5.3 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăSpecialRemember 9/11: Români care au pierit în urma atacului din 11 septembrie

Remember 9/11: Români care au pierit în urma atacului din 11 septembrie

Cel mai mare atac terorist din Statele Unite, comis în urmă cu 15 ani, s-a soldat cu moartea a aproximativ 3.000 de oameni, printre ei numărându-se şi cinci cetăţeni americani de origine română: Eugen Gabriel Lazăr, Corina şi Alexandru Liviu Stan, Joshua Poptean şi Ana Fosteris. The New York Times descrie în detaliu cine au fost ei.

Eugen Gabriel Lazar s-a născut în anul 1974 şi a emigrat în New York în anul 1985, împreună cu familia sa, din cauza opresiunilor regimului comunist din România acelei perioade. Copil curios, elev şi student merituos, acesta a absolvit Summa Cum Laude Universitatea Coper Union din statul New York, obţinând titlul de inginer. El era angajat ca programator al firmei de software eSpeed, ce avea sediul într-unul din Turnurile Gemene. În momentul atacului, Eugen se afla în biroul său de la etajul 103 şi astepta un răspuns prin e-mail din partea iubitei sale, Siu.

Potrivit caracterizării realizate de cotidianul The New York Times, Eugen a fost o persoană curioasă. ”Mereu îşi punea întrebarea cum funcţionează lucrurile, era în mod continuu în căutarea cunoaşterii”, spune Siu, prietena sa, designer grafic, pe care o cunoscuse cu ani în urmă, în timpul unei excursii cu cortul în munţii Catskills, relatează Mediafax.

Era fascinat de muzică şi de felul în care aceasta este percepută de către oameni. Bucătar şi brutar priceput, obişnuia să gătească mereu clătite împreună cu Siu. În ultimul weekend petrecut împreună, cei doi au fost la o cină la restaurantul lor preferat din cartierul Soho.

Corina (31 de ani) si Alexandru Liviu Stan (34 de ani) lucrau împreună la compania americană Cantor Fitzgerald, care deţinea şi firma eSpeed. Cei doi ajunseseră în Statele Unite în anul 1995, prin programul Loteria Vizelor. Se căsătoriseră în 1996, iar cu puţin timp înaintea atentatului îşi reînoiseră jurămintele, avuseseră o petrecere, iar apoi a urmat o vacanţă.

Corina şi Alex se făceau mereu remarcaţi de către oamenii din jur prin seriozitatea şi sârguinţa de care dădeau dovadă. Munceau foarte mult şi se bucurau de ceea ce considerau a fi şansa de a putea trăi ”visul american”. ”Am lucrat cu Alex şi Corina la Cantor Fitzgerald. Amândoi erau oameni buni, inteligenţi şi plăcuţi. Este greu să nu te gândeşti la ei din când în când, mai ales din cauza tragediei pe care au înfruntat-o împreună, ca soţ şi soţie”, mărturiseşte una dintre persoanele care i-a cunoscut, pe site-ul 9-11 Heroes.

Joshua Poptean, în vârstă de 37 de ani, emigrase din România la vârsta de 17 ani, alături de familia sa, originară din Abrud. Înainte de a se muta în statul New York, a locuit în Portland, Oregon. Joshua a fost iniţial şofer de taxi, apoi a învăţat tâmplărie şi a devenit coordonator de proiect al firmei de construcţii Bronx Builders. Se afla în interiorul clădirii World Trade Center pentru a participa la o întâlnire cu nişte posibili clienţi.

The New York Times îl descrie ca fiind un om credincios, cunoscut pentru dorinţa sa de a munci, corectitudinea, loialitatea şi simţul său al umorului. Joshua a fost membru al Gărzii Naţionale vreme de patru ani, lucru cu care se mândrea.

Ana Fosteris (58 de ani) lucra ca agent de asigurări la compania Aon Corp. Conform unui interviu luat soţului său, Michael, de postul de televiziune News 12 Long Island, Ana ”considera New York-ul drept cel mai grozav loc din lume”. Cei doi se cunoscuseră în România şi erau căsătoriţi de aproximativ treizeci de ani.

Ana nu a renunţat niciodată la valorile tradiţionale precum respectul faţă de familie şi faţă de cei în vârstă, era o persoană sociabilă, iubea să asculte muzică de operă italiană, în mod special Macbeth, compusă de Giuseppe Verdi.

”Îmi este dor de tine Puşa (sub această denumire era alintată Ana), mi-este dor de timpul minunat pe care l-am petrecut alături de mătuşa Geta în Târgovişte. Mă gândesc mereu la tine cu dragoste şi recunoştinţă”, se poate citi într-o mărturisire a unui membru al familiei sale, pe site-ul www.legacy.com.

Alături de cei cinci a murit şi un cetăţean moldovean, Arkady Zaltsman, celebru architect, după ale cărui planuri a fost construit Palatul Parlamentului din Chişinău. Arkady emigrase în New York împreună cu soţia, Zhanna Galperina şi fiica lor Laura, în anii 1990. Cei trei se stabiliseră apoi în Midwood, Brooklyn. El era angajat al firmei Skidmore, Owings & Merrill, o importantă firmă de arhitectură.

Duminică, 11 septembrie 2016, se împlinesc 15 ani de la cel mai mare atac terorist în Statele Unite, plănuit şi executat de organizaţia teroristă Al-Qaida, în care au murit aproximativ 3.000 de bărbaţi, femei şi copii.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă