După ce au fost pline cu pacienţi care au mâncat sau băut prea mult, spitalele din Constanţa sunt acum invadate de bolnavi cu alergii.
Medicii secţiei Dermato-Venerice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) şi nu numai se confruntă de câteva zile cu o adevărată avalanşă de pacienţi cu alergii alimentare. Din fericire, cei mai mulţi dintre ei nu au fost internaţi, ci au fost trimişi acasă cu tratament.
„Majoritatea au consumat prea multe alimente şi au ajuns la noi cu probleme. Din data de 3 ianuarie şi până acum, ne-au venit pacienţi încontinuu”, a declarat medicul şef al secţiei, dr. Gheorghe Nicola. De precizat că 90% din alergiile alimentare sunt efectul următoarelor alimente: lapte de vacă, ouă, alune, seminţe de soia, peşte, crustacee. Singurul tratament este abstinenţa totală de la alimentul depistat. Dacă totuşi acesta a fost consumat, există şi medicamente care pot ajuta bolnavul, uşurându-i astfel simptomele, dar care nu pot trata şi alergia.
În afară de aceste alergii alimentare, dermatologii consultă mereu pacienţi cu urticarii, apărute tot după ingerarea anumitor alimente. Produsele care au îmbolnăvit constănţenii cel mai des în 2012 sunt nu numai ciocolata, prăjiturile cu cremă făcută cu ou, îngheţata, dar şi alte alimente, precum laptele, untul, margarina, frişca, peştele şi mezelurile. În plus, pe timpul verii se poate vorbi şi despre shaorma şi hamsie. „Urticariile alimentare pot apărea la toate categoriile de vârstă, însă vârstnicii cu colecistopatie fac cel mai des urticarie, dar şi cei cu probleme ale tubului digestiv. În general însă cazurile apar după ingerarea anumitor alimente, la câteva minute sau chiar la câteva zile după”, a declarat dr. Nicola.
A nu se confunda cu urticariile
Cadrele medicale susţin că mulţi confundă alergia alimentară cu intoleranţa alimentară, care este de fapt o reacţie mult mai frecventă şi mai puţin gravă. Astfel, intoleranţa apare atunci când sistemul digestiv nu poate digera o anumită mâncare, dar nu dă simptome atât de supărătoare ca o alergie.