13.2 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialVIDEO+FOTO. Un protestatar a fost ucis în timpul protestelor violente în Carolina...

VIDEO+FOTO. Un protestatar a fost ucis în timpul protestelor violente în Carolina de Nord, declanşate după ce un poliţist a omorât un suspect de culoare. A fost decretată starea de urgenţă

Un protestatar a fost împușcat miercuri și a decedat ulterior la spital, în a doua noapte de proteste violente în orașul Charlotte din statul american Carolina de Nord, declanşate de uciderea unui suspect de culoare, de către un poliţist, transmit agențiile de presă internaționale, preluate de Agerpres.

UPDATE. 8:00. Guvernatorul statului american Carolina de Nord a decretat stare de urgență miercuri în urma violențelor care au continuat în a doua noapte la Charlotte, unde o persoană rănită de un glonț se află „în stare critică”, relatează AFP și DPA.

„Am decretat stare de urgență și am luat inițiativa de a desfășura Garda națională și poliția rutieră pentru a ajuta poliția locală la Charlotte”, a scris Pat McCrory pe contul său de Twitter. 

Pentru a doua noapte consecutiv, manifestațiile de miercuri seara au fost marcate de violențe între poliție și mulțimea indignată de moartea unui negru ucis de un polițist.

Primăria a anunțat că un bărbat fusese rănit de un glonț și care se află „sub asistență respiratorie, într-o stare critică”, dar care „nu a decedat” după ce își exprimase regretul că acesta ar fi murit în cursul unor violențe „între civili”.

Un jurnalist AFP prezent în fața hotelului Omni Charlotte, unde se desfășura manifestația, a văzut un om căzând, în mod evident rănit de un glonț și sângerând în mod abundent.

–––––––

Șeful poliției din Charlotte, Kerr Putney, nu a identificat victima de miercuri și nu a afirmat explicit că aceasta participa la proteste.

Poliția a folosit miercuri noaptea gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene împotriva câtorva sute de manifestanți, în centrul orașului.

Violențele au izbucnit la Charlotte marți noaptea, după ce un polițist — tot de culoare — a împușcat mortal un bărbat în vârstă de 43 de ani, în timpul unei misiuni pentru arestarea unui suspect.

Miercuri, violențele au început când câteva sute de manifestanți au spart geamuri și au lansat proiectile împotriva forțelor de ordine care au făcut atunci uz de gaze lacrimogene, potrivit reporterului AFP.

Motivul mâniei manifestanților este moartea lui Keith Lamont Scott, un bărbat negru de 43 de ani, care a fost marți victima unei erori flagrante, potrivit lor.

Conform poliției, Scott a fost împușcat mortal atunci când a refuzat să-și lase pistolul din mână. Rudele lui afirmă dimpotrivă că el nu avea în mână decât o carte.

La locul dramei s-au adunat miercuri responsabili religioși, militanți ai unor asociații pentru drepturilor negrilor și vecini.

Arma este o „minciună”, a declarat pentru AFP Taheshia Williams, o localnică, a cărei fiică studiază în aceeași școală cu unul dintre copiii lui Scott. „Ei au luat cartea și au înlocuit-o cu o armă. Acest om era așezat aici în fiecare zi, așteptând ca fiul său să coboare din autobuz”, adaugă ea.

Moartea lui Keith Lamont Scott, în contextul unor recente fapte similare în alte orașe americane, i-a determinat pe localnici să protesteze începând de marți seara. Dar manifestația, inițial pașnică, a degenerat și 16 membri ai forțelor de ordine au fost răniți, potrivit poliției, precum și un număr nedeterminat de manifestanți, conform presei locale.

Brentley Vinson, agentul de poliție care a ucis victima, el însuși negru, a fost suspendat în așteptarea rezultatelor unei anchete administrative. El făcea parte dintr-un grup de polițiști mandatați pentru arestarea unui suspect.

Keith Lamont Scott, care nu era persoana urmărită, se afla într-o mașină în parcarea unui imobil. Agenții i-au ordonat în mai multe rânduri să lase jos arma, potrivit poliției.

„În pofida acestor somații orale, el a ieșit din mașină cu o armă în mână”, a relatat șeful poliției din Charlotte.

Primarul orașului, Jennifer Roberts, a invitat locuitorii urbei la calm și a promis o „anchetă completă”.

Tensiunile rasiale au reizbucnit în SUA după doi ani printr-o succesiune de erori și violențe polițienești comise adesea față de oameni de culoare neînarmați.

Cele mai citite

Tranzacție strategică: Compania ungară MVM preia divizia E.ON de gaze și electricitate din România

Tranzacția este condiționată de aprobarea unor instituții ale statului român și este așteptată să fie anunțată oficial, în câteva luni Romgaz și OMV Petrom...

Mesajul lui Ciolacu pentru seniori, de ziua lor: cadou neimpozitat pentru pensii sub 3000 de lei

Premierul Ciolacu transmite că măsura se aplică tuturor pensiilor din sistemul public, dar și pentru cel de apărare și ordine publică Marcel Ciolacu susține,...

Inteligența artificială deschide noi oportunități pentru antreprenorii români, spun experții locali

Inteligența artificială (AI) accelerează transformările în economia globală, iar România are șansa de a profita de aceste schimbări, oferind antreprenorilor oportunități de creștere și...
Ultima oră
Pe aceeași temă