 112 care anunศ›a...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ