30 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăSpecialBeijingul va efectua exerciții militare în Marea Chinei de Sud, în ciuda...

Beijingul va efectua exerciții militare în Marea Chinei de Sud, în ciuda deciziei Curții de Arbitraj de la Haga

Beijingul va efectua exerciții militare în Marea Chinei de Sud,la o săptăână după ce Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga (CPA) a respins revendicările Chinei în această zonă disputată, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Manevrele vor avea loc marţi şi miercuri într-o zonă din largul coastei de est a provinciei Hainan, insulă tropicală din sudul Chinei, şi intrarea în zonă va fi în această perioadă de timp strict „interzisă”, a anunţat, la rândul său, Administraţia maritimă chineză. 

Citește și: Beijingul nu vrea să renunțe la zonele disputate din Marea Chinei de Sud. Ce măsuri ar putea lua

Totuşi, locul acestor exerciţii se află la o distanţă respectabilă de insulele Paracel şi mai ales extrem de departe de insulele Spratleys, situate mult mai la sud şi care sunt în centrul unui contencios între China şi vecinii săi. 

Beijingul consideră că deţine suveranitatea asupra cvasi-totalităţii Mării Chinei de Sud, o zonă bogată în hidrocarburi, aflată la întretăierea unor rute maritime vitale pentru comerţul mondial, însă revendicările sale se suprapun cu pretenţii emise de statele riverane Filipine, Vietnam, Malaezia şi Brunei. Pentru a-şi întări revendicările, China a mărit suprafaţa insuliţelor sau recifelor şi a construit piste de aterizare, porturi şi alte instalaţii, printre care, recent, patru faruri pe recife şi un al cincilea în curs de construire, a precizat agenţia Xinhua.

Citește și:   Disputele privind Marea Chinei de Sud continuă. Filipinele cere Chinei să respecte decizia Curții de la Haga

Marți, Curtea de la Haga a decis că revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud nu au „fundamente juridice”. Astfel, Filipine a câștigat disputa cu China, însă decizia ar putea exacerba tensiunile deja existente în zonă, transmite AFP, citat de Agerpres. În decizia sa de 479 de pagini, Curtea permanentă de arbitraj a conchis că Beijingul „a încălcat drepturile suverane ale Filipinelor”, că navele chineze au comis „acţiuni ilicite” şi că zonele revendicate de China „sunt incluse” în apele teritoriale filipineze.

„Tribunalul estimează că China a încălcat drepturile suverane ale Filipinelor în zona sa economică exclusivă (…) Anumite zone maritime sunt cuprinse în zona economică exclusivă a Filipinelor, întrucât aceste zone nu se suprapun cu niciun drept al Chinei”, a indicat CPA.

China a reacționat, miercuri, la decizia Curții Permanente de Arbitraj de la Haga (CPA), privind zonele disputate din Marea Chinei de Sud, precizând că este nedreaptă și neagă dreptul şi interesele statului. Astfel, un reprezentant al Ministerului de Externe a susținut că autoritățile de la Beijing au dreptul de a crea o zonă de identificare aeriană în Marea Chinei de Sud, dar această decizie depinde de nivelul ameninţărilor cu care se confruntă.

Citește și: Curtea permanentă de arbitraj de la Haga a decis: Beijingul a pierdut disputa cu Manila privind Marea Chinei de Sud

„China are un astfel de drept. Zona de identificare aeriană nu este o invenţie a Chinei”, a afirmat adjunctul ministrului de externe chinez Liu Zhenmin, într-o conferinţă de presă. „O astfel de zonă a fost stabilită deja în Marea Chinei de Est, dacă se va proceda la fel şi în Marea Chinei de Sud depinde de amploarea ameninţărilor care vor apărea”, a continuat el.

În cererea sa introdusă în 2003, Manila solicita CPA să declare că pretenţiile chineze constituie o încălcare a Convenţiei ONU privind dreptul mării (CNUDM), pe care ambele state au semnat-o. 

China a indicat în numeroase rânduri că respectiva instanţă „a fost sesizată în mod unilateral de (precedentul) guvern filipinez şi nu are nicio jurisdicţie” în materie, potrivit aceleiaşi surse.

Cele mai citite

Serviciul militar obligatoriu va fi reintrodus în Germania

Se reintroduce serviciul militar obligatoriu în Germania. Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, este aşteptat să-şi prezinte propunerea privind serviciul militar obligatoriu, potrivit capital.ro. Se...

Clotilde Armand află că plângerile penale nu se depun pe Facebook

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul înfrânt al sectorului 1 din Capitală, Clotilde Armand, a învățat o lecție prețioasă la aceste alegeri locale: plângerile penale se...

Despre aleșii non-politici și non – UE

Mulți au deplâns comasarea alegerilor plecând de la ideea că tematica europeană va cădea în plan secundar și practic alegerile pentru europarlamentare vor fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă