12.6 C
Bucureศ™ti
joi, 17 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialRemember 9/11: Romรขni care au pierit รฎn urma atacului din 11 septembrie

Remember 9/11: Romรขni care au pierit รฎn urma atacului din 11 septembrie

Cel mai mare atac terorist din Statele Unite, comis în urmฤƒ cu 15 ani, s-a soldat cu moartea a aproximativ 3.000 de oameni, printre ei numฤƒrându-se ลŸi cinci cetฤƒลฃeni americani de origine românฤƒ: Eugen Gabriel Lazฤƒr, Corina ลŸi Alexandru Liviu Stan, Joshua Poptean ลŸi Ana Fosteris. The New York Times descrie în detaliu cine au fost ei.

Eugen Gabriel Lazar s-a nฤƒscut în anul 1974 ลŸi a emigrat în New York în anul 1985, împreunฤƒ cu familia sa, din cauza opresiunilor regimului comunist din România acelei perioade. Copil curios, elev ลŸi student merituos, acesta a absolvit Summa Cum Laude Universitatea Coper Union din statul New York, obลฃinând titlul de inginer. El era angajat ca programator al firmei de software eSpeed, ce avea sediul într-unul din Turnurile Gemene. În momentul atacului, Eugen se afla în biroul sฤƒu de la etajul 103 ลŸi astepta un rฤƒspuns prin e-mail din partea iubitei sale, Siu.

Potrivit caracterizฤƒrii realizate de cotidianul The New York Times, Eugen a fost o persoanฤƒ curioasฤƒ. ”Mereu îลŸi punea întrebarea cum funcลฃioneazฤƒ lucrurile, era în mod continuu în cฤƒutarea cunoaลŸterii”, spune Siu, prietena sa, designer grafic, pe care o cunoscuse cu ani în urmฤƒ, în timpul unei excursii cu cortul în munลฃii Catskills, relateazฤƒ Mediafax.

Era fascinat de muzicฤƒ ลŸi de felul în care aceasta este perceputฤƒ de cฤƒtre oameni. Bucฤƒtar ลŸi brutar priceput, obiลŸnuia sฤƒ gฤƒteascฤƒ mereu clฤƒtite împreunฤƒ cu Siu. În ultimul weekend petrecut împreunฤƒ, cei doi au fost la o cinฤƒ la restaurantul lor preferat din cartierul Soho.

Corina (31 de ani) si Alexandru Liviu Stan (34 de ani) lucrau împreunฤƒ la compania americanฤƒ Cantor Fitzgerald, care deลฃinea ลŸi firma eSpeed. Cei doi ajunseserฤƒ în Statele Unite în anul 1995, prin programul Loteria Vizelor. Se cฤƒsฤƒtoriserฤƒ în 1996, iar cu puลฃin timp înaintea atentatului îลŸi reînoiserฤƒ jurฤƒmintele, avuseserฤƒ o petrecere, iar apoi a urmat o vacanลฃฤƒ.

Corina ลŸi Alex se fฤƒceau mereu remarcaลฃi de cฤƒtre oamenii din jur prin seriozitatea ลŸi sârguinลฃa de care dฤƒdeau dovadฤƒ. Munceau foarte mult ลŸi se bucurau de ceea ce considerau a fi ลŸansa de a putea trฤƒi ”visul american”. ”Am lucrat cu Alex ลŸi Corina la Cantor Fitzgerald. Amândoi erau oameni buni, inteligenลฃi ลŸi plฤƒcuลฃi. Este greu sฤƒ nu te gândeลŸti la ei din când în când, mai ales din cauza tragediei pe care au înfruntat-o împreunฤƒ, ca soลฃ ลŸi soลฃie”, mฤƒrturiseลŸte una dintre persoanele care i-a cunoscut, pe site-ul 9-11 Heroes.

Joshua Poptean, în vârstฤƒ de 37 de ani, emigrase din România la vârsta de 17 ani, alฤƒturi de familia sa, originarฤƒ din Abrud. Înainte de a se muta în statul New York, a locuit în Portland, Oregon. Joshua a fost iniลฃial ลŸofer de taxi, apoi a învฤƒลฃat tâmplฤƒrie ลŸi a devenit coordonator de proiect al firmei de construcลฃii Bronx Builders. Se afla în interiorul clฤƒdirii World Trade Center pentru a participa la o întâlnire cu niลŸte posibili clienลฃi.

The New York Times îl descrie ca fiind un om credincios, cunoscut pentru dorinลฃa sa de a munci, corectitudinea, loialitatea ลŸi simลฃul sฤƒu al umorului. Joshua a fost membru al Gฤƒrzii Naลฃionale vreme de patru ani, lucru cu care se mândrea.

Ana Fosteris (58 de ani) lucra ca agent de asigurฤƒri la compania Aon Corp. Conform unui interviu luat soลฃului sฤƒu, Michael, de postul de televiziune News 12 Long Island, Ana ”considera New York-ul drept cel mai grozav loc din lume”. Cei doi se cunoscuserฤƒ în România ลŸi erau cฤƒsฤƒtoriลฃi de aproximativ treizeci de ani.

Ana nu a renunลฃat niciodatฤƒ la valorile tradiลฃionale precum respectul faลฃฤƒ de familie ลŸi faลฃฤƒ de cei în vârstฤƒ, era o persoanฤƒ sociabilฤƒ, iubea sฤƒ asculte muzicฤƒ de operฤƒ italianฤƒ, în mod special Macbeth, compusฤƒ de Giuseppe Verdi.

”Îmi este dor de tine PuลŸa (sub aceastฤƒ denumire era alintatฤƒ Ana), mi-este dor de timpul minunat pe care l-am petrecut alฤƒturi de mฤƒtuลŸa Geta în TârgoviลŸte. Mฤƒ gândesc mereu la tine cu dragoste ลŸi recunoลŸtinลฃฤƒ”, se poate citi într-o mฤƒrturisire a unui membru al familiei sale, pe site-ul www.legacy.com.

Alฤƒturi de cei cinci a murit ลŸi un cetฤƒลฃean moldovean, Arkady Zaltsman, celebru architect, dupฤƒ ale cฤƒrui planuri a fost construit Palatul Parlamentului din ChiลŸinฤƒu. Arkady emigrase în New York împreunฤƒ cu soลฃia, Zhanna Galperina ลŸi fiica lor Laura, în anii 1990. Cei trei se stabiliserฤƒ apoi în Midwood, Brooklyn. El era angajat al firmei Skidmore, Owings & Merrill, o importantฤƒ firmฤƒ de arhitecturฤƒ.

Duminicฤƒ, 11 septembrie 2016, se împlinesc 15 ani de la cel mai mare atac terorist în Statele Unite, plฤƒnuit ลŸi executat de organizaลฃia teroristฤƒ Al-Qaida, în care au murit aproximativ 3.000 de bฤƒrbaลฃi, femei ลŸi copii.

 

 

Cele mai citite

Horoscop 18 octombrie 2024. Ce se รฎntรขmplฤƒ cu scorpionii

Horoscop 18 octombrie 2024. Aflฤƒ ce ศ›i-au pregฤƒtit astrele pentru ziua de astฤƒzi ศ™i cum ar trebui sฤƒ abordezi sfรขrศ™itul de sฤƒptฤƒmรขnฤƒ. Horoscop 18 octombrie...

1.000.000 de euro a cรขศ™tigat un proxenet de pe urma exploatฤƒrii sexuale a unei singure femei

Un proxenet din judeศ›ul Gorj a reuศ™it sฤƒ cรขศ™tige un milion de euro de pe urma exploatฤƒrii sexuale รฎn Marea Britanie a unei singure...

Banca Centralฤƒ Europeanฤƒ a redus dobรขnzile cu 25 puncte de bazฤƒ

Banca Centralฤƒ Europeanฤƒ (BCE) a decis joi sฤƒ reducฤƒ dobรขnzile cu 25 de puncte de bazฤƒ, marcรขnd astfel a treia reducere din acest an,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ