Virusul West Nile, responsabil de moartea a peste 60 de persoane în Statele Unite în acest an, a câştigat teren provocând prima victimă în statul Maryland (est), au anunţat autorităţile sanitare locale, relatează AFP, conform Mediafax.
„De la 1 iulie am înregistrat 13 cazuri, dintre care unul mortal”, a declarat pentru AFP Dori Henry, purtător de cuvânt al Departamentului Sănătăţii din Maryland, care a anunţat oficial primul caz dovedit de boală la 10 august.
Între 2001 şi 2011, statul Maryland anunţă că a înregistrat 20 de decese din cauza virusului West Nile, dintr-un total de 215 persoane afectate.
În toată ţara, acest virus a provocat moartea a 66 de persoane şi îmbolnăvirea altor 1.590 în acest an, un record de la descoperirea sa în 1999, potrivit unui bilanţ al organismului de control al bolilor (Center for Disease Control) publicat înainte de anunţarea cazului mortal din Maryland.
Centrul precizează că peste 70 la sută din cazuri au fost înregistrate în şase state, dintre care patru din sud (Texas, Mississippi, Luisiana şi Oklahoma) şi două din nord (Michigan şi South Dakota). În Texas au fost înregistrate peste 45 la sută din cazuri.
Dar aproape toată ţara este îngrijorată de acest virus foarte activ în timpul verii, deoarece 48 de state au anunţat îmbolnăviri. Oraşul New York a anunţat marţi că vor fi pulverizate pesticide în Manhattan, pentru a reduce numărul de ţânţari purtători ai virusului.
Numărul record de cazuri în 2012 ar putea fi determinat de iarna deosebit de blândă şi primăvara timpurie, precum şi de vara călduroasă, potrivit CDC. Dar există şi alţi factori care favorizează boala: păsările care transportă virusul (transmis ulterior la oameni prin intermediul ţânţarilor), numărul de ţânţari şi comportamentul fiinţelor umane.
Virusul West Nile, identificat pentru prima dată în Uganda în 1937, poate determina trei forme de reacţii la om. În majoritatea cazurilor el trece neobservat, dar poate provoca şi simptome ce seamănă cu gripa şi, în unele cazuri, mai puţine, complicaţii cum ar fi meningita şi encefalita. În acest caz, boala poate fi mortală.
Nu există un tratament specifi pentru această boală, în timp ce 80 la sută dintre persoanele infectate nu prezintă nici un simptom.