21.6 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăEconomieConsiliul UE, recomandare pentru România: Sunt necesare toate eforturile de reducere a...

Consiliul UE, recomandare pentru România: Sunt necesare toate eforturile de reducere a deficitului

Bucureştiul ar trebui să raporteze Consiliului UE cu privire la acțiunile întreprinse, ca răspuns la recomandare, până pe 15 aprilie 2020, posibil ca parte a programului său de convergență.

Prima recomandare e ca Guvernul să „ia măsurile necesare, pentru a se asigura că rata de creștere nominală a cheltuielilor primare nete nu va depăși 4,4% din PIB anul viitor, ceea ce corespunde unei ajustări structurale anuale de 1,0%”.

România trebuie să utilizeze toate trendurile pentru reducerea deficitului. Astfel, „măsurile de consolidare bugetară ar trebui să asigure o îmbunătățire durabilă a echilibrului structural al administrației publice, într-o manieră favorabilă creșterii”.

„Măsurile de consolidare bugetară ar trebui să asigure o îmbunătățire durabilă a echilibrului structural al administrației publice.” recomandare a Consiliului UE privind MTO

Recomandările acestea sintetice pornesc de la realităţi. Prognoza de toamnă a Comisiei Europene (CE), pe acest an, spune că echilibrul structural se va deteriora cu 0,8% din PIB, anul acesta, și cu încă 0,8% din PIB, anul viitor.

CE estimează că deficitul structural va fi de 2,5% din PIB și 3,4% din PIB, față de obiectivul bugetar pe termen mediu, al unui deficit structural de 1,0% din PIB în anul 2019, respectiv în 2020.

 

Eforturi pentru ajustare

Pentru a corecta abaterile cumulate și a face o ajustare adecvată, în urma devierilor anterioare, un efort suplimentar ar trebui să completeze ajustarea structurală anuală recomandată, de 0,75% din PIB, pentru 2020, recomandată pe 14 iunie 2019.

“Un efort suplimentar de 0,25% din PIB pare adecvat”, continuă Consiliul UE, “având în vedere amploarea abaterilor de la calea de ajustare recomandată către obiectivul pe termen mediu (n.r.: MTO). Se va accelera ajustarea către obiectivul bugetar pe termen mediu, fără a pune în pericol creșterea economică”.

Previziunile Comisiei pentru toamna 2019 prefigurează un deficit public general de 3,6% din PIB, în 2019, și 4,4%, în 2020, peste valoarea de referință a Tratatului UE, de 3%. Toate aceste date şi recomandările sunt coerente cu cele anterioare şi cu comentariile anterioare ale experţilor români şi străini.

Cele mai citite

BEC a stabilit ordinea pe buletine de vot la alegerile europarlamentare

Biroul Electoral Central a stabilit, luni, prin tragere la sorţi, număru de ordine de pe buletinele de vot a partidelor politice, alianţelor electorale, alianţelor...

Fascinația Jackpot-urilor: povești reale din Las Vegas și legende din lumea filmului

În fiecare domeniu există cuvinte specializate care își fac loc în limbajul uzual și devin cunoscute pentru toată lumea. Un astfel de cuvânt este...

Abordarea și Sprijinul pentru Tinerii Care Trăiesc cu Această Tulburare

Sindromul Tourette este o tulburare neurologică caracterizată prin prezența ticurilor motorii și vocale persistente. Acesta poate afecta semnificativ calitatea vieții copiilor care trăiesc...
Ultima oră
Pe aceeași temă