Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda crede că datele prezentate, luni după-amiază, de premierul Victor Ponta nu modifică în mod sensibil cvorumul, astfel că referendumul va fi, foarte probabil, invalidat.
„34.654. Acesta e, conform lui Victor Ponta, numărul de persoane care ar fi trebuit radiate de pe listele electorale folosite pe 29 iulie şi care, din neglijenţă, au rămas în baza de date folosită la referendum. Cvorumul nu e modificat în mod sensibil, referendumul va fi – foarte probabil – invalidat”, scrie Cristian Preda pe blogul personal după declaraţiile lui Victor Ponta.
„Eugen Nicolăescu ignoră datele trimise de Ponta şi vede peste 3 milioane de radieri necesare. PNL a ajuns să susţină, prin vocea fostului ministru al sănătăţii, că drepturile electorale sunt pierdute dacă nu ai carte de identitate valabilă sau dacă, pur şi simplu, treci frontiera.
Avem de-a face cu o negare a liberalismului. În ultimele trei secole, această doctrină politică s-a bazat pe afirmarea drepturilor naturale sau a libertăţilor câştigate în confruntarea cu autorităţile. PNL propune acum o viziune politică întemeiată pe negarea drepturilor deţinute în mod natural de către cetăţenii aflaţi în dezacord cu guvernul”, atrage atenţia europarlamentarul PDL.
_ _ _
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a trimis Curţii Constituţionale o adresă cu informaţiile primite de la MAI, care nu sunt listele electorale permanente, pentru că Guvernul nu are aceste liste, care sunt la Parchet.
Premierul a declarat că trimis luni adresa către preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, aceasta fiind înregistrată cu numărul 5451.
„În data de 1 august 2012 MAI a transmis CCR numărul persoanelor însrise pe listele electorale permanente. CCR a solicitat Guvernului îndeplinirea anumitor proceduri referindu-se în special la legea 370 pentru alegerea preşedintelui României.
Nu am transmis CCR liste electorale din motivul că nu erau la noi. Sunt la Parchetul General – fac obiectul unei anchete. Guvernul nu s-a apucat să actualizeze listele electorale pentru că nu are acest drept.
Din datele de la MAI şi MAE, 34.654 de persoane urmează a fi radiate de primari din listele electorale permanente utilizate la referendum, 512.379 au actele de identitate expirate. 3.052.397 de cetăţeni români au drept de şedere în afara ţării. Dintre aceştia, datele primite din 17 ţări arată că 1.101.809 au peste 18 ani. Datele primite din alte state nu precizează câţi sunt majori şi câţi sunt minori.