Muzeul Culturii Romilor din România va fi amplasat în Sectorul 6, pe un teren care va fi identificat în următoarele două săptămâni, a anunţat, luni, viceprimarul Gabriel Petrea, potrivit Mediafax.
„Necesitatea înfiinţării primului Muzeu al Culturii Romilor din România vine în completarea tuturor acelor proiecte deja demarate care urmăresc integrarea socială şi dezvoltarea culturală a romilor”, a declarat viceprimarul Sectorului 6, Gabriel Petrea.
El a precizat că o autoritate publică locală nu trebuie să se ocupe doar de parcuri, străzi sau problema câinilor fără stăpân şi a gunoaielor, ci şi de promovarea interculturală.
Gabriel Petrea a spus că muzeul urmează să fie amplasat pe un teren din Sectorul 6 al Capitalei care deocamdată nu este cunoscut, dar va fi identificat în următoarele două săptămâni de reprezentanţi ai administraţiei publice locale. El a precizat că este important ca terenul să aibă acces la utilităţile publice.
Muzeul va fi construit de către KCMC, împreună cu Asociaţia Romano ButiQ.
Preşedintele organizaţiei Romano ButiQ, Ciprian Necula, a declarat că prin acest proiect nu se urmăreşte înfiinţarea unui muzeu etnografic de secol XIX care să prezinte costume sau câteva dintre uneltele romilor, ci se doreşte a fi un muzeu „high tech”, cu holograme, proiecţii tehnologice, proiecţii video, un muzeu forum din care oamenii să afle ce sunt cu adevărat romii.
„Avem senzaţia că ştim de undeva din avion despre romi, despre civilizaţia lor, despre obiceiurile şi modul lor de viaţă”, a spus Ciprian Necula.
Preşedintele Romano ButiQ a precizat că muzeul va fi deschis cel mai devreme în luna mai, clădirea în care va fi amenajat şi care a costat aproximativ 400.000 de euro fiind rezultatul unei finanţări europene din cadrul unui alt proiect POSDRU.
„Este vorba despre o clădire modulară care se poate atât asambla cât şi dezasambla. A mai fost amplasată în Cluj, Iaşi, Constanţa şi Craiova, unde a funcţionat câteva luni în fiecare oraş, însă, fiind vorba de Bucureşti, ne dorim ca acest muzeu să fie cât mai mult posibil”, a mai spus Ciprian Necula.
Citeşte şi CONTROVERSĂ. Cât de bine o duc romii în România
Costurile pentru deschiderea muzeului sunt estimate la aproximativ 500.000 de euro, suprafaţa clădirii fiind de aproximativ 1.500 de metri pătraţi.
„Acest proiect se va baza pe finanţări publice, clădirea o avem, terenul îl vom primi de la Primăria Sectorului 6. Avem, de asemenea, şi managementul, şi conceptul acestui muzeu, precum şi resursele umane necesare definirii conceptului, însă aşteptăm finanţări din toate ramurile societăţii. Sperăm ca şi romii să participe la aceste finanţări, pentru că muzeul este despre ei. Suntem la nivel de lobby pentru realizarea acestui muzeu”, a adăugat Ciprian Necula.
Potrivit reprezentanţilor Romano ButiQ, în urma recensământului a rezultat că în Sectorul 6 al Capitalei sunt aproximativ 2.000 de romi, însă datele neoficiale arată că acolo trăiesc între 10.000 şi 11.000 de romi.
Aceştia au precizat că, potrivit recensământului populaţiei, în România trăiesc aproximativ 618.000 de romi, însă potrivit datelor neoficiale de la Comisi Europeană şi Banca Mondială, numărul acestora ar putea fi de trei milioane.
Iniţiatorii Muzeului Culturii Romilor din România sunt Asociaţia Romano ButiQ şi Organizaţia KCMC. Primăria Sectorului 6, care va oferi terenul, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Ministerul Culturii, Asociaţia „Agenţia Împreună”, Asociaţia Partida Romilor „Pro Europa” şi Agenţia Naţională pentru Romi sprijină acest proiect.