Agenția americană de Securitate Națională (NSA), ale cărei operațiuni de spionaj electronic global au fost dezvăluite de Edward Snowden, pare să fi fost ea însăși recent victima unor pirați informatici, relatează miercuri AFP, potrivit Agerpres.
Conform unor experți intervievați de publicațiile The New York Times și Washington Post, un grup misterios de hackeri, autointitulat 'Shadow Brokers', a publicat online două fișiere, unul liber accesibil și celălalt cifrat, ce conțin coduri informatice pe care le-a prezentat drept programe destinate spargerii programelor firewall ale unor țări precum China, Rusia sau Iran. Aceiași hackeri au mai anunțat că vor publica și alte elemente în schimbul colectării a un milion de bitcoini, o monedă digitală. Un bitcoin era evaluat vineri la aproximativ 575 de dolari.
Potrivit The New York Times, aceste programe puteau fi obținute numai prin piratarea serverelor NSA. Un fost angajat al acestei agenții, care a lucrat în unitatea Tailored Access Operations, însărcinată cu operațiunile de piratare informatică, a estimat că datele publicate sunt autentice. 'Sunt cheile regatului, fără nicio urmă de îndoială', a declarat acesta ziarului Washington Post. Dar NSA a refuzat să comenteze relatările.
Fostul consultant al NSA, Edward Snowden, care în 2013 a dezvăluit anvergura operațiunilor de spionaj ale acestei instituții și apoi s-a refugiat în Rusia, a comentat piratarea fișierelor NSA, el susținând într-o postare pe Twitter că acțiunea are amprenta unei implicări ruse.
Snowden avansează ipoteza unui avertisment ce ar ține mai degrabă de diplomație decât de serviciile secrete. El crede că Moscova a reacționat astfel după ce a fost acuzată că ar fi la originea piratării mesageriei electronice a mai multor membri din conducerea Partidului Democrat american, informațiile dezvăluite dovedindu-se deja stânjenitoare pentru candidata acestei formațiuni la președinția SUA, Hillary Clinton, iar website-ul Wikileaks — care le-a publicat — afirmă că cele mai interesante urmează să vină.