7.4 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialINTERVIU cu medicul cardiolog Clara Alexandrescu. Proceduri care pot salva vieลฃi, ignorate...

INTERVIU cu medicul cardiolog Clara Alexandrescu. Proceduri care pot salva vieลฃi, ignorate de autoritฤƒลฃi

La ora actualฤƒ, peste 13.000 de medici lipsesc din spitalele româneลŸti, în principal din cauza exodului cadrelor medicale în strฤƒinฤƒtate. ลži totuลŸi, sunt mulลฃi doctori plecaลฃi în alte ลฃฤƒri la specializare, care se întorc apoi în România cu dorinลฃa de a profesa.

"Chirurgia cardiacฤƒ înseamnฤƒ a trฤƒi la frontiera dintre viaลฃฤƒ ลŸi moarte. Am 12 ani petrecuลฃi în sala operatorie în diverse echipe de chirurgie din Europa. Am fฤƒcut mii de ecografii cardiace perioperatorii în sala de chirurgie. I-am vฤƒzut operând pe toลฃi marii chirurgi ai lumii în sala de la Monaco pentru pacienลฃi privaลฃi veniลฃi de peste tot din lume sau în timpul congreselor pe care le-am organizat. Oameni care au schimbat istoria chirurgiei cardiace. Am învฤƒลฃat sฤƒ-mi controlez emoลฃiile, sฤƒ rฤƒspund fix la ceea ce sunt întrebatฤƒ, sฤƒ vฤƒd totul în alb sau negru. Nu existฤƒ gri, nu existฤƒ interpretฤƒri atunci când totul atârnฤƒ de câteva secunde. Oprirea cordului, circulaลฃia extracorporalฤƒ, repornirea cordului, momentul în care asistola se transformฤƒ în ritm cardiac înseamnฤƒ protocoale bine puse la punct, analiza a zeci de imagini înainte de a intra în sala operatorie.

Chirurgia cardiacฤƒ înseamnฤƒ imagisticฤƒ de înalt nivel pentru a programa intervenลฃia, pentru a evita surprizele din sala operatorie. Am învฤƒลฃat cฤƒ ecografia, tomografia computerizatฤƒ ลŸi RMN-ul împreunฤƒ înseamnฤƒ diagnostic de acurateลฃe ลŸi permit planificarea actului operator. Am învฤƒลฃat ce înseamnฤƒ echipa, momentul când radiologul, chirurgul, anestezistul, cardiologul analizeazฤƒ imaginile ลŸi stabilesc un plan operator. Mi-a plฤƒcut «Dr. Queen», dar lucrurile s-au schimbat ลŸi se vor schimba cu atât mai mult cu cât pacienลฃii vor fi mai educaลฃi medical.“

Medicul cadiolog Clara Alexandrescu face naveta BucureลŸti-Monaco din dragoste pentru meserie ลŸi, mai ales, pentru pacienลฃi. Într-un interviu pentru „România Liberฤƒ“ se declarฤƒ însฤƒ învinsฤƒ de birocraลฃia pur româneascฤƒ, chiar dacฤƒ prin eforturi proprii a reuลŸit sฤƒ construiascฤƒ, undeva în apropiere de BucureลŸti, un centru medical modern, ultraperformant, de recuperare cardiovascularฤƒ.

România Liberฤƒ: Cum reuลŸeลŸti sฤƒ reziลŸti pe traseul BucureลŸti-Monaco?

Clara Alexandrescu: Pentru mine, medicina nu e un job. Am o problemฤƒ, am adicลฃie la meseria asta. Trฤƒiesc din ceea ce fac, iubesc relaลฃia cu bolnavul. Dacฤƒ nu lucrez douฤƒ zile, pierd contactul, este foarte greu de explicat. De aceea nici nu-mi este greu sฤƒ fac acest traseu. Am 43 de ani ลŸi deja mฤƒ întreb ce o sฤƒ fac când o sฤƒ ies la pensie, probabil o sฤƒ lucrez pânฤƒ la 80 de ani… Ajung la 12 noaptea ลŸi consult a doua zi, la 7.30 dimineaลฃa.

RL: În România sunt foarte multe probleme în sistemul medical. Cum ai reuลŸit sฤƒ gฤƒseลŸti echilibru ลŸi sฤƒ fii ลŸi aici, ลŸi acolo?

C.A.: Problema mea era cฤƒ familia era în strฤƒinฤƒtate, iar proiectul din România ne cerea sฤƒ ne implicฤƒm foarte tare. Astfel, ne-am împฤƒrลฃit obligaลฃiile eu ลŸi soลฃul meu, care este tot doctor, ลŸi ne organizฤƒm astfel încât sฤƒ mai putem lucra în strฤƒinฤƒtate, sฤƒ fim la curent cu tot ceea ce este nou, cฤƒci pentru mine asta este esential. În România apar tehnici noi, apar aparate noi, dar nu în acelaลŸi ritm ca în strฤƒinฤƒtate, pentru cฤƒ, trebuie sฤƒ recunoaลŸtem, nici nu avem atâลฃia bani în Sฤƒnฤƒtate cât au strฤƒinii. Trebuie sฤƒ fim realiลŸti.

RL: În România nu este doar problema lipsei de fonduri. Este nevoie ลŸi de viziuni de ansamblu, strategii ลŸi proiecte pe ter-men lung. Lucrezi în prezent la un proiect. Despre ce este vorba?

C.A.: Proiectul este legat de ima-gistica cardiacฤƒ. Motivul pentru care am plecat din România a fost sฤƒ mฤƒ specializez în acest domeniu, am lucrat în mai multe locuri ลŸi am avut ลŸansa sฤƒ fac echipฤƒ cu soลฃul meu, care este radiolog. Am fฤƒcut tomografie computerizatฤƒ cardiacฤƒ, RMN cardiac, ecografie de stres în mai multe clinici din Europa. La BucureลŸti suntem la început cu tomografia computerizatฤƒ pentru evaluarea arterelor coronare ลŸi a funcลฃiei ventriculului stâng. Proiectul a fost unul extrem de ambiลฃios ลŸi necesitฤƒ aparaturฤƒ extrem de sofisticatฤƒ, cu staลฃii de postprocesare, dar dacฤƒ îลฃi doreลŸti ceva, eu cred cฤƒ poลฃi ลŸi sฤƒ reuลŸeลŸti, deลŸi nu mi-a ieลŸit întotdeauna în România.

Recuperarea cardiovascularฤƒ, maximฤƒ urgenลฃฤƒ

Maladiile cardiovasculare reprezintฤƒ principala problemฤƒ de sฤƒnฤƒtate în România. Aproximativ 60% dintre decesele înre-gistrate anual în ศ›ara noastrฤƒ sunt datorate acestor boli, un procentaj net mai mare comparativ cu media de 46% a statelor europene. În rândul bolilor cardiovasculare, infarctul ศ™i accidentele vasculare cerebrale sunt primele douฤƒ cauze de mortalitate. De aceea, specialiศ™tii atrag atenศ›ia cฤƒ este vital un program de recuperare cardiovascularฤƒ pentru creศ™terea ศ™anselor de supravieศ›uire ลŸi îmbunฤƒtฤƒลฃirea calitฤƒศ›ii vieศ›ii pacienศ›ilor.

Astfel, nu doar intervenลฃia în crizฤƒ este necesarฤƒ, dar mai ales recuperarea post-intervenลฃie chirurgicalฤƒ. Recuperarea cardiovascularฤƒ este esenลฃialฤƒ pentru cฤƒ permite unui pacient care a fฤƒcut infarct, este operat de inimฤƒ sau a avut implantare de stenturi sฤƒ nu mai revinฤƒ într-o situaลฃie criticฤƒ. ÎลŸi poate lua mฤƒsurile de prevenลฃie secundarฤƒ: adicฤƒ sฤƒ înveลฃe cum sฤƒ se miลŸte, cum nu mai trebuie sฤƒ fumeze, ce trebuie sฤƒ mฤƒnânce ลŸi, de asemenea, poate avea parte de susลฃinerea psihologicฤƒ necesarฤƒ pentru a se întoarce la o viaลฃฤƒ normalฤƒ. Acest tip de recuperare este standardizatฤƒ peste tot în lume, este obligatorie pentru pa-cienลฃii post-chirurgie cardiacฤƒ în foarte multe ลฃฤƒri, pentru cฤƒ scuteลŸte societatea de cheltuieli inutile ลŸi reduce semnificativ perioada de inactivitate socio-profesionalฤƒ, care la un pacient român poate ajunge ลŸi la un an de zile.

RL: Pacienลฃii români au acces la astfel de centre?

C.A.: Acum patru ani am fฤƒcut un centru de recuperare în România, exista un spital de recuperare la Covasna, unde accesul era destul de greu, ลŸi mai sunt câteva iniลฃiative într-o altฤƒ structurฤƒ privatฤƒ ลŸi undeva la TimiลŸoara. Dar este prea puลฃin pentru câลฃi pacienลฃi are România în ce priveลŸte recuperarea cardiovascularฤƒ. În acelaลŸi timp, ne lipseลŸte conceptul cฤƒ avem nevoie de recuperare, pentru cฤƒ încฤƒ mai considerฤƒm cฤƒ omul ลŸi-a pus un stent sau s-a operat ลŸi ลŸi-a rezolvat problema. Ei, nu este chiar aลŸa, cฤƒ trebuie sฤƒ ลŸi trฤƒiascฤƒ normal ลŸi sฤƒ nu mai ajungฤƒ sฤƒ facฤƒ o complicaลฃie dupฤƒ ลŸi aici greลŸim de multe ori pentru cฤƒ pacienลฃii ajung prea târziu la recuperare.

RL: ลži ce s-ar putea face pentru ca ลŸi românii sฤƒ aibฤƒ acces la terapii moderne ลŸi asistenลฃฤƒ medicalฤƒ profesionistฤƒ?

C.A.: Pacientul român este din ce în ce mai informat, fie de pe internet, fie de la cunoลŸtinลฃe. Este pฤƒcat sฤƒ nu-i oferim tehnici sau soluลฃii terapeutice care sฤƒ fie la nivelul a ceea ce gฤƒseลŸte în strฤƒinฤƒtate. Îl poate ajuta, îl poate face sฤƒ nu mai trebuiascฤƒ sฤƒ ia avionul.

Proceduri care pot salva vieลฃi din timp

RL: Ce aduce în plus pentru pacienลฃii cardiaci aceastฤƒ tehnicฤƒ de evaluare?

C.A.: Imagistica cardiacฤƒ permite detectarea precoce a bolii cardiace. Adicฤƒ pacienลฃii care au risc cardiovascular mare ลŸi care sunt asimptomatici îลŸi pot face o investigaลฃie de tomografie computerizatฤƒ – angiocoronografie (AngioCT) – neinvazivฤƒ, în care se vฤƒd depunerile de colesterol pe arterele coronare, se vede dacฤƒ existฤƒ stenoze la un anumit nivel ลŸi pot fi trataลฃi extrem de precoce în aลŸa fel încât sฤƒ nu ajungฤƒ la infarct. Este folositฤƒ peste tot în Europa. O altฤƒ aplicaลฃie a imagisticii este evaluarea pacienลฃilor înainte de intervenลฃii, pentru cฤƒ existฤƒ dilatฤƒri de vase, anevrisme de aortฤƒ abdominale ลŸi echipele operatorii au nevoie de informaลฃii foarte precise, pentru cฤƒ s-a dus vremea când decizia se lua în sala de operaลฃie. AngioCT-ul este folosit pentru arterele carotide, dar ลŸi pentru arterele coronare, care altfel pot fi vฤƒzute doar prin coronografie, care este o metodฤƒ invazivฤƒ. Echografia Doppler cardiacฤƒ nu vede arterele coronare, doar muลŸchiul cardiac, vasele ลŸi structurile din jurul pericardului. Mฤƒ surprinde de fiecare datฤƒ cantitatea de informaลฃie pe care o poลฃi obลฃine fฤƒcând o scanare a toracelui. Am informaลฃii despre cât colesterol este în placฤƒ ลŸi cât calciu.

Medicii români supracalificaลฃi, alungaลฃi de statul român

RL: Foarte mulลฃi tineri medici pleacฤƒ din România încฤƒ din timpul rezidenลฃiatului pentru a se specializa în spitalele occidentale, unde li se oferฤƒ condiลฃii mai mult decât decente de a profesa, nu doar un pachet salarial atractiv. EลŸti unul dintre specialiลŸtii români extrem de apreciaลฃi în strฤƒinฤƒtate, dar nu te simลฃi foarte confortabil aici, acasฤƒ. De ce? 

C.A.: Pleacฤƒ prea mulศ›i doctori, este o situaลฃie foarte complicatฤƒ pentru România. Am 12 ani de activitate ca expat, nu este întotdeauna uลŸor sฤƒ fi la 2.000 de kilometri distanลฃฤƒ de casฤƒ, de familie. Se întâmplฤƒ ceva, nu poลฃi sฤƒ vii, adicฤƒ sunt foarte multe neajunsuri ลŸi pentru cineva care devine expat. Dar au fost foarte multe dezamฤƒgiri în ultima perioadฤƒ legate de recunoaลŸterea studiilor în strฤƒinฤƒtate. Este un lucru dificil care îi va face pe mulลฃi dintre tinerii medici care ลŸi-au fฤƒcut exclusiv specialitฤƒลฃile în strฤƒinฤƒtate sฤƒ aibฤƒ poarta închisฤƒ pe viitor în România. Din pฤƒcate, nu se va schimba prea curând, pentru cฤƒ legislaลฃia româneascฤƒ are nevoie de îmbunฤƒtฤƒลฃiri în acest sens. Mesajul meu cel mai important este cฤƒ, la acest moment, cu o diplomฤƒ din România poลฃi lucra oriunde în Europa, pe când, de multe ori, cu o diplomฤƒ din Europa ลฃi-e greu ลŸi îลฃi trebuie o groazฤƒ de echivalฤƒri la BucureลŸti ลŸi nu le obลฃii întotdeauna.

RL: În condiลฃiile în care România are un deficit major de personal calificat?

C.A.: Aceasta a fost ลŸi mirarea mea, nu prea am înลฃeles.

RL: Unde este blocajul, la Colegiul Medicilor?

C.A.: Sunt mai multe niveluri unde lucrurile se blocheazฤƒ ลŸi problema este cฤƒ nu te refuzฤƒ nimeni, pentru cฤƒ, dacฤƒ te-ar refuza, ar fi ok, ai avea un refuz ลŸi te-ai duce pe o altฤƒ cale. Doar primeลŸti rฤƒspunsuri evazive «da, sigur», dupฤƒ care nu se întâmplฤƒ nimic. Nici mฤƒcar nu ลŸtii dacฤƒ cineva vrea sฤƒ-ลฃi dea dreptul sฤƒ profesezi, pentru cฤƒ faptul cฤƒ nu eลŸti chemat în faลฃa unei comisii, unde sฤƒ se discute ce ai fฤƒcut, ce ลŸti sฤƒ faci, unde ai luat competenลฃele, nu-ลฃi dai seama. Depui o cerere simplฤƒ pe baza cฤƒreia nimeni nu te poate evalua corect.

RL: În mediul online, în ultimii ani, au pornit foarte multe iniลฃiative colective pe diverse niลŸe profesionale care au reuศ™it sฤƒ se mobilizeze ลŸi au contribuit la schimbarea de mentalitฤƒลฃi ลŸi chiar de strategii guvernamentale, inclusiv în domeniul sฤƒnฤƒtฤƒลฃii. EลŸti un profesionist vocal în social media, încerci sฤƒ schimbi mentalitฤƒลฃi în România, pe baza experienลฃei tale occidentale. Ce te dezarmeazฤƒ?

C.A.: Am senzaลฃia cฤƒ România NU VREA sฤƒ se schimbe din interior ลŸi orice încercare va fi sortitฤƒ eลŸecului. Existฤƒ câteva excepลฃii, dar prea puลฃine, ca de obicei. Am vฤƒzut 20 de pacienศ›i post infarct/post chirurgie în ultimele zile pe al cฤƒror bilet de externare scria «dispensarizare prin medicul de familie», fฤƒrฤƒ sฤƒ se vorbeascฤƒ de recuperare cardiovascularฤƒ. Va veni o zi în care pacientul se va întoarce împotriva medicului pentru cฤƒ nu a fost informat cu privire la conduita de urmat. Oricine poate greลŸi, e omeneลŸte, dar greลŸelile sunt însฤƒ mai puลฃine ลŸi mai uลŸor de îndreptat în echipฤƒ. În ลฃฤƒrile unde am lucrat eu în ultimii 12 ani comunicarea e la loc de cinste ลŸi echipa funcลฃioneazฤƒ, iar pacientul înลฃelege ลŸi intrฤƒ în echipฤƒ cu noi, doctorii, pentru a se însฤƒnฤƒtoลŸi.

Deficit de 13.000 de medici

Potrivit datelor oficiale, pe harta României este greu sฤƒ gฤƒseลŸti în momentul de faลฃฤƒ un spital cu toate posturile ocupate. Chiar ministrul Sฤƒnฤƒtฤƒลฃii, Vlad Voiculescu, anunลฃa cฤƒ în BucureลŸti sunt 6.700 de posturi vacante, în Ialomiลฃa 44% din posturile sunt neocupate, în CฤƒlฤƒraลŸi – 42%, în Tulcea – 40%. În total, aproximativ 13.000 de medici lipsesc din sistem, o cifrฤƒ echivalentฤƒ cu cea a cadrelor medicale plecate la muncฤƒ în strฤƒinฤƒtate. 

"La 4 ani, la pacienลฃii operaลฃi pe cord ลŸi care au fฤƒcut recuperare, mortalitatea este de 1%. Poate cineva acolo sus înลฃelege cฤƒ recuperarea cardiovascularฤƒ îl ajutฤƒ pe pacient sฤƒ revinฤƒ la viaลฃa normalฤƒ ลŸi nu este un serviciu paleativ.“ Clara Alexandrescu

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Cazinoul din Constanศ›a รฎntredeschide uศ™a, dupฤƒ 4 ani de reabilitare

Toate elementele decorative vor arฤƒta la fel ca acum 100 de ani, spun constructorii, pentru cฤƒ sunt refฤƒcute dupฤƒ modelul original. Deศ™i la รฎnceputul anului,...

Anunศ› public pentru autorizaศ›ie de mediu

Societatea BRAILA WINDS SRL, cu sediul social รฎn BucureลŸti Sectorul 4, Bulevardul Mฤ‚Rฤ‚ลžEลžTI, Nr. 4-6, CORP C4, CAMERA 302, Etaj 3, รฎnregistratฤƒ cu numฤƒr...

Consilier judeศ›ean din Gorj, sฤƒltat de mascaศ›i ศ™i dus la audieri

รŽn cartierul Obreja din Tรขrgu Jiu, joi dimineaศ›a, poliศ›iศ™ti de la Brigada de Combatere a Criminalitฤƒศ›ii Organizate ศ™i jandarmi din Brigada Specialฤƒ de Intervenศ›ie...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ