În cazul compartimentării mansardelor, este recomandat ca încăperile să fie supradimensionate comparabil cu locuinţele obişnuite. Această soluţie este de preferat, deoarece în cazul mansardelor o bună parte din încăperi nu poate fi utilă din cauza pantei acoperişului.
În zona de întâlnire a acoperişului cu pereţii, înălţimea redusă nu permite un trafic normal. De aceea, pentru ca încăperile să aibă o funcţionalitate confortabilă după ce sunt mobilate, trebuie să aibă o suprafaţă suficient de mare.
În cazul nostru, proprietarul a respectat această regulă. Clădirea pe care o are în proprietate, podul, care a fost mansardat, are forma literei „L”. Pe una dintre laturile acesteia a fost proiectat sectorul de zi (livingul şi bucătăria), în zona de întâlnire a celor două laturi au fost construite baia şi un mic hol, iar pe latura mică a fost proiectat dormitorul. Astfel, toate cele patru încăperi ale apartamentului de la mansardă au beneficiat de suprafeţe generoase iar întreaga locuinţă posedă un maximum de funcţionalitate.
Lucrările de amenajare ale dormitorului au început cu izolaţia termică a tuturor suprafeţelor – şarpantă, pereţi şi pardoseală. Izolaţia s-a făcut cu vată minerală de sticlă şi s-a completat cu plăci din gips-carton, pentru şarpantă şi pereţi, şi cu scânduri din lemn, pentru pardoseală (foto 1).
Pentru placarea cu gips-carton a suprafeţelor amintite s-a relizat o structură din profile metalice. Acestea s-au fixat cu bride de prindere de structura lemnoasă a acoperişului. Bridele prezintă avantajul că sunt maleabile, putând fi modelate astfel încât să se plieze pe grinzi şi căpriori, în funcţie de caracteristicile unui schelet metalic solid (foto 2).
Tot în această etapă a fost realizată şi instalaţia electrică. Pentru protejarea cablurilor s-au folosit tuburi flexibile din plastic. Acestea sunt ignifuge, iar alegerea lor a fost impusă din faptul că întreaga mansardă este construită din lemn, material uşor inflamabil (foto 3). O parte din instalaţia electrică a fost trasă prin pardoseală, înainte de placarea ei cu scânduri. Şi aici s-au folosit aceleaşi tuburi din plastic pentru protecţie.
Termoizolarea dormitorului a fost definitivată prin înlocuirea uşii de acces în balcon şi a ferestrelor fostului pod cu unele noi, de tip termopan.
Elementul original al încăperii este modalitatea în care a fost realizat sistemul de iluminat artificial. Pe întregul plafon al camerei a fost montat un sistem de leduri care reproduce cerul înstelat al nopţii. Ledurile nu au fost dispuse la întâmplare, ci reproduc fidel harta cerească cu cele mai importante galaxii (foto 4).
Pe unul din pereţii dormitorului a fost realizată o construcţie, cu nişe şi rafturi, din profile metalice şi gips-carton. Ea a fost proiectată ca loc de poziţionare a televizorului şi dvd-ului. Lăţimea ei mică, de numai 30 cm, a eliminat necesitatea amplasării în dormitor a unui corp de mobilier pe care să fie aşezată aparatura electronică (foto 5).
Pentru finisajul pereţilor şi plafonului a fost folosită vopsea lavabilă în două culori, alb şi albastru, în timp ce pe pardoseală a fost montat parchet laminat.