15.6 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialNฤƒstase, drumul spre libertate. Se รฎntoarce รฎn politicฤƒ?

Nฤƒstase, drumul spre libertate. Se รฎntoarce รฎn politicฤƒ?

UPDATE Instanลฃa Judecฤƒtoriei Sectorului 4 BucureลŸti a admis cererea de eliberare condiลฃionatฤƒ a lui Adrian Nฤƒstase. Procurorii DNA au fฤƒcut recurs, ce va fi judecat de Tribunalul BucureลŸti. Decizia Tribunalului este definitivฤƒ.

Cel mai probabil, sentinลฃa finalฤƒ va fi datฤƒ în cursul sฤƒptฤƒmânii viitoare de Tribunalul BucureลŸti, în funcลฃie de rapiditatea cu care Judecฤƒtoria îลŸi va motiva decizia pentru ca ลŸi DNA sฤƒ aibฤƒ fundamentul legal sฤƒ îลŸi motiveze recursul.

Vicepremierul Dragnea ameninลฃฤƒ conducerea ISC cu destituirea ลŸi chiar întreaga instituลฃie cu restructurarea pentru cฤƒ au refuzat cฤƒ încaseze prejudiciul creat de Nฤƒstase, condiลฃie care favorizeazฤƒ eliberarea condiลฃionatฤƒ.

In paralel cu judecarea eliberฤƒrii lui Adrian Nฤƒstase, vicepremeierul Liviu Dragnea a dispus un control la Inspectoratul de Stat pentru Construcลฃii deoarece aceastฤƒ instituลฃie ar fi refuzat sฤƒ încaseze cele peste 700 000 de euro – prejudicii stabilite de instanลฃa supremฤƒ care l-a condamnat pe Adrian Nฤƒstase la doi ani închisoare cu executare. ISC ar fi refuzat sฤƒ treacฤƒ prin contabilitatea aceastฤƒ sumฤƒ  deoarece nu ar fi avut temei legal.

Reamintim cฤƒ potrivit dispozitivului instanลฃei supreme prin care Nฤƒstase a fost condamnat, ISC , prin ลŸefa de atunci a instituลฃiei, Irina Paula Jianu, a fost folosit de cฤƒtre fostul premier pentru a aduna bani pentru campania sa electoralฤƒ din 2004, sub paravanul unui simposion pentru care au contribuit cu bani peste 700 de firme de construcลฃii. Banii au intrat în contul unor firme particulare, apropiate lui Adrian Nฤƒstase, ลŸi au fost folosiลฃi pentru campania electoralฤƒ din 2004. Atât Paula Jianu, cât ลŸi ceilalลฃi implicaลฃi în dosar, respectiv patronii ลŸi administratorii firmelor private, au primit pedepse cu executare între 5 ลŸi 6 ani. Prejudiciul total stabilit a fost de peste 1,2 milioane de euro, din care peste  700.000 euro îi erau imputaลฃe fostului premier. Acum, Nฤƒstase, încercând sฤƒ evite executarea silitฤƒ, a transmis banii cฤƒtre ISC, dar ISC a refuzat sฤƒ-i încaseze deoarece nu avea baza legalฤƒ.

Reamintim cฤƒ ISC a jucat ลŸi rolul de a-l salva pe Nฤƒstase de condamnare. Anul trecut,  dupฤƒ ce USL a preluat puterea, chiar înainte de condamnarea lui Nฤƒstase, ลŸeful nou numit la ISC, Adrian Balaban Grฤƒjdan a trimis instanลฃei de la Inalta Curte un act în care susลฃinea cฤƒ instituลฃia pe care o conduce nu a fost prejudiciatฤƒ de Nฤƒstase. Dacฤƒ nu existฤƒ prejudiciu, spunea Grฤƒjdan, nu existฤƒ nici fapte penale. Atunci, el a declarat României Libere cฤƒ a fฤƒcut acest gest deoarce e îl mustra conลŸtiinลฃa: prin 2005-2006 tot el a trimis cฤƒtre DNA acte în care susลฃinea cฤƒ ISC a fost prejudiciat de Adrian Nฤƒstase ลŸi cฤƒ a vrut sฤƒ-ลŸi spele pฤƒcatele.

In dosarul Trofeul Calitฤƒลฃii, Adrian Nฤƒstase a fost condamnatanul trecut, în luna iunie,  la doi ani cu executare, plus o pedeapsฤƒ complementarฤƒ de doi ani în care nu are voie sฤƒ aleagฤƒ, sฤƒ fie ales, sฤƒ ocupe funcลฃii de demnitate publicฤƒ.

Inainte de a fi dus la puลŸcฤƒrie, Nฤƒstase a încercat sฤƒ se sinucidฤƒ cu un pistol pe care îl deลฃinea legal, dar deลฃinea mai multฤƒ muniลฃie decât avea dreptul. Dupฤƒ rฤƒnirea superficialฤƒ, Nฤƒstase a fost transportat la spitalul de Urgenลฃฤƒ Floreasca, unde doctorul ลžerban BrฤƒdiลŸteanu ar fi încercat sฤƒ-l reลฃinฤƒ mai mult decât era necesar, motiv pentru care s-a ales cu dosar penal de favorizare a infractorului ( ca ลŸi Grฤƒjdan de la ISC) ลŸi a fost deja trimis în judecatฤƒ.

 

––

Judecฤƒtoria Sectorului 4 BucureลŸti ia în discuลฃie, marลฃi, cererea de eliberare condiลฃionatฤƒ a lui Adrian Nฤƒstase, depusฤƒ de avocaลฃii acestuia. Fostul premier a executat opt luni de închisoare din pedeapsa de doi ani la care a fost condamnat în dosarul „Trofeul Calitฤƒลฃii „ลŸi, potrivit legii, ar avea dreptul de a cere eliberarea condiลฃionatฤƒ.

Însฤƒ, condiลฃia esenลฃialฤƒ a eliberฤƒrii înainte de termenul legal este recunoaลŸterea vinovฤƒลฃiei, or Nฤƒstase mereu a susลฃinut cฤƒ este nevinovat, inclusiv pe postฤƒrile de pe blogul sฤƒu, unde a fost foarte activ, mai ales de cînd a fost încarcerat.

Faptul cฤƒ a acceptat sฤƒ plฤƒteascฤƒ prejudiciul de peste 700.000 de euro creat Inspectoratului de Stat pentru Construcลฃii, sumฤƒ ce i s-a imputat în cadrul dispozitivului de condamnare, nu înseamnฤƒ recunoaลŸterea vinovฤƒลฃiei, ci poate însemna evitarea executฤƒrii silite, ocazie cu care se poate evalua întreaga avere.

Anul trecut, instanลฃa supremฤƒ l-a condamnat la doi ani de închisoare cu executare pe fostul premier Adrian Nฤƒstase, în dosarul „Trofeul calitฤƒลฃii”, acuzaลฃia fiind de folosirea (în 2004, cînd era ลŸi premier) funcลฃiei de preลŸedinte de partid (PSD), pentru a aduna, prin intermediari ( condamnaลฃi ลŸi ei la pedepse de peste cinci ani, cu executare), bani – in total circa 1,2 milioane de euro-, pentru campania sa electoralฤƒ.

CiteลŸte ลŸi Dragnea: Îi doresc lui Adrian Nฤƒstase sฤƒ fie eliberat mâine ลŸi sฤƒ revinฤƒ la o viaลฃฤƒ normalฤƒ

La începutul acestui an, comisia de specialitate a Penitenciarului Jilava a dat aviz pozitiv eliberฤƒrii înainte de termen, însฤƒ decizia aparลฃine completului de la Judecฤƒtoria Sectorului 4. Indiferent de hotฤƒrârea care va fi luatฤƒ astฤƒzi, dacฤƒ procurorii sau avocaลฃii lui Nฤƒstase vor depune recurs în termen de trei zile, atunci Tribunalul BucureลŸti va fi instanลฃa care va decide definitv dacฤƒ Adrian Nฤƒstase va pฤƒrฤƒsi închisoarea înainte de executarea completฤƒ a pedepsei.

CiteลŸte ลŸi Adrian Nฤƒstase, EXECUTAT SILIT. Decizia este DEFINITIVฤ‚. Vezi ce spune avocatul lui

Singura ipotezฤƒ în care Nฤƒstase are ลŸansa sฤƒ devinฤƒ astฤƒzi un om liber este aceea în care Judecฤƒtoria Sectorului 4 decide sฤƒ-l elibereze, iar procurorii renunลฃฤƒ la recurs.

Se considerฤƒ nevinovat

Adrian Nฤƒstase s-a declarat tot timpul nevinovat. La câteva ore dupฤƒ decizia de condamnare la doi ani cu execuatre, pronunลฃatฤƒ de instanลฃa supremฤƒ, fostul premier încercat sฤƒ se sinucidฤƒ chiar în faลฃa unuia dintre poliลฃiลŸtii care veniserฤƒ sฤƒ îl aresteze. Ofiลฃerul nu a izbutit sฤƒ-l oprescฤƒ înainte sฤƒ punฤƒ mâna pe pistol, dar a reuลŸit sฤƒ îi dea peste mânฤƒ în momentul în care a apฤƒsat pe trฤƒgaci, iar glonลฃul i-a provocat o ranฤƒ uลŸoarฤƒ.

Tentativa de sinucidere a lui Adrian Nastase a ลฃinut zile întregi prima pagina a ziarelor atât în ลฃarฤƒ, cât ลŸi în strฤƒinฤƒtate. Dupฤƒ o internare controversatฤƒ de aproape o sฤƒptฤƒmânฤƒ ( medicul ลžerban BrฤƒdiลŸteanu a fost acuzat de favorizarea infractorului ลŸi trimis deja în judecatฤƒ) , magistraลฃii au decis cฤƒ fostul premier poate fi tratat în continuare la un spital penitenciar. AลŸa a ajuns fostul premier la puลŸcฤƒrie.

Dupฤƒ încarcerare, Nฤƒstase , prin avocaลฃii sฤƒi, a cerut judecฤƒtorilor ca cele ลŸase zile în care a fost internat în spital sฤƒ i se scadฤƒ din pedeapsa de doi ani de închisoare. Reamintim cฤƒ în acea perioadฤƒ a fost pelerinaj la salonul in care fostul premier era internat – a fost vizitat de o mulลฃime de oameni, de la premierul Victor Ponta, pînฤƒ la simpli membri de partid ลŸi prieteni – , cu alte cuvinte nu au fost respectate condiลฃiile de detenลฃie, însฤƒ magistraลฃii au considerat cฤƒ zilele de spitalizare se pot scฤƒdea din perioada detenลฃiei, iar hotฤƒrîrea instanลฃei este sfîntฤƒ.

„Faptul ca domnul Adrian Nฤƒstase poate beneficia de dispoziลฃiile Codului de Procedurฤƒ cu privire la liberarea condiลฃionatฤƒ este un lucru cert. Tot ce s-a câลŸtigat de-a lungul acestor 6-7-8 luni de executare se pierde din cauza procedurilor”, a declarat presei Ion Cazacu, avocatul fostului prim-ministru, care a precizat cฤƒ ar fi vorba despre eliberarea cu circa 35-36 de zile mai devreme decฤƒt termenul prevฤƒzut de lege ( executarea unei treimi din pedeapsฤƒ pentru cei care au împlinit 60 de ani).

Cartea de drept pe care a scris-o în închisoare, plus prelegerile de specialitate pe care le-a ลฃinut colegilor deลฃinuลฃi, l-au ajutat pe Adrian Nฤƒstase sฤƒ îลŸi sporeascฤƒ ลŸansele unei eliberฤƒri condiลฃionate.

Insฤƒ, faptul cฤƒ Nฤƒstase NU ลžI-A RECUNOSCUT NICIODATฤ‚ VINOVฤ‚ลขIA poate fi o piedicฤƒ în eliberarea condiลฃionatฤƒ deoarece se poate considera cฤƒ perioada de detenลฃie de pînฤƒ acum NU ลžI-A ATINS SCOPUL EDUCATIV, pentru a putea fi eliberat condiลฃionat ลŸi pentru a se putea reintegra în societate. AลŸa prevede legea.

REamintim cฤƒ pe rolul instanลฃei de judecatฤƒ mai existฤƒ un dosar „Zambaccian”, iar pe rolul DNA  zace un alt dosar în care Parlamentul NU A PERMIS ÎNVINUIREA LUI Nฤ‚STASE.

Cele mai citite

Sarea recristalizatฤƒ din Romรขnia care provine dintr-un zฤƒcฤƒmรขnt vechi de 2 milioane de lei

Sarea recristalizatฤƒ vรขndutฤƒ de compania de stat Salrom provine dinte-un depozit vechi de 2 milioane de ani, a transmis Ministerul Economiei, Antreprenoriatului ศ™i Turismului: โ€žศ˜tiaศ›i...

Plaja din Constanศ›a, รฎn top 15 cele mai relaxante plaje din Europa

Clasamentul a fost realizat, รฎn urma recenziilor de cฤƒlฤƒtorie ale turiศ™tilor Studiul realizat de SpaSeekers.com a numฤƒrat de cรขte ori cuvรขntul โ€žrelaxareโ€ a fost menศ›ionat...

Cod portocaliu ศ™i risc de viituri pe mai multe bazine hidrografice

Din aceastฤƒ searฤƒ, de la ora 18:00 ศ™i pรขnฤƒ luni, la ora 10:00, este cod portocaliu pe rรขuri din bazinele Siret ลŸi Prutย  Hidrologii anunลฃฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ