2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialAnaliza despre certificate energetice în Bucuresti (P)

Analiza despre certificate energetice în Bucuresti (P)

Cei care se confrunta cu necesitatea aceastui act cunosc deja ca certificatul energetic este obligatoriu pentru tranzactii imobiliare cat si pentru receptia lucrarilor. Mai mult, incepand cu anul acesta, certificatul energetic trebuie afisat intr-un loc accesibil si vizibil publicului pentru cladirile de birouri, cladirile de comert, hoteluri si restaurante. Nu este obligatoriu pentru toate tipurile de cladiri, ci pentru cele vizitate frecvent de public, care au o suprafata totala utila mai mare de 250 m2.

Desi legea a aparut la sfarsitul lunii februarie, aceasta nu s-a putut aplica deoarece nu se specifica exact ce inseamna o cladire frecvent vizitata de public. Astfel nu au fost multi care au platit un certificat de performanta energetica, legea avand neclaritati. In iulie 2016 insa a fost votat in Parlament si apoi a aparut si in Monitorul Oficial, completarea cu definirea cladirii frecvent vizitate de public, cat si suprafata de la care acest document devine obligatoriu de a fi afisat. Astfel, pentru cladirile o suprafata utila superioara a 250 m2, in care exista activitati social-culturale, comerciale, sau in care publicul are acces temporar sau permanent, certificatul energetic este obligaoriu. Amenzile specificate in lege sunt destul de ridicate, poate mult mai mari decat costul certificatului energetic, adica intre 1250-2500 lei. Institutiile de stat neavand fonduri bugetate nu au afisat si nici realizat pana in prezent, in marea lor majoritate majoritate certificatul energetic. In domeniul privat o parte au apelat la serviciile auditorilor energetici, insa lipsa controlului privind aplicarea legii a condus la nerespectarea acesteia. Pentru mai multe detalii puteti consulta din Monitorul Oficial nr.543 din 19 iulie 2016, detaliile aprobate de Parlamentul Romaniei.

Piata certificatelor energetice in Bucuresti a cunoascut o continua scadere a preturilor, in momentul de fata se pare ca este un cost stabil, si probabil destul de scazut sau acceptabil pentru beneficiari. Trebuie spus ca valabilitatea acestui act este de 10 ani, deci pentru cei care inchiriaza imobile este o perioada destul de lunga in care nu trebuie reinnoit acest document. In cazul unei constructii noi, este necesar efectuarii receptiei lucrarilor de catre primarie, de a prezenta certificatul energetic. Insa in cazul unei vanzari, sau inchirieri ulterioare, se poate prezenta acelasi act chiar daca este mentionat pe acesta „receptie”. In marea lor majoritate, auditorii energetici practica preturi similare, pretul certificatului energetic pentru o garsoniera porneste de la 130 lei, iar pentru o locuinta unifamiliala de la 250 lei.

Suplimentar exista mai multi auditori care propun diferite pachete promotionale in care includ si termoviziunea sau termografia cladirii. Exista multiple avantaje ale „scanarii termice” a imobilului, toate ducand la scaderea costurilor de exploatare a imobilului respectiv.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă