10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialAsociația 21 Decembrie cere înființarea unei Direcții pentru investigarea crimelor comunismului, cu...

Asociația 21 Decembrie cere înființarea unei Direcții pentru investigarea crimelor comunismului, cu rang echivalent celor al DNA și DIICOT

Asociația 21 Decembrie cere Ministerului Justiției să promoveze în cadrul Guvernului un proiect de lege pentru înființarea unei Direcții pentru investigarea crimelor comunismului și a infracțiunilor contra umanitătii – DICCIU.

Acestă nouă structură ar urma "să facă parte din Ministerul Public, în structura Parchetului de pe langă Înalta Curte de Casație și Justiție, așa cum funcționează DNA ȘI DIICOT", propune Asociația 21 Decembrie, conform unui comunicat transmis miercuri.

Această propunere a fost prezentată, miercuri, 21 Septembrie și președintelui Klaus Iohannis, în cadrul întâlnirii de la Palatul Cotroceni dedicată prezentării stadiului instrumentării dosarelor privind Revoluția și Mineriadă și a situației victimelor represiunii.
  
Asociația “21 Decembrie 1989” susține că "înființarea unei asemenea Direcții este imperios necesară și oportună" mai ales după ce s-a decis redeschiderea dosarului Revoluției.

Pe de altă parte, în lipsa unei asemenea structuri, "procurorii militari, aparținând în cea ce privește cariera militară, Ministerului Apărării Naționale care este în același timp parte responsabile civilmente în dosar, ca organizatoare de represiune, nu pot îndeplini aceste criterii de independență a anchetatorului", subliniază Asociația 21 Decembrie. Potrivit acesteia, "Ministerul Apărării este parte responsabilă civilmente în față victimelor și organizatoare de represiune în perioada infracțională Decembrie 1989 – Iunie 1990".

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă