Unitatea de cazare şi firma care a livrat mâncare turiştilor din Mureş care s-au prezentat pe 19 iunie la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava cu simptome de intoxicaţie alimentară au fost amendate cu 1.300 lei, respectiv 2.000 lei, informează Agerpres.
Referitor la focarul de toxiinfecţie alimentară care a evoluat în cadrul unui grup de excursionişti din Târgu Mureş care a fost cazat şi a servit masa la o unitate din zona Suceava, pe 19 iunie, adjunctul DSP Suceava, Cătălina Zorescu, a declarat, vineri, că evoluţia stării de sănătate a celor 21 de pacienţi (11 copii şi 10 adulţi) care au necesitat îngrijire medicală a fost rapid favorabilă, întregul grup reluându-şi deplasarea spre domiciliu în aceeaşi zi.
Totodată, Zorescu a spus că rezultatele analizelor microbiologice efectuate în laboratorul DSP Suceava pentru şase probe recoltate de la pacienţi sugerează ca şi cauză a îmbolnăvirii bacteriile Escherichia coli şi Stafilococul auriu.
”Dacă prezenţa colibacilului este justificată de consumul de produse lactate incriminate încă de la începutul investigaţiilor, prezenţa stafilococului patogen se poate datora manipulării neconforme a produselor alimentare de către angajaţi”, a spus Zorescu.
Inspectorii sanitari au stabilit termene de remediere a deficienţelor constatate şi au aplicat amenzi contravenţionale atât unităţii de cazare, cât şi firmei care a asigurat mesele turiştilor încă din data de 10 iunie.
Având în vedere perioada cu temperaturi ridicate la nivelul judeţului, cât şi creşterea fluxului de turişti, DSP Suceava face apel la respectarea unor reguli minime de igienă personală şi igienă a alimentului pentru prevenirea unor cazuri de îmbolnăvire.