20.6 C
București
sâmbătă, 12 octombrie 2024
AcasăSpecialNăstase, drumul spre libertate. Se întoarce în politică?

Năstase, drumul spre libertate. Se întoarce în politică?

UPDATE Instanţa Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti a admis cererea de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase. Procurorii DNA au făcut recurs, ce va fi judecat de Tribunalul Bucureşti. Decizia Tribunalului este definitivă.

Cel mai probabil, sentinţa finală va fi dată în cursul săptămânii viitoare de Tribunalul Bucureşti, în funcţie de rapiditatea cu care Judecătoria îşi va motiva decizia pentru ca şi DNA să aibă fundamentul legal să îşi motiveze recursul.

Vicepremierul Dragnea ameninţă conducerea ISC cu destituirea şi chiar întreaga instituţie cu restructurarea pentru că au refuzat că încaseze prejudiciul creat de Năstase, condiţie care favorizează eliberarea condiţionată.

In paralel cu judecarea eliberării lui Adrian Năstase, vicepremeierul Liviu Dragnea a dispus un control la Inspectoratul de Stat pentru Construcţii deoarece această instituţie ar fi refuzat să încaseze cele peste 700 000 de euro – prejudicii stabilite de instanţa supremă care l-a condamnat pe Adrian Năstase la doi ani închisoare cu executare. ISC ar fi refuzat să treacă prin contabilitatea această sumă  deoarece nu ar fi avut temei legal.

Reamintim că potrivit dispozitivului instanţei supreme prin care Năstase a fost condamnat, ISC , prin şefa de atunci a instituţiei, Irina Paula Jianu, a fost folosit de către fostul premier pentru a aduna bani pentru campania sa electorală din 2004, sub paravanul unui simposion pentru care au contribuit cu bani peste 700 de firme de construcţii. Banii au intrat în contul unor firme particulare, apropiate lui Adrian Năstase, şi au fost folosiţi pentru campania electorală din 2004. Atât Paula Jianu, cât şi ceilalţi implicaţi în dosar, respectiv patronii şi administratorii firmelor private, au primit pedepse cu executare între 5 şi 6 ani. Prejudiciul total stabilit a fost de peste 1,2 milioane de euro, din care peste  700.000 euro îi erau imputaţe fostului premier. Acum, Năstase, încercând să evite executarea silită, a transmis banii către ISC, dar ISC a refuzat să-i încaseze deoarece nu avea baza legală.

Reamintim că ISC a jucat şi rolul de a-l salva pe Năstase de condamnare. Anul trecut,  după ce USL a preluat puterea, chiar înainte de condamnarea lui Năstase, şeful nou numit la ISC, Adrian Balaban Grăjdan a trimis instanţei de la Inalta Curte un act în care susţinea că instituţia pe care o conduce nu a fost prejudiciată de Năstase. Dacă nu există prejudiciu, spunea Grăjdan, nu există nici fapte penale. Atunci, el a declarat României Libere că a făcut acest gest deoarce e îl mustra conştiinţa: prin 2005-2006 tot el a trimis către DNA acte în care susţinea că ISC a fost prejudiciat de Adrian Năstase şi că a vrut să-şi spele păcatele.

In dosarul Trofeul Calităţii, Adrian Năstase a fost condamnatanul trecut, în luna iunie,  la doi ani cu executare, plus o pedeapsă complementară de doi ani în care nu are voie să aleagă, să fie ales, să ocupe funcţii de demnitate publică.

Inainte de a fi dus la puşcărie, Năstase a încercat să se sinucidă cu un pistol pe care îl deţinea legal, dar deţinea mai multă muniţie decât avea dreptul. După rănirea superficială, Năstase a fost transportat la spitalul de Urgenţă Floreasca, unde doctorul Şerban Brădişteanu ar fi încercat să-l reţină mai mult decât era necesar, motiv pentru care s-a ales cu dosar penal de favorizare a infractorului ( ca şi Grăjdan de la ISC) şi a fost deja trimis în judecată.

 

––

Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti ia în discuţie, marţi, cererea de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase, depusă de avocaţii acestuia. Fostul premier a executat opt luni de închisoare din pedeapsa de doi ani la care a fost condamnat în dosarul „Trofeul Calităţii „şi, potrivit legii, ar avea dreptul de a cere eliberarea condiţionată.

Însă, condiţia esenţială a eliberării înainte de termenul legal este recunoaşterea vinovăţiei, or Năstase mereu a susţinut că este nevinovat, inclusiv pe postările de pe blogul său, unde a fost foarte activ, mai ales de cînd a fost încarcerat.

Faptul că a acceptat să plătească prejudiciul de peste 700.000 de euro creat Inspectoratului de Stat pentru Construcţii, sumă ce i s-a imputat în cadrul dispozitivului de condamnare, nu înseamnă recunoaşterea vinovăţiei, ci poate însemna evitarea executării silite, ocazie cu care se poate evalua întreaga avere.

Anul trecut, instanţa supremă l-a condamnat la doi ani de închisoare cu executare pe fostul premier Adrian Năstase, în dosarul „Trofeul calităţii”, acuzaţia fiind de folosirea (în 2004, cînd era şi premier) funcţiei de preşedinte de partid (PSD), pentru a aduna, prin intermediari ( condamnaţi şi ei la pedepse de peste cinci ani, cu executare), bani – in total circa 1,2 milioane de euro-, pentru campania sa electorală.

Citeşte şi Dragnea: Îi doresc lui Adrian Năstase să fie eliberat mâine şi să revină la o viaţă normală

La începutul acestui an, comisia de specialitate a Penitenciarului Jilava a dat aviz pozitiv eliberării înainte de termen, însă decizia aparţine completului de la Judecătoria Sectorului 4. Indiferent de hotărârea care va fi luată astăzi, dacă procurorii sau avocaţii lui Năstase vor depune recurs în termen de trei zile, atunci Tribunalul Bucureşti va fi instanţa care va decide definitv dacă Adrian Năstase va părăsi închisoarea înainte de executarea completă a pedepsei.

Citeşte şi Adrian Năstase, EXECUTAT SILIT. Decizia este DEFINITIVĂ. Vezi ce spune avocatul lui

Singura ipoteză în care Năstase are şansa să devină astăzi un om liber este aceea în care Judecătoria Sectorului 4 decide să-l elibereze, iar procurorii renunţă la recurs.

Se consideră nevinovat

Adrian Năstase s-a declarat tot timpul nevinovat. La câteva ore după decizia de condamnare la doi ani cu execuatre, pronunţată de instanţa supremă, fostul premier încercat să se sinucidă chiar în faţa unuia dintre poliţiştii care veniseră să îl aresteze. Ofiţerul nu a izbutit să-l oprescă înainte să pună mâna pe pistol, dar a reuşit să îi dea peste mână în momentul în care a apăsat pe trăgaci, iar glonţul i-a provocat o rană uşoară.

Tentativa de sinucidere a lui Adrian Nastase a ţinut zile întregi prima pagina a ziarelor atât în ţară, cât şi în străinătate. După o internare controversată de aproape o săptămână ( medicul Şerban Brădişteanu a fost acuzat de favorizarea infractorului şi trimis deja în judecată) , magistraţii au decis că fostul premier poate fi tratat în continuare la un spital penitenciar. Aşa a ajuns fostul premier la puşcărie.

După încarcerare, Năstase , prin avocaţii săi, a cerut judecătorilor ca cele şase zile în care a fost internat în spital să i se scadă din pedeapsa de doi ani de închisoare. Reamintim că în acea perioadă a fost pelerinaj la salonul in care fostul premier era internat – a fost vizitat de o mulţime de oameni, de la premierul Victor Ponta, pînă la simpli membri de partid şi prieteni – , cu alte cuvinte nu au fost respectate condiţiile de detenţie, însă magistraţii au considerat că zilele de spitalizare se pot scădea din perioada detenţiei, iar hotărîrea instanţei este sfîntă.

„Faptul ca domnul Adrian Năstase poate beneficia de dispoziţiile Codului de Procedură cu privire la liberarea condiţionată este un lucru cert. Tot ce s-a câştigat de-a lungul acestor 6-7-8 luni de executare se pierde din cauza procedurilor”, a declarat presei Ion Cazacu, avocatul fostului prim-ministru, care a precizat că ar fi vorba despre eliberarea cu circa 35-36 de zile mai devreme decăt termenul prevăzut de lege ( executarea unei treimi din pedeapsă pentru cei care au împlinit 60 de ani).

Cartea de drept pe care a scris-o în închisoare, plus prelegerile de specialitate pe care le-a ţinut colegilor deţinuţi, l-au ajutat pe Adrian Năstase să îşi sporească şansele unei eliberări condiţionate.

Insă, faptul că Năstase NU ŞI-A RECUNOSCUT NICIODATĂ VINOVĂŢIA poate fi o piedică în eliberarea condiţionată deoarece se poate considera că perioada de detenţie de pînă acum NU ŞI-A ATINS SCOPUL EDUCATIV, pentru a putea fi eliberat condiţionat şi pentru a se putea reintegra în societate. Aşa prevede legea.

REamintim că pe rolul instanţei de judecată mai există un dosar „Zambaccian”, iar pe rolul DNA  zace un alt dosar în care Parlamentul NU A PERMIS ÎNVINUIREA LUI NĂSTASE.

Cele mai citite

România U21, meci decisiv astăzi pentru calificarea la Euro 2025! Unde poate fi urmărită partida cu Muntenegru

Selecționata de tineret a României, condusă de Daniel Pancu, își joacă astăzi ultima șansă pentru o calificare directă la Campionatul European de tineret din...

Principele Radu al României este în vizită în Polonia

În zilele de joi, 10 octombrie, și vineri, 11 octombrie 2024, Alteța Sa Regală Principele Radu se află într-o vizită în Republica Polonă, în...

Studiu: 41% dintre tinerii cu vârste între 18 și 34 de ani sunt în favoarea instaurării unui regim totalitar 

Un raport recent realizat de think-tank-ul GLOBSEC arată că 41% dintre tinerii români cu vârste între 18 și 34 de ani ar fi favorabili...
Ultima oră
Pe aceeași temă