0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialDumitru Prunariu, dezamăgit că niciun alt român nu i-a călcat pe urme

Dumitru Prunariu, dezamăgit că niciun alt român nu i-a călcat pe urme

Dumitru Prunariu, primul român care a ajuns în spațiul cosmic, se declară dezamăgit că niciun alt român nu i-a călcat până acum pe urme.

Declarația a fost făcută la Oradea, unde a fost invitat de doi tineri — Ionuț Câmpean și Cristian Lazăr.

''Cu tatăl lui Ionuț am copilărit, străbunicul meu, bunicul și tatăl meu sunt din județul Timiș, satul Groși, comuna Marginea, și acolo îmi petreceam multe vacanțe. După ce s-a născut Ionuț, la un moment dat, m-a întrebat taică-său ce să facă Ionuț, că vrea aviație. Să se ducă la aviație, i-am spus. A terminat Aeronave'', și-a amintit Prunariu.

Referitor la Cristian Lazăr, Prunariu spune că acesta este un caz aparte. ''Încă de la începutul liceului m-a contactat pe email și a zis: <Eu trebuie să devin al doilea cosmonaut român. Ce trebuie să fac?>. Uitați-l aici: a absolvit Aviația, a urmat cursurile Universității Cosmice Internaționale de la Strasbourg și acum este angajat în Germania de Airbus care construiește sateliți. Este un pas foarte apropiat spre a zbura în Cosmos. (…) Ar fi foarte de dorit ca un român (…) să ajungă să zboare în spațiul cosmic. Cu tot sufletul voi fi alături de el și îl voi susține. Aștept de mulți ani să avem al doilea cosmonaut român'', a subliniat Prunariu.

El și-a manifestat speranța că viitoarele selecții organizate de Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru candidați cosmonauți vor viza și România, care a devenit, din 2011, stat membru al ESA. Ultima selecție s-a terminat în 2009, iar din șase astronauți selecționați un francez urmează în toamnă să plece în spațiul cosmic.

Dumitru Prunariu a profitat de ocazie pentru a le împărtăși celor prezenți din amintirile sale legate de zborul în spațiu. ''Când am zburat eu în Cosmos exista o organizație la nivelul țărilor est-europene, e vorba de Consiliul Intercosmos, o organizație interguvernamentală la care România a aderat în 1968, acolo erau prevăzute faze clare de dezvoltare a cooperării în domeniul cosmic între statele participante. Atunci s-au dezvoltat institute de cercetare, au fost pregătiți cercetători, s-au dezvoltat cooperări internaționale, mergeam la experimente alături de Polonia, de Ungaria și alte țări din regiune, elaboram împreună proiecte și erau trimise în spațiul cosmic și funcționau foarte bine. Până la zborul meu cosmic, în 1981, România lansase deja 17 echipamente în spațiul cosmic, dar în presă se scria puțin. Se știa puțin de acest lucru, știa cercul de cercetători care se ocupau strict de acest domeniu'', a spus Prunariu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă