Cartofi, varză, sparanghel, cârnaţi, carne de porc şi bere, multă bere, aşa poate fi descrisă în câteva cuvinte bucătăria germană, una dintre cele mai consistente şi bogate bucătării din lume. Aşadar dacă vreţi să ţineţi cură de slăbire, nu este indicat să vă apropiaţi de mâncarea germană, însă dacă vreţi să savuraţi o mâncare gustoasă şi săţioasă atunci aţi făcut algerea potrivită.
Bucătăria germană are o istorie bogată şi interesantă, tradiţia culinară fiind unitară pe teritoriul Germaniei de abia în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, odată cu unificarea teritoriilor germane într-un singur stat. Însă chiar şi aşa regiunile şi-au păstrat individualitatea culinară, astfel că în partea de vest a Germaniei, în Schwarwald şi Baden-Wittemberg, s-a păstrat puternica influenţă a Franţei şi Elveţiei, unde un rol important îl joacă legumele, în timp ce la sud, în Bavaria, se mănâncă mai multe grăsimi şi mâncăruri mai consistente, pe bază de carne. O altă deosebire importantă între regiuni este diferenţa dintre bucătăria din fosta Germanie de Vest şi cea din fosta Germanie de Est, est-germanii primind foarte multe influenţe din partea bucătăriilor din Ungaria, Rusia sau alte ţări foste comuniste, printre care şi România, astfel nu este de mirare dacă observaţi că există asemănări mari între bucătăria românească şi cea germană.
Cartofii şi varza la putere
Probabil germanii sunt printre cei mai mari consumatori de cartofi de pe planetă. Pur şi simplu ei iubesc această legumă, reuşind să o gătească în cele mai diverse feluri. Fie că sunt copţi, fierţi, prăjiţi sau făcuţi la grătar, aproape că nu există fel de mâncare care să nu aibă alături sau în compoziţie, cartofii. Cu toate acestea, germanii nu se prea se dau în vânt dupa piure, ei preferând mai degrabă tăiţeii. Printre cele mai populare feluri pe bază de cartofi se numără supa cremă de cartofi, salata bavareză de cartofi şi salata caldă de cartofi. O altă legumă foarte folosită în bucătăria germană este varza, fiartă, călită sau murată. Varza verde se pune la murat şi este cunoscută sub numele de Sauerkraut, iar cea roşie se fierbe cu mere şi se numeşte Apfelrotkohl. În afară de cartofi şi varză, germanii mai iubesc sparanghelul, acesta fiind folosit foarte mult între aprilie şi iunie. Alte legume populare în Germania sunt fasolea şi mazărea.
Peste 1500 feluri de cârnaţi
Principalele tipuri de carne consumate în Germania sunt carnea de porc, de vită şi de pasăre, însă cea de porc este de departe cea mai populară. Carnea de miel şi de capră nu se bucură de foarte mult apreciere. Carnea se prepară de obicei friptă în oală, însă ea poate fi preparată şi în tigaie în regiunile influenţate de bucătăria franceză. În Germania carnea se consumă foarte mult sub formă de cârnaţi, existând peste 1500 feluri diferite. Weißwurst (cârnat alb), o varietate tradiţională bavareză preparată din carne de viţel şi şuncă proaspătă de porc, amestecate cu pătrunjel, lămâie, ceapă, nucşoară şi ghimbir, este printre cele mai populare specialităţi de cârnaţi. Plăcinta de carne, Leberkäse, este o altă specialitate apreciată. Este făcută din carne sărată de vită, şuncă şi ceapă, tocate foarte fin.
Pâine multă şi tăţei
În ceea ce priveşte pâinea, bucătăria germană se aseamănă mai mult cu bucătăria est-europeană decât cu cea din Europa de Vest. Există în jur de 300 de feluri diferite de pâine, de la pâinea gri (Graubrot) şi până la pâinea neagră de secară (Schwarzbrot). De obicei pâinea este preparată din făină de grâu şi de secară, fiind folosite deseori şi seminţe de in, floarea soarelui sau dovleac. Pâinea se consumă de obicei la micul dejun sau seara sub formă de senvişuri, nu ca produs de companie la masa principală. Când vine vorba de garnituri, germanii preferă tăiţeii, care de obicei sunt preparaţi cu gălbenuş de ou, în mod special în sudul Germaniei, acolo unde tăiţeii Spätzle conţin foarte mult gălbenuş. Pe lângă tăiţei, germanilor le mai plac şi găluştele.
Bere din plin
Cea mai populară băutură în Germania este desigur berea, care se consumă în cantităţi impresionante pe tot teritoriul ţării, cu multe berării locale producându-şi propria lor varietate. Cel mai popular tip de bere este Pils. În sud, în Bavaria, se preferă însă Lagerul (berea de grâu). La Berlin se serveşte o bere foarte slabă denumită Berliner Weiße care de multe ori este amestecată cu diferite siropuri de fructe. În ceea ce priveşte vinul, nemţii preferă vinul alb şi dulce, cele mai cunoscute varietăţi fiind Riesling şi Silvaner. Vinul se produce cu precădere în zona Rinului superior şi mijlociu. Cafeaua este mai populară decât ceaiul, ea fiind servită la micul dejun şi după-amiaza alături de o prăjitură. Ceaiul este preferat în special în partea de nord-vest a ţării.
Tarte cu fructe
Dulciurile nemţeşti au la bază de cele mai multe ori prăjituri şi tarte cu fructe proaspete cum ar fi merele, prunele, căpşunile şi cireşele. Unul dintre deserturile populare din nordul Germaniei este Rote Grütze, un jeleu de fructe roşii din coacăze roşii şi zmeură. Se serveşte cu smântână, dar şi cu sos de vanilie, lapte sau frişcă.
Măncare tradiţională germană la Bucureşti
Printre puţinele locuri din Bucureşti unde puteţi servi mâncare autentică germană este restaurantul Louisenhof, de lângă Foişorul de Foc. Chiar dacă mâncarea este uşor adaptată pentru preferinţele românilor, proprietarul restaurantului s-a străduit să păstreze tradiţia germană, transmisă prin intermediul familiei. De la 15 feluri de şnitele, varză murată în vin, cârnaţi sau ciolan afumat şi până la berea tradiţională germană precum Paulaner, Meisels sau Warsteiner, la Louisenhof găsiţi o mică Germanie în mijlocul Bucureştiului. La desert puteţi servi deliciosul ştrudel cu mere, cireşe sau struguri, mere coapte cu îngheţată sau găluşte cu sos de vanilie. Poftă bună! Mai multe detalii pe www.louisenhof.ro