23.6 C
Bucureศ™ti
vineri, 4 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialConstanศ›a va avea un parc nou pe douฤƒ hectare

Constanศ›a va avea un parc nou pe douฤƒ hectare

Municipiul Con­stanศ›a va avea un parc nou, de douฤƒ hectare.

Acesta este amplasat la intersecศ›ia bulevardului Tomis cu Aurel Vlaicu, în­tr-un spaศ›iu care aparศ›ine SC RAJA SA. Este locul de unde se extrage apa care alimenteazฤƒ municipiul. De aceea zona este strict protejatฤƒ din punct de vedere sanitar ศ™i este nevoie de anumite investiศ›ii pânฤƒ când spaศ›iul va fi deschis publicului.

”Parcul va fi deschis publicului cel mai târziu pe 15 iulie”, a precizat directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe. Anunศ›ul a fost fฤƒcut cu ocazia prezentฤƒrii unei ciศ™mele otomane care face parte din parc ศ™i care a fost reabilitatฤƒ de cฤƒtre regia de apฤƒ.

„Am pus în valoare un monument important, care aratฤƒ cฤƒ Dobrogea a fost populatฤƒ tot timpul, cฤƒ aici a existat o civilizaลฃie puternicฤƒ, sฤƒnฤƒtoasฤƒ, modernฤƒ, de sute de ani. Ciศ™meaua otomanฤƒ dateazฤƒ de la 1864 ศ™i în acele vremuri asigura o apฤƒ de calitate întregii localitฤƒลฃi. Pentru noi, Ciศ™meaua otomanฤƒ reprezintฤƒ emblema apei în oraศ™ul nostru, iar restaurarea acestui monument istoric reprezintฤƒ un nou început simbolic în încercarea noastrฤƒ continuฤƒ de a asigura, prin apฤƒ, o calitate a vieศ›ii cât mai ridicatฤƒ”, a declarat, la festivitatea de inaugurare a monumentului restaurat, directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe.

„Ciศ™meaua este o parte a istoriei comune a Turciei ศ™i României”, a spus ศ™i viceconsulul Consulatului Turc la Constanลฃa, Bakîrgi Yunus Emre. 

Pe timpul sultanului Adbul Aziz

Dupฤƒ încheierea rฤƒzboiului din Crimeea (1853-1856), Dobrogea a devenit câmp de bฤƒtฤƒlie între trupele Imperiului Otoman, Rusiei, Marii Britanii ศ™i Franลฃei. În 1854, într-o Constanลฃฤƒ aproape distrusฤƒ, mii de soldaลฃi francezi au murit de holerฤƒ, deoarece sursele de apฤƒ au fost intenลฃionat infectate prin aruncarea cadavrelor în fântâni.

Perioada de pace care a urmat a fฤƒcut posibilฤƒ gฤƒsirea unor surse curate de apฤƒ. Nu departe de Insula Ovidiu, de pe Lacul Siutghiol, existฤƒ un puternic izvor de apฤƒ dulce, care a fost identificat ศ™i captat. În timpul domniei sultanului Adbul Aziz, autoritฤƒลฃile otomane din Dobrogea au decis construirea, aici, în 1864, a unei ciศ™mele de mari dimensiuni.

Cele mai citite

Avertizฤƒri meteo de Cod Galben pentru vรขnt puternic ศ™i ploi abundente รฎn jumฤƒtate din ศ›arฤƒ

Administraลฃia Naลฃionalฤƒ de Meteorologie (ANM) a emis vineri mai multe atenลฃionฤƒri Cod galben pentru intensificฤƒri ale vรขntului ศ™i ploi semnificative, ce vor afecta treptat...

Cรขศ™tigarea pฤƒcii รฎn Ucraina

Dacฤƒ Ucraina doreศ™te sฤƒ adere la UE, va trebui, ca parte a criteriilor de aderare, sฤƒ implementeze aproximativ o sutฤƒ de mii de pagini...

Viktor Orban avertizeazฤƒ cฤƒ UE se รฎndreaptฤƒ cฤƒtre un „rฤƒzboi rece economic” cu China

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri cฤƒ Uniunea Europeanฤƒ riscฤƒ sฤƒ intre รฎntr-un "rฤƒzboi rece economic" cu China, รฎn contextul pregฤƒtirilor blocului european...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ